מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אטופיק דרמטיטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דני בן אמתי
פרופ' דני בן אמתי
בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ירושלים (1979). בוגר התמחות ברפואת ילדים בבי"ח בילינסון, בוגר התמחות ברפואת עור ומין בבי"ח בילינסון (1996) רופא עור בכיר, ומנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים לשעבר. ממייסדי החוג לרפואת עור ילדים, ההסתדרות הרפואית בישראל. ראש החוג לרפואת עור ילדים בהסתדרות הרפואית, ממועד הקמתו ועד 2014. שימש כסגן מנהל מרכז שניידר לרפואת ילדים בשנים .2004-2007 פרופסור חבר קליני, וראש החוג לרפואת עור ומין באוניברסיטת תל אביב.
שולמית בורשטיין MA
שולמית בורשטיין MA
מייסדת ומנהלת מקצועית בעמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, MA בפסיכותרפיה שולמית בורשטיין היא המנהלת המקצועית של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס. שולמית, אם לבת אטופית מזה 23 שנים, וממש לאחרונה גם סבתא לתינוקת אטופית, נסעה במשך השנים לחפש מענה למחלה בכל רחבי העולם. בין השאר בתה טופלה בדאלאס, בלונדון, במינכן, בדאבוס ובאוון. בכל מקום למדה את הידע המקצועי המעודכן ביותר על המחלה ואת הגישות הטיפוליות. תוך כדי למדה פסיכותרפיה והוציאה תואר שני באונברסיטה באנגליה. שולמית ממשיכה ללמוד ולהתעדכן תוך מעקב רציף אחר ספרות מקצועית, והשתתפות בכנסים מקצועיים בינלאומיים.

מובילי קהילה

דבורה וידמן
דבורה וידמן
מידענית וחוקרת בתחום מדעי החברה, מתמקדת בדרך כלל בתחום תעסוקה והכשרות מקצועיות. יוצא מן הכלל תחום עניין מיוחד שחורג ממדעי החברה: עולם המחלות האטופיות (דלקת סוג 2), אטופיק דרמטיטיס, אלרגיה למזון, אסטמה, נזלת כרונית, דלקת עיניים אביבית וכל השלובים שביניהם. העניין בתחום הרפואי הספציפי הזהו הוא מתוך העניין האישי. כאם לחמישה ילדים שרובם מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ברמות שונות, מקל ועד בינוני +. כתבתי את הניוזלטרים המקצועיים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס במשך שנתיים, וכן את אתר העמותה, וצברתי ידע מקיף ומקצועי אודות מחלת עור זו, בנוסף על הידע האישי. ניהלתי במשך שש שנים את קהילות ההורים והמתמודדים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, (בווטסאפ), ואשמח לעמוד לרשותכם גם כאן. זכיתי במלגת קרן רומנו לסטודנטים מצטיינים במדעי החברה, בגין עשייה חברתית בקידום בריאות בקרב מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ובני משפחותיהם.
כמוניאטופיק דרמטיטיסחדשותאטופיק דרמטיטיס מכבידה על החולים יותר ממחלות לב

אטופיק דרמטיטיס מכבידה על החולים יותר ממחלות לב

סקר שנערך בקרב בוגרים עם מחלת העור אטופיק דרמטיטיס חושף את המגבלות והמצוקות הקשות של המתמודדים ואת ההשפעה של המחלה על איכות החיים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הפריחה הדלקתית שגורמת לגרד קשה, לכאבים ולהפרעות שינה עלולה לגרום לסובלים מאטופיק דרמטיטיס לפגיעה קשה באיכות החיים. בקרב חלק מהמתמודדים עם מחלת העור, המצב הנפשי גרוע יותר משל חולים כרוניים המתמודדים עם מחלות כגון מחלות לב וסוכרת. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

 

אטופיק דרמטיטיס היא תגובה חריגה בעור הנגרמת משילוב של הפרעה בתפקודו של העור והפרעה במערכת החיסון עם גורמים סביבתיים. המחלה הנפוצה מתבטאת בדלקת בעור – נגעים עוריים, יובש ניכר וגרד קשה. בדרך כלל היא מופיעה לראשונה בילדות, בעלת מהלך כרוני (ממושך) וגלי (החמרות והטבות) ובמקרים רבים חולפת במהלך שנות הילדות. עם זאת, בחלק מהמקרים המחלה חוזרת בבגרות ועשויה אף להתפרץ לראשונה בבגרות. אין טיפול שיכול לרפא אטופיק דרמטיטיס, אך כיום קיים מגוון טיפולים שביכולתם לסייע להפחית את התסמינים.

