מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותאושרה תרופה חדשה לטרשת נפוצה

אושרה תרופה חדשה לטרשת נפוצה

ה-FDA אישר את התרופה מייזנט למטופלים עם התקף קליני בודד, טרשת נפוצה התקפית הפוגתית או טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אפשרויות הטיפול בטרשת נפוצה ממשיכות להתרחב: מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) אישר אתמול (ג) את התרופה סיפונימוד (Siponimod) או בשמה המסחרי מייזנט (Mayzent) לטיפול במבוגרים עם מהלכים שונים של טרשת נפוצה: התקף קליני בודד (CIS), טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית וטרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית פעילה.

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית של מערכת העצבים המרכזית שגורמת להפרעה בתקשורת בין המוח לחלקי הגוף האחרים. ברוב המקרים טרשת נפוצה מתחילה במהלך התקפי-הפוגתי המאופיין באפיזודות של החמרה (התקף) וביניהן תקופות של הפוגה. ההפוגות עשויות לא להיות מלאות וייתכן שהמטופל יתמודד בתקופות אלה עם מידה מסוימת של פגיעה תפקודית שמחמירה בהדרגה עם הזמן.

 

בחלק מהמטופלים שסבלו מטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית בשלב מסוים הנכות עלולה להתקדם ללא קשר להתקפים – מהלך מחלה שמכונה טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית (SPMS). בשנים הראשונות למהלך הזה מטופלים רבים ממשכים לחוות התקפים – שלב מחלה המכונה טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית פעילה. בשלב מאוחר יותר מטופלים רבים עם מחלה פרוגרסיבית משנית מפסיקים לחוות התקפים חדשים, אך הנכות ממשיכה להתקדם – שלב המכונה טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית לא-פעילה.

 

היעילות של מייזנט לטרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית הוכחה במחקר קליני שנערך בקרב 1,651 נבדקים, שהשווה את מייזנט לפלצבו (תרופת דמה) במטופלים שהייתה אצלם עדות להתקדמות הפגיעה הנוירולוגית (הנכות) בשנתיים שקדמו למחקר. המעקב אחר הנבדקים נמשך עד שלוש שנים או עד שתועדה התקדמות קבועה (החמרה שנמשכה לפחות 3 חודשים) של המחלה.

 

החוקרים ביקשו לבחון את הזמן שחלף עד התקדמות מוכחת בנכות ומצאו כי במהלך תקופת המעקב שיעור המטופלים אצלם התקדמה הנכות היה נמוך משמעותית בקבוצה שקיבלה את התרופה בהשוואה לקבוצה שקיבלה פלצבו (26% שסבלו מהתקדמות בנכות לעומת 32% - ירידה של 21% בסיכון להחמרה בתקופת המעקב). מטופלים שקיבלו את התרופה גם חוו פחות התקפים.

 

לעומת זאת בתת הקבוצה של מטופלים עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית שאינה פעילה (ללא התקפים) התוצאות לא היו משמעתיות סטטיסטית.

 

לתרופה החדשה שניתנת בכדורים מנגנון פעולה דומה מאוד למנגנון הפעולה של תרופה אחרת לטרשת נפוצה - גילניה. התרופה נקשרת לקולטני sphingosine-1-phosphate של תאי מערכת החיסון המעורבים בפעילות המחלה. בזכות היקשרות החומר הפעיל לקולטני תאי החיסון, התאים נשארים בבלוטות הלימפה במקום לחדור למערכת העצבים המרכזית.

 

לתרופה תופעות לוואי אפשריות, הנפוצות ביותר שבהן – כפי שדווחו במחקרים הקליניים – כוללות כאבי ראש, לחץ דם גבוה ופגיעה בתפקדי כבד. הטיפול כרוך גם בסיכון מוגבר לזיהומים ויש צורך בבדיקות דם טרם תחילת הטיפול. כמו כן יש לבדוק את אנזימי הכבד לפני התחלת הטיפול ומטופלים צריכים להיות במעקב הדוק לתפקודי כבד. התרופה עלולה גם לגרום לבצקת מקולרית ולכן על מטופלים ליצור קשר עם הרופא שלהם אם הם חווים שינויים בראייה. תופעת לוואי אפשרית נוספת היא ירידה בקצב הלב שעלולה לפגועה בתפקודי הריאות. במהלך הטיפול יש לנטר גם את לחץ הדם של המטופלים ולעקוב אחר המטופלים כדי לוודא שלא מתפתח סיבוך המכונה 'תסמונת אנצפלופתיה אחורית הפיכה'.

 

נוסף על כך, נשים בגיל הפוריות צריכות להשתמש באמצעי מניעה יעילים במהלך הטיפול בתרופה ועשרה ימים לאחר הפסקת הטיפול בגלל שהטיפול עלול לגרום לנזקים בעובר.

 

 

להודעה המלאה של ה-FDA