מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותתופעה חדשה: "אנורקסיה נרבוזה הפוכה"

תופעה חדשה: "אנורקסיה נרבוזה הפוכה"

תופעה של גברים צעירים ששואפים לשרירים גדולים יותר ומסכנים את בריאותם


ההפרעה עלולה לגרום לנזקים כגון דיכאון, פגיעה בלב, בכליות והתייבשות (צילום: panthermedia)
ההפרעה עלולה לגרום לנזקים כגון דיכאון, פגיעה בלב, בכליות והתייבשות (צילום: panthermedia)

 

בימים אלה נחקרת מגמה חדשה ומטרידה השכיחה בעיקר בקרב ספורטאים צעירים ומכונה "אנורקסיה נרבוזה הפוכה". ההפרעה, שבה יש עלייה גדולה מהירה ולא מבוקרת במשקל, יכולה להוביל למוות בטרם עת.

 

באוניברסיטת בוסטון מתחילים בימים אלה מחקר במסגרתו החוקרים יעקבו במשך שלוש שנים אחר כ – 200 שחקני רוגבי צעירים. שחקנים אלה בדרך כלל מתמודדים עם לחץ שמופעל עליהם להתרחב ולגדול במהרה ובגיל צעיר.

 

ההפרעה הידועה בשמות Muscle Dysmorphia או "אנורקסיה נרבוזה הפוכה", מאופיינת בעיסוק אובססיבי של הבחורים הצעירים בתחושה שגופם לא מספיק רחב ושרירי. הסובלים מהפרעה זאת חשים רזים בעוד שבפועל הם מעל הממוצע מבחינת מסת שריר. זוהי הפרעה חדשה יחסית אבל ההשערה היא ששכיחותה עולה וכלל אינה מבוטלת.

 

ההפרעה עלולה לגרום לפגיעות ונזקים ברמה הפסיכולוגית והביולוגית כגון דיכאון, פגיעה בלב, בכליות, התייבשות וכדומה.

 

פסיכולוגים מתחום הספורט מאמינים שההפרעה הרסנית במיוחד בקרב ספורטאים צעירים כגון שחקני רוגבי במכללות ובאוניברסיטאות בארצות הברית. צעירים אלה עוסקים בספורט תחרותי והישגי במיוחד שבו הם נדחפים לשיטות קיצוניות להעלאת מסת השריר מהר כדי להתקבל לקבוצות תחרותיות.

 

ההפרעה עלולה גם להוביל לצריכת תפריטי תזונה קיצוניים, התמכרות לפעילות גופנית מוגזמת ולשימוש בסטרואידים אשר ידועים כבעלי השלכות קטלניות.

 

 

לפרטים נוספים על המחקר באתר אוניברסיטת בוסטון



תרגמה וערכה: מיכל אפק

aspransa-luna
01/11/10 2:59

כמה עוד הפרעת נגלה?
כל התנהגות מקבלת הגדרה כהפרעה....
כל כך הרבה שיבושים וחריגות קיימים,עד שיום אחד לא נוכל לזהות את ההפרעה...ואז מה יהיה תקין? ואיך נגדיר מה זה נורמה ומה לא?
נהיה מוקפים בשלל הפרעות כפייתיות

האם ייתכן שיום אחד יחדלו כל ההפרעת האלו להתקיים?
פשוט נחיה חיים פשוטים בלי כל התופעות האלו?

 

מיכל-אפק
26/10/10 19:51

ראשית, שימי לב שמדובר כאן בעיוות חמור בתפיסת הגוף, ממש כמו באנורקסיה.

כמו כן, לא מדובר באבחנה לפי ה - DSM ובשלב הזה זוהי רק תופעה שקיבלה את הכינוי  "אנורקסיה הפוכה" במרכאות... והיא בשלביה הראשונים של מחקר...

somebody
26/10/10 15:33

מיכל,לא הצלחתי להבין אם משקל הגוף תקין והראייה היא דווקא מעוותת לכיוון "הרזה מידי" לנה נכללת בחזקת אנורקסיה??
תפריטי דיאטה קיצוניים(בדר"כ אכילת כמויות של חלבון גדולה מאוד ),שימוש בסטרואידים אנאבוליים,לי זה נשמע סוג של התמכרות לספורט ואולי קצת יותר.אבל אנורקסיה??