מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

שירה, נשימה ותמורה


24/08/10 13:16
2392 צפיות
הפחד כגלגל הצלה
במסגרת החיבוק הגדול שאני נותנת לילדה הקטנה שבתוכי ובטח בגלל חשבונות הנפש שבאויר לקראת השנה החדשה, הבנתי היום איך הפחד הוא גלגל הצלה כי כשאתה מפחד אתה לא יכול לתפקד, ואתה פטור מכל המטלות שהטלת על עצמך ושאתה חושב שאתה חייב לעשות בין אם אתה יכול או לא יכול. חייבים לעשות!!! שמעת!!! זה לטובתך!!! . תמיד היתה לי חיבה למתמטיקה ואם מדברים על עודף המשקל שלי זה ממש מעניין לראות חישוב פשוט: היקף המותניים שלי = ההיקף המקורי + רוחב גלגל ההצלה (ראו תמונה) אז הנה "מתכון" להרזיה - מה שאני צריכה לעשות זה לוותר על גלגל ההצלה המזוייף וכך יקטן היקף מותני... ואני ארזה. בואו לא נהיה קפדנים מדי, הגלגל הזה ממש לא היה מזויף בילדותי, אז חשבתי שלילדה שמנה אין שום הצדקה להיות כאן והיות ואני ילדה שמנה בטח לא אוכל לשרוד, ואולי יותר גרוע לא מגיע לי לשרוד. הפחד היה בעצם רגעים בודדים שבהם קיבלתי פטור ריגשי ממילוי המטלות של "לא לאכול שום דבר משמין" מטלה שכילדה לא היה לי מושג איך ממלאים כי אהבתי לאכול רק דברים משמינים. אז המלצה לכל ההורים (לעצמי כמובן) תשתדלו לא לצפות (די קשה) מילדכם שהוא יעשה מה שהוא לא עושה באופן טבעי. אליס מילר (נפטרה השנה, יהי זכרה ברוך) כתבה על זה הרבה בספריה, למשל ב- For Your Own Good. אבל לדעתי הכי חשוב שהיא מציעה לנו ההורים, זה לתת לילד שבתוכנו מרחב ואז הילד שלנו ירויח באופן אוטומטי. עכשו אני מבינה טוב יותר את חוכמת הספר של אורית יוגב על החלמת הילדים השמנים "רדו ממני". נ.ב. דרך אגב אני כבר מתאמנת מזה זמן בשחייה בלי גלגל הצלה מזוייף, ואני משתפרת יותר ויותר... עברתי אפילו גם לשחיית חתירה.

תגובות

עוגית
01/10/10 15:54

תמורה תודה על הפוסט. (איך זה שפספסתי דווקא אותו...)
התמונה והנוסחה כ"כ חמודים ומעלים חיוך (עצוב)
מבינה כ"כ על מה מדברת...
חייב זאת באמת מילה נוראית. שום דבר לא קל או מפתה כשמצמידים לו את המילה הזאת.
שמעתי פעם המלצה לוותר עליה לחלוטין לטובת לבחור. שבבחירה יש רצון והתאמה לכוחות שלך.
אז או שצריך לשנות את המונחים וההתייחסות או את המטלות...
אצלי אין תביעות כבדות מאוד מעצמי כמו שהיכולות שלי ממש נמוכות
(והם נהיות יותר ויותר נמוכות עם הזמן אבל תמיד בפיגור אחרי התאמה של הציפיות מעצמי)
וגם לא שמעתי "את חייבת" מהורים וסביבה שהפנמתי - גם בזה שונות.

נראה לי שקשור בערך לנושא ומתחשק לשתף - אחת השיחות הכי מעניינות ב"שיחת נפש", תוכנית ראיונות עם כל מיני אישי ציבור של הפסיכולוג יורם יובל, היתה עם רונאל פישר עורך דין מצליח (ואדם שאני יכולה להקשיב לו שעות בלי להשתעמם) שסובל מגמגום מאז שהיה ילד. מספר שאמא סירבה להקשיב לכל אלה שנזפו בה שלא לוקחת אותו לקלינאית תקשורת ושהוא מעולם לא טופל בבעיה. שהיא ראתה רק מה שטוב וחזק בו והתעלמה לחלוטין מהבעיה... ניהלה איתו שיחות החמיאה לו שחכם ומעניין... וזאת ההמלצה שאומר שנותן להורים לילדים שסובלים מגמגום שפוגש (דומה למה שכתבת) - לא להתמקד במה שחלש אצלם (וכנראה לא יהיה חזק מאוד אף פעם) אלא לפתח ולהעצים את הילדים במקומות שהם מוכשרים וטובים.

 שלום תמורה,
פוסט כ"כ נוגע ללב ואמיתי. כשמסירים "גלגלי הצלה" ,מורידים שיריון הגנות  נעשים פגיעים וזה כ"כ מפחיד.למה ,לעזאזל, צריך לכאוב?
וויניקוט,אחד התיאורטיקנים החשובים, אומר שכשמתרחשת שבירה נפשית היא בעצם הגנה כנגד הפחד הנורא של התמוטטות ראשונית שהתרחשה בשחר ינקותינו. זה הפחד מדיסאינטגרציה, פחד מוות מהתפרקות.. הפחדים ה"קונקרטיים"יותר המאוחרים בחיים,באים להגן מפני אותו פחד ראשוני מאיים ומכלה.המקום הזה של החרדה הראשונית נובע,לדעתו ,מאחזקה אימהית לא מותאמת דיה לצרכי התינוק ואז נוצר חסך.
בטיפול  פסיכותרפויטי ,הנוכחות הטיפולית המחזיקה  ,הימצאות במקום בו נמצא המטופל,מאפשרת צמיחה  ,מתוך הביחד מטפל-מטופל.
ולך,תמורה, כל הכבוד על התהליך שאת עוברת,על המודעות וגילוי הלב.

תמורה קייל
תמורה קייל
קראתי מחקר על אתרי הכרויות שהראה כי בהעדר תמונה, השיחות יותר לעומק. מעניין אם זה גם נכון לחברויות באתרי בריאות?