שלום עינב
פחד ממחלות וחרדה מנושאי בריאות, הם נושאים שכיחים מאוד שלצערי לא מדוברים דיו ואני לכן שמח על תגובתך.
אני שמח שבמשפט שכתבת את מצליחה להבדיל/להפריד בין המצב הרפואי שלך לבין מחשבות על המצב הרפואי שלך. הנטייה לחשיבה קטסטרופאלית על המצב הרפואי באה "לדחוף" אותנו לשים לב לסימפטומים וללכת ולקבל אבחון/טיפול רפואי. הבעיה היא כאשר המחשבות הללו טורדניות, מלוות אותנו במשך שעות במהלך היום, מופיעות בזמנים שאינם מתאימים, משפיעות על מצב הרוח והשינה ואינן נרגעות בעקבות מידע מבוסס המנוגד למחשבה הקטסטרופאלית. לעיתים ניתן לחוש סימפטומים (כמו כאב ורעד) בעקבות מחשבות מסוג זה, גם כאשר אין בעיה רפואית המעוררת אותן.
בכדי להתמודד יש לראות שקיימת הבחנה בין המחשבה לבין המצב האמיתי. אז ברורה יותר מטרת ההתמודדות והיא: כיצד להפחית את המחשבות (ולא בטעות כיצד מתכוננים למחלה, כפי שראיתי במקרים מסויימים). הדרך להפחית את המחשבות מתחילה בהכרה בתפקידן של המחשבות, תפקידן החיובי לשים לב לסימפטומים ולדאוג שנלך להיבדק. ברגע שאנו יודעים לזהות את המחשבה ומכירים בתפקידה (החיובי), קל לנו יותר לתקן את המחשבה הקטסטרופאלית.
כמובן שתיארתי את הדברים בקיצור וכאשר ישנה תחושה שלא ניתן להפחית מן המחשבות הטורדניות על נושאי בריאות כדאי לפנות לפסיכולוג רפואי שיעזור להתמודד עימן (ככל שפונים מוקדם יותר הטיפול קצר ויעיל יותר).
* תהליך והמלצה דומים, מתאימים גם לאנשים עם מחלה אשר להם מחשבות קטסטרופאליות על התדרדרות המצב בעתיד.
Dors