מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא ממלא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה וחבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותתרופה לסרטן עוזרת בהתחדשות תאית לאחר פגיעה בחוט השדרה

תרופה לסרטן עוזרת בהתחדשות תאית לאחר פגיעה בחוט השדרה

רקמת הצלקת שגדלה במקום הפגיעה בחוט השדרה יוצרת מחסום לגדילת תאי עצב. מדענים מצאו דרך כדי להפוך את דופן התא לחדיר יותר עבור תאי עצב מתחדשים


תרופה לסרטן עוזרת בהתחדשות תאית לאחר פגיעה בחוט השדרה (צילום :PantherMedia)
תרופה לסרטן עוזרת בהתחדשות תאית לאחר פגיעה בחוט השדרה (צילום :PantherMedia)

במחקר שפורסם בימים אלה בכת בעת מדעי Science, צוות החוקרים מדווח כי תרופה לסרטן בשם טקסול (פקליטקסל)    (Taxol (Paclitaxel מקדמת התחדשות תאי עצב שנפגעו במערכת העצבים המרכזית (CNS) לאחר פגיעה בחוט השדרה. מדענים ממכון מקס פלנק לנוירוביולוגיה בגרמניה ומרכז הבינלאומי לפגיעות חוט השדרה ע"ש קריגר קנדי במרילנד, יחד עם עמיתיהם באוניברסיטת אוטרכט בהולנד ואוניברסיטת מיאמי בפלורידה, מצאו כי התרופה מפחיתה את המכשולים העיקריים לתיקון תא העצב שנפגעו בחוט השדרה של חולדות.

 

לאחר פגיעה בחוט השדרה ישנם מספר גורמים הידועים ביכולתם לעצור את התחדשות תאי העצב, כולל יכולת ירודה של נוירונים לגדול והתפתחות רקמת צלקת במקום הפגיעה. Microtubules, צינורות חלבונים קטנים אשר מהווים שלד תאי מונעים צמיחה מחודשת של תאים. במקביל, יש אובדן של רקמה עצבית ובמקום מתפתחת רקמת צלקת חזקה, אשר יוצרת מחסום להתחדשות תאי עצב פגועים.

 

מדענים גילו כי לטקסול יש תפקיד כפול בתיקון חוט השדרה הפגוע. התרופה מייצבת את צינורות חלבונים כך שתאי העצב שנפגע מחזירים לעצמם את יכולתם לגדול. מעניין לציין, כי אותה התרופה מונעת ייצור של חומרים מעכבים ברקמת הצלקת. רקמת הצלקת, אם כי בצורתה המופחת, תמשיך להתפתח באתר הפציעה ולבצע את התפקיד ההגנתי שלה, אך עדיין יהיה תאי עצב יתחדשו בצורה טובה ויעברו את המחסום הזה.

 

במחקר הנוכחי, המדענים סיפקו טקסול לחולדות באמצעות מיני-משאבה באתר פציעה מיד לאחר פגיעה חלקית בחוט השדרה. בתוך שבועות אחדים, בעלי חיים הראו שיפור משמעותי בתנועות שלהם. "התרופה למעשה המאפשרת לתאים "להתעלם" מסימני עצירה ולצמוח מחדש דרך רקמת הצלקת", אומר ד"ר אנדרס הורטדו, מדען במרכז הבינלאומי לפגיעות חוט השדרה ע"ש קנדי קריגר. "זוהי פריצת דרך עבור התאים וזה מעמיד אותנו על מסלול מבטיח מאוד".

 

התרופה מאושרת מבחינה קלינית לטיפול בסרטן. לטקסול יש יתרונות רבים, בעיקר כי ידוע כבר הרבה על יחסי הגומלין שלה עם הגוף האנושי, עובדה אשר יכולה לעזור לקראת אישורה לניסוי קליני בבני אדם. ניתן להעביר את התרופה במינון נמוך יחסית ישירות לאתר הפגיעה בחוט השדרה. יתרה על כן, כיוון שהתרופה הדרושה היא במינון הרבה יתר נמוך מהמינון הנדרש לטיפול בסרטן, צפויות להיות פחות תופעות לוואי. עם זאת, המדענים מזהירים כי יש לעמיק את המחקר הבסיסי לפני שנעבור לניסוי קליני, כולל העבודה האם הטקסול תהיה אפקטיבית גם כמה חודשים לאחר הפגיעה בחוט השדרה.

 

מתוך-Physorg

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן