מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
דר-ניסים-אריש
דר-ניסים-אריש
בוגר הפקולטה לרפואה האוניברסיטה העיברית, ירושלים. מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה . רופא בכיר ביחידה למחלות ריאה במרכז הרפואי שערי צדק.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותשיעול טיפוסי נמשך כ-18 יום בממוצע

שיעול טיפוסי נמשך כ-18 יום בממוצע

שיעול טיפוסי נמשך זמן רב יותר מהזמן שאנשים חושבים שהוא אמור להימשך


אנשים מצפים שהשיעול יחלוף תוך כשבוע, אך שיעול טיפוסי נוטה להעלם רק לאחר כשבועיים וחצי (צילום: Shutterstock)
אנשים מצפים שהשיעול יחלוף תוך כשבוע, אך שיעול טיפוסי נוטה להעלם רק לאחר כשבועיים וחצי (צילום: Shutterstock)

התקררתם והשיעול לא עובר? מחקר חדש מצא כי לשיעול לרוב לוקח יותר זמן לעבור ממה שאנשים חושבים וכי הפער בין הזמן שאנשים מצפים שהוא ימשך והזמן שלוקח לו לעבור למעשה, עשוי להניע חלק מהמטופלים להגיע לרופא ולבקש אנטיביוטיקה - שלא תעזור להם.

 

המחקר שפורסם בכתב העת Annals of Family Medicine הראה כי אנשים נטו לצפות שהשיעול שלהם יחלוף תוך כשבוע, אבל סקירת מחקרים מצאה כי השיעול הטיפוסי נוטה להעלם רק לאחר כשבועיים וחצי.

 

במסגרת המחקר, החוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה ערכו סקר טלפוני בקרב כ-500 מבוגרים ושאלו אותם כמה זמן הם היו מצפים ששיעול ימשך, במצבים היפותטיים כמו צינון או חום של 38 מעלות צלזיוס וליחה צהובה. אנשים אמרו שהם היו מצפים שהשיעול יעבור תוך 5-9 ימים, תלוי בתרחיש שתואר להם. 

 

בהמשך, החוקרים סקרו 19 מחקרים קודמים שתיעדו כמה זמן שיעולים נמשכים וגילו כי הם נמשכים 17.8 ימים בממוצע.

 

החוקרים אמרו שהם מוטרדים מכך שהציפיות הלא ריאליות של המטופלים יובילו אותם לפנות לרופא ולבקש אנטיביוטיקה שלא תאיץ את קצב ההחלמה שלהם, אך תעודד התפתחות של חיידקים עמידים ותוביל לתופעות לוואי.

 

לדבריהם, כ-50% מהמטופלים שסבלו משיעול חמור ב-2006 קיבלו מרשם לאנטיביוטיקה. זאת למרות שרוב הזיהומים בדרכי הנשימה העליונות נגרמים מווירוסים ואנטיביוטיקה משפיעה רק על חיידקים. 

 

החוקרים מציינים כי הם לא מנסים להניע אנשים מקבלת טיפול שהם חשים כי הם זקוקים לו, אבל באותו זמן הם מבקשים לתת להם ביטחון לטפל בעצמם במצבים ראויים.

 

חשוב לציין כי במקרים בהם יש שיעול עם דם או ליחה בגוון חום, צמרמורות, חום גבוה, כאבי גוף, קושי בבליעה, ירידה במשקל, קוצר נשימה, החמרה במצב או שיעול שנמשך יותר מחודש – יש לפנות לרופא.

 

 

Ann Fam MedJanuary/February 2013vol. 11 no. 1 5-13