 

המחקר החדש מבוסס על סקר שנערך בקרב 602 בוגרים עם אטופיק דרמטיטיס - יותר ממחציתם עם מחלה קלה, רק כ-8% עם מחלה חמורה והיתר עם מחלה בחומרה מתונה. דיווחיהם הושוו לאוכלוסייה הכללית ולמצבים רפואיים אחרים.

 

באופן כללי, יותר בוגרים עם אטופיק דרמטיטיס דרגו את הבריאות הכללית שלהם כסבירה בלבד או לא טובה (25.8%) בהשוואה לאנשים ללא אטופיק דרמטיטיס (15.8%). חוסר שביעות רצון מסוים מהחיים דווח בקרב 16.7% מהמתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס – יותר מאשר באנשים שלא סובלים ממחלת העור - 11.4%.

 

אטופיק דרמטיטיס חמורה יותר נקשרה להשפעות שליליות חזקות יותר על איכות החיים: מתוך הנשאלים שדירגו את מחלת העור שלהם כחמורה 35% דרגו את הבריאות הכללית שלהם כסבירה בלבד או לא טובה ו-31.6% הביעו חוסר שביעות רצון מסוים מהחיים.

 

51.3% מכלל המשיבים עם אטופיק דיווחו כי בשל המחלה יש להם מגבלות באורח החיים, 39.1% מכלל הנבדקים אמרו שהם נמנעו מאינטראקציות חברתיות בגלל המראה החיצוני שנפגע ו-43.3% הגבילו את הפעילויות היומיומיות שלהם בגלל המחלה.

 

אפילו בקרב אלו עם אטופיק דרמטיטיס קלה 34.5% דיווחו כי המחלה מגבילה את סגנון החיים שלהם, 17.7% אמרו שהם נמנעו מפעילויות חברתיות בגלל המראה שלהם ו-23.2% הגבילו את הפעילויות היומיומיות שלהם.

 

התסמין המכביד ביותר: גרד 

 

מבין התסמינים של אטופיק דרמטיטיס, התסמין שמכביד ביותר על בוגרים עם אטופיק דרמטיטיס הוא גרד, כש-54.4% מהבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס דיווחו כי זה התסמין שמכביד עליהם ביותר. 19.6% מהנשאלים ציינו כי עור יבש מאוד/מקושקש הוא התסמין שמכביד עליהם הכי הרבה. 7.2% הכי מוטרדים בגלל האדמומיות והדלקתיות בעור.

 

באמצעות כלי מתוקף – סקר הבריאותSF-12  שבאמצעות 12 שאלות מודד את הבריאות התפקודית ותחושת הרווחה האישית כפי שנתפסת על ידי המשיבים – החוקרים השוו את הבריאות הנפשית והגופנית של אנשים עם אטופיק דרמטיטיס לאנשים בריאים וכן לאנשים שמתמודדים עם מצבים רפואיים אחרים לרבות דיכאון או חרדה, מחלות אוטואימוניות, אלרגיות למזון, אסתמה, מחלת לב, סוכרת, לחץ דם גבוה וקדחת השחת.

 

נמצא כי הבריאות הנפשית באנשים עם אטופיק דרמטיטיס הייתה נמוכה יותר מכל המחלות האחרות שנבדקו ובאנשים עם אטופיק מתונה או חמורה היא הייתה נמוכה באופן דרמטי מכל המצבים הבריאותיים שנבחנו. מעניין שבציוני הבריאות הגופנית לא היו הבדלים גדולים בין המצבים הרפואיים השונים.

 

החוקרים מבית החולים נורת'ווסטרן בשיקגו שמטפלים במקרים קשים של אטופיק דרמטיטיס אומרים כי לא הופתעו מהממצאים, אך הם מאמינים שאנשים שלא מכירים את מחלת העור כנראה יופתעו מההשפעה העוצמתית שלה על איכות החיים.

 

לדבריהם, הדרך היעילה ביותר בה מטופלים יכולים להגביל את ההשפעה של אטופיק דרמטיטיס על החיים היא באמצעות כך שיפנו לטיפול בשלב מוקדם יותר ויכוונו את מאמציהם לשליטה טובה יותר בתסמינים שלהם.

 

 

Annals of Allergy, Asthma and Immunology July 16, 2018