מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דרך הבטן. הבלוג של עדי זוסמן

כמוניבלוגיםדרך הבטן. הבלוג של עדי זוסמןמה אתה אוכל אם יש לך מחלת מעיים דלקתית?

מה אתה אוכל אם יש לך מחלת מעיים דלקתית?

לתזונה השפעה רבה על הבריאות שלנו. במחלות של מערכת העיכול לתזונה השפעה ישירה, אם כי הדעות חלוקות בין הדיאטנים, הנטורופתים והרופאים. המאמר סוקר את הנושא של תזונה לחולי קרוהן וקוליטיס, ובודק לעומק יותר את דיאטת הפחמימות המיוחדות.

11/06/11 17:17
14830 צפיות
מה אתה אוכל אם יש לך מחלת מעיים דלקתית?
 גסטרואנטרולוגים של ילדים מקדישים תשומת לב רבה יותר לתזונה מאשר אלה של מבוגרים. רוב הרופאים הגסטרואנטרולוגים של מבוגרים אינם רואים בתזונה גורם בעל השפעה, דבר היוצר לא מעט בלבול בקרב מטופליהם. לי, כדיאטנית שמטפלת בחולי קרוהן, קוליטיס, המעי הרגיז וכד', כבר 20 שנה, הגישה נראית מעט נטולת חיבור למצוקות של החולים. דיאטנים דוגלים בשיטת הסימפטומים – כלומר, התאמת התזונה למצב של מערכת העיכול, ליכולת שלה לעכל ולספוג. גישה הגיונית בהחלט, המציעה מגוון פתרונות הנעים על ישר תפקודי של מערכת העיכול: • במצב של חוסר יכולת של המעי לעכל ולספוג את הרכיבים התזונתיים נוצרים חסרים קשים בגוף. אז תוצע לחולה הזנה תוך ורידית, שניתנת כיום גם בבית החולה. • כאשר תפקוד המעי משתפר מעט, ניתן לעבור לפורמולות מפורקות למחצה שניתנות לשתייה (מודולן, אליטרק, פפטמן) • כאשר השיפור ממשיך, תורכב דיאטה דלת סיבית תזונתיים (הנמצאים בעיקר בלחם מלא, פירות וירקות טריים בקליפתם) ודלת לקטוז (סוכר החלב, הנמצא במוצרי חלב ניגר, גבינות רכות) .הדיאטה מורכבת בעיקר מעוף מבושל, לחם לבן קלוי, תפו"א מבושל ואורז לבן, ביצה קשה וגזר מבושל. • בשלב שמערכת העיכול התחזקה מספיק ניתן להציע למטופל לנסות תזונה מלאה יותר, המכילה דגנים מלאים, פירות וירקות טריים, מוצרי חלב (התאם ליכולת לעכל לקטוז), דגנים נוספים וכד'. הבעיה של השיטה הזו היא היעדר של תזונה למניעה. כלומר, הדיאטנות ה"קונבנציונלית" נוקטת בגישה המגיבה למצב הקיים ולא גישה פרו-אקטיבית, הפועלת לחזק את הגוף ואת יכולתו להתמודד עם תחלואיו. הנטורופתים דוגלים בשיטות שונות, המקדשות את התזונה המלאה ותוספי תזונה למיניהם, כגון תוספת חומצות שומן מסוג אומגה-3 (פירוט בהמשך), ויטמינים ומינרלים. לעומת הגישה הקונבנציונלית, כאן נעשה ניסיון לחזק את המערכת החיסונית ע"י שימוש בתוספי תזונה וצמחי מרפא, תכשירים הומיאופתיים וכד'. אין רע בזה כל עוד יש התאמה לתפקוד של מערכת העיכול ואין הוראות להפסקת הטיפול התרופתי, דבר שעלול לסכן מאוד את בריאותו של המטופל. כיום מדברים על "רפואה משלימה/אינטגרטיבית" ולא על "רפואה אלטרנטיבית", הבאה להחליף את הרפואה הקונבנציונלית. צניעות וזהירות חייבים להיות שותפים בטיפול, מאחר והספרות המדעית בתחומים אלה – עדיין מצומצמת. עד כמה כל השיטות מצליחות? לצערי, אין שיטה אחידה. אין הוכחות ברורות בספרות ובפרקטיקה מהי הגישה המועדפת. המחלות מורכבות, וכך גם האנשים שסובלים מהן. יחד עם זאת, לגורמים סביבתיים תפקיד לא מבוטל במהלך המחלות הללו ( ראיון עם דר' ערן ישראלי, 25.05.11, www.youtube.com/watch). לאחרונה נחשפתי לשיטה חדשה של תזונה נטולת פחמימות