מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהמדריכיםמומחים מסבירים: פעילות גופנית בטרשת נפוצה

מומחים מסבירים: פעילות גופנית בטרשת נפוצה

האם מומלץ לאנשים עם טרשת נפוצה לעסוק בפעילות גופנית? איזו פעילות מומלצת? מפגש מומחים מצולם


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בעבר היה נהוג לאסור על אנשים עם טרשת נפוצה לעסוק בפעילות גופנית מחשש שעייפות בעקבות הפעילות תגרום להחמרה במצבם. כיום מחקרים מוכיחים כי לא רק שלא צריך לאסור על ביצוע פעילות גופנית, חשוב לעודד אנשים עם טרשת נפוצה לבצעה, מאחר ולפעילות הגופנית והשיקומית יתרונות רבים לתפקוד הנוכחי והעתידי של המטופלים.

 

בינואר 2014 נערך במרכז לטרשת נפוצה בשיבא מפגש של מומחים ומטופלים עם טרשת נפוצה, בו המומחים ענו על כל השאלות בנוגע לשיקום ופעילות גופנית באנשים עם טרשת נפוצה.

 

חברי פאנל המומחים

 

פרופ' ענת אחירון – מומחית בנוירולוגיה. מנהלת המרכז לטרשת נפוצה במרכז הרפואי שיבא, סגן דיקאן בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב ומנהלת תחום טרשת נפוצה באתר כמוני.

 

ד"ר אלון קלרון – פיזיותרפיסט, מומחה לשיקום אורתופדי, נוירולוגי ומדריך קליני. בעל תואר שלישי (PhD) מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א. חוקר בכיר במרכז לטרשת נפוצה בשיבא.

 

ד"ר מרק דולב – מומחה לשיקום נוירולוגי. רופא בכיר במרכז לטרשת נפוצה בשיבא.

 

דליה ניצני – מנהלת מחלקת הפיזיותרפיה במרכז לטרשת נפוצה בשיבא.

 

בין הנקודות שעלו במפגש

 

• מומלץ שאנשים עם טרשת נפוצה יבצעו פעילות גופנית. ד"ר קלרון מבהיר כי פעילות גופנית היא תרופה וצריך להתייחס אליה כתרופה. פעילות גופנית סדירה תעזור לשפר את התפקוד היומיומי, תשפיע לטובה על הקוגניציה (החשיבה) וביכולתה להשפיע לטובה על קצב התקדמות המחלה. פעילות גופנית אף משקמת ומחזקת את הקשרים בתוך מערכת העצבים המרכזית.

 

• טרשת נפוצה היא מחלה פרוגרסיבית ולכן גם אנשים שעוסקים בפעילות גופנית כנראה ויחושו התדרדרות במצבם בטווח הרחוק. עם זאת, מחקרים מראים שכנראה וההתדרדרות איטית יותר בקרב מטופלים שמקפידים לבצע פעילות גופנית.

 

• לאחר התקף חריף, אלו שעסקו בפעילות גופנית לפני ההתקף חוזרים לעצמם הרבה יותר מהר.

 

• המפתח לפעילות גופנית הוא התמדה. אדם צריך למצוא לעצמו את הפעילות הגופנית שהוא יכול להתמיד בה.

 

• צריך להתאים את הפעילות הגופנית למצב הספציפי של המטופל. לדוגמה, ניצני מפרטת כי לבעיות שיווי משקל טאי צ'י ופילאטיס הן פעילויות נפלאות. להפחתת ספסטיות פעילות טובה היא רכיבה על סוסים - פעילות שתועיל גם לשיווי המשקל.

 

• אצל רבים באוכלוסייה קיימת בעיית מוטיבציה לפעילות גופנית ובעיית התמדה. בעיות אלה עלולות להיות חמורות יותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה בגלל תסמיני המחלה כגון עייפות. ד"ר קלרון ממליץ להצטרף לשותפים או קבוצות המבצעות פעילות יחד – מה שמחייב הגעה במידה מסוימת. ניתן גם להתייעץ עם פיזיותרפיסט לגבי דרכים בהן ניתן לעקוף את המכשולים העומדים בפני התמדה בפעילות הגופנית.

 

• כדי לא להגזים בפעילות גופנית מאומצת, ד"ר קלרון מציע כלל אצבע, לפיו פעילות מותאמת היא כזו שלאחר שעתיים הגוף התאושש וחזר למצבו הרגיל, כפי שהיה טרום האימון. הוא מדגיש כי פעילות גופנית המובילה למנוחה (התאוששות) לאורך כל היום, כנראה מאומצת מידי ולא מתאימה.

 

• גם למטופלים הנעזרים בכסא גלגלים ויושבים רוב היום, חשוב לבצע פעילות גופנית. במקרים קשים ישנם מכונים ייעודים העוזרים להפעיל את השרירים, אפילו במקרים של שיתוק מלא.

 


*האירוע מומן ע"י חברת מרק סרונו כחלק מתרומה בלתי תלויה

למידע נוסף על פעילות גופנית לאנשים עם טרשת נפוצה