מורכבות עבור חולי קרוהן וקוליטיס. נחשפתי – משמעו פגשתי 3 אנשים שמרגישים טוב וטוענים שהשתלטו על מחלת הקרוהן השוכנת בגופם. אחד מהם אף הקים עמותה שעוזרת לאנשים הסובלים ממחלות המעיים הדלקתיות ליישם את התזונה הזו. זהו אבי כהן, מייסד העמותה "עזרה ומזור" שהתראיין אצלי בתוכניתי הרדיופונית "שינוי מקוון" בסדרת הראיונות שקיימתי לרגל חודש המודעות למחלות IBD (הריאיון המלא, מהדקה ה-32:00 - www.bestlife.co.il/). החלטתי לחקור את הנושא ויצאתי למסע ברחבי האינטרנט. גיליתי עשרות אתרים בשפות שונות המדברים בשבחי השיטה. למדתי את שמה של מפתחת השיטה, ביוכימאית בשם Elaine Gottschall. היא חיפשה פתרון עבור בתה בת ה-10 שחלתה בקוליטיס, וכך הגיעה אל דיאטה נטולת גלוטן. זוהי תזונה המיועדת לחולי צליאק ("כרסת" בעברית, היעדר אנזים המפרק את הגלוטן). Elaine יישמה את הדיאטה בצורה קיצונית – היא הוציאה את כל הפחמימות המורכבות מתזונת בתה. המזונות שהושארו היו בשרים, ביצים, דגים, פירות וירקות טריים ומבושלים, אגוזים ושקדים, דבש, גבינות קשות דלות לקטוז, קיטניות קטנות. ההיגיון שהנחה אותה –פחמימות מורכבות אינן מתעכלות ע"י מעי מודלק במלואן. לטענתה, שאריות של פחמימות בלתי מעוכלות נשארות במעי ומגבירות את התהליך הדלקתי. זאת ע"י יצירת מיקרו -פלורה (חיידקי המעי) שמעודדת את הדלקת 1. הפחמימות המורכבות נמצאות בכל הדגנים, קיטניות ומוצרי מאפה. בנוסף, דו-סכורים מרכיבים את הסוכרוז (הסוכר הפשוט), ואת הלקטוז (סוכר החלב). גם שמרים הוצאו מהתפריט של בתה שאכלה בצורה זו במשך שנתיים. בתום השנתיים, כדברי אמה, נעלמו כל הסימפטומים של המחלה. לאחר מכן הילדה חזרה בהדרגה לאכילת פחמימות מורכבות וחיה חיים בריאים בהמשך. במדע מקרים כאלה מוגדרים כ"תיאורי מקרה" Case – study. אין להסיק ממקרה בודד על הכלל. Elaine פרסמה ב-1994 ספר והמקרה הפרטי של בתה הפך לשיטה1. מעניין, אבל כדי להסיק מסקנות מרחיקות לכת, אני מחפשת מאמרים מדעיים. באחד האתרים "פגשתי" רופא MD בשם Leo Galland . דר' Galland מציג תקציר של מחקר שהוא ערך והוצג בכנס של רפואה אלטרנטיבית שנערך בניו יורק בשנת 1999. עפ"י תקציר המחקר, 20 משתתפים חולי קרוהן בדרגות שונות של חומרה אכלו עפ"י עקרונות של דיאטת הפחמימות המיוחדות (דפ"מ). בנוסף, נבדקו מספר התערבויות אישיות כמו מניעת מוצרי חלב, אגוזים, תוספי אומגה-3, תכשיר מולטי ויטמינים ומינרלים, ועוד. כל המשתתפים השיגו שיפור בתסמינים וירידה בצריכה ומינונים של תרופות שנטלו. מתוכם, 6 הדגימו רמיסיה קלינית מלאה. משתתף אחד, גבר בן 28, שהיה במצב של התקף קשה בכניסתו למחקר (חום גוף גבוה, שלשולים דמיים, רמת אלבומין בדם ירודה ונתוני דלקת נוספים) השיג רמיסיה מלאה, קלינית ומעבדתית, לאחר 60 יום של המחקר, ונשאר כך למשך 3 שנים לאחר מכן. Galland מדווח על תגובה טובה לדפ"מ בקרב 11 משתתפים, עוד תשעה נזקקו להתערבויות תזונתיות נוספות, תוך החזרת פחמימות ללא גלוטן לתזונה שלהם. מניעת שמרים עזרה לחמישה, כנ"ל – הימנעות ממוצרי לחלב, וארבעה – הוציאו אגוזים מתפריטם. 16 משתתפים המשיכו עם תוספי שמן דגים, תשעה נזקקו לתוספת גלוטמין. המחקר מעניין, אם כי לוקה בכמה בעיות של תכנון המחקר, אינו מחקר רנדומלי כפול סמיות (הדרגה הגבוהה ביותר של מחקרים). המחקר מעולם לא פורסם, מאחר ולא נמצא ברשימת העבודות של דר' Galland כפי שעולה מחיפוש בספריות המאמרים המדעיים (pub-med ). יחד עם זאת, מאמר אחר שלו מדבר על השפעתה של תזונה למניעת הדלקת הסיסטמית בגוף 3. במאמר זה דעותיו מתיישרות עם דעת הגדולים -מרכיבים מסויימים בתזונה יכולים להשפיע על עידוד או מניעת דלקת. הדוגמא המובהקת ביותר לכך היא התזונה הים-תיכונית שמוגדרת כיום כתזונה המומלצת ביותר למניעת מחלות לב, כלי דם וסרטן 4. גם להשפעתה של אומגה-3 על הארכת הרמיסיה בחולי מחלות מעי דלקתיות ישנם מספיק עדויות כדי להמליץ על כך 5. אותה סקירה ממליצה על הקטנת הצריכה של שמנים עשירים באומגה-6 (שמן סויה, שמן תירס, מרגרינה) ובשר אדום. בדומה לדפ"מ, העלאת הכמות של פירות וירקות בתזונה, סיבים תזונתיים ואומגה-3 מקטינים את הסיכון ל-IBD . אתר חולי קרוהן וקוליטיס אמריקאי פרסם כתבה שלמה בנושא הדפ"מ 1. גם מסקנותיו לא חד משמעויות: יש חולים שזה עזר להם מאוד. ישנם חולים שלא הצליחו להתמיד בדיאטה. ישנם, אבל, גם חולים שמצליחים להרגיש טוב עם תרופות, ואחרים – לאו. כלומר, הכל אישי ועדיין רב הנסתר על הגלוי. לסיכום: א. התזונה המערבית חסרה רכיבים תזונתיים רבים, כגון ויטמינים ומינרלים חיוניים, חומצות שומן חיוניות כמו אומגה-3. מאידך, היא מאופיינת בעודפים מזיקים של סוכר לבן, קמח לבן, שומנים רוויים מהחי ושומנים מעובדים (שומן טרנס שנמצא בהרבה מוצרי מאפה קנויים, מרגרינה וכד'), בשר אדום, מוצרים תעשייתיים כגון חטיפים למיניהם, משקאות מוגזים המכילים צבעי מאכל ו- CO2 וכד'. ב. התזונה המומלצת של חולי IBD אמורה להיות מוקפדת אף יותר מתזונה של אוכלוסייה שאינה סובלת ממחלות אלה, ולו מעצם העובדה שהסיכון לפתח מחלות דלקתיות נוספות – גבוהה. בנוסף, ידוע הסיכון המוגבר לסרטן המעי. תזונה המיועדת להפחית את הדלקת היא התזונה המומלצת למניעת הסרטן. ג. דיאטת הפחמימות המיוחדות לא אוששה מעולם במחקר מסודר. לכן אי אפשר להמליץ עליה באופן גורף לכל אוכלוסיית הסובלים מקרוהן או קוליטיס. יחד עם זאת, עקרונותיה דומים ברובם לתזונה המומלצת ביותר – התזונה הים-תיכונית, ואינה חסרת היגיון ביולוגי. דיאטה ללא גלוטן מיועדת לחולי צליאק, אך ישנם מחקרים שמצביעים על יעילותה גם במחלות אחרות – כגון פסוריאזיס (מחלה אוטואימונית דלקתית, בדומה למחלות IBD ) ובמעי הרגיז IBS) 6,7 ). לדפ"מ ניסיון רב שנים של חולים במרגישים טוב מבחינת התופעות הקליניות והמצב התזונתי השפיר. ניתן לנסות וליישמה בייעוץ צמוד של גוף המתמחה בנושא, דיאטן קליני (במיוחד בילדים ונוער, למניעת חסרים) ורופא. אין להפסיק טיפול תרופתי באופן עצמאי, ללא בדיקות מתאימות והתייעצות ברופא המטפל! בסופו של דבר, הכל תלוי בהחלטתו ורצונו של החולה לקחת אחריות על הבריאות שלו ולצאת לדרך החיפוש אחר מגוון הפתרונות שיתאימו לו באופן אישי. זה מה שאנחנו, מאמני הבריאות, עושים באימון אישי וקבוצתי: מסייעים לחולים להכיר מחדש את הגוף, משם ללמוד לשמור על הרמיסיה, להקטין את החומרה של ההתקפים ולהחזיר את השליטה על הבריאות שלהם. עוד על אימון בריאות לחולי קרוהן וקוליטיס - www.adi-way.com/crohn/* המספרים בגוף הפוסט מסמלים מראה מקום. המבואות על פיהם נכתב הפוסט יימסרו לכל דורש.

תגובות

רותי14
27/01/12 23:23

 בגיל 7 גילו לי קוליטיס והיה לי התקף קשה בגיל 8 ובקושי נמנעה כריתת מעי גס. בגיל 10 אמא שלי קראה על הדיאטה ולאחר שבוע בלבד פסקו השלשולים ונעלמו התסמינים ומגיל 12 הייתי ללא תרופות כלל, אך עכשיו בהיותי בת 15 חזרה הדלקת אך המעי הגס ללא תסמינים, ואף בלי שלשולים, מה שמוכיח שהשיטה עבדה, אך משהו אחר התקלקל אני בדרך...

עדי-זוסמן-RD
28/01/12 11:56

 רותי יקרה, תודה על תגובתך! כל הכבוד שאת מיישמת תזונה שמתאימה לך, ולא חוששת לבדוק היבטים נוספים שגורמים להתקלחות מחודשת. זה קורה, במחלות הללו. ממליצה לבדוק את הנושא הרגשי - עד כמה את בלחץ בתקופה אחרונה או היית בלחץ או כל דבר אחר מהתחום הזה. בנוסף, יכול להיות שינוי אחר בחייך שהיווה "טריגר". בהצלחה! שתפי עוד
עדי

עדי זוסמן RD
עדי זוסמן RD
דיאטנית קלינית ומאמנת בריאות,מומחית לטיפול ואימון של הסובלים ממחלות מעיים,מפתחת של שיטת הרמזור לתזונה עם מחלות מעיים, כג...