מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהאם גלולות מעלות סיכון לטרשת נפוצה?

האם גלולות מעלות סיכון לטרשת נפוצה?

מחקר קטן מעלה את האפשרות שגלולות למניעת הריון מעלות סיכון לטרשת נפוצה. מה עוד עשוי להגביר את הסיכון?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

שני מחקרים חדשים שיוצגו בקרוב בכנס השנתי של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה, מצאו קשר בין הורמונים להתפתחות של טרשת נפוצה. מחקר אחד בחן את ההשפעה האפשרית של הורמונים המצויים בגלולות למניעת הריון והשני בחן את התפקיד של "הורמון ההשמנה" לפטין.

 

המחקר הראשון נערך בקרב 305 נשים עם טרשת נפוצה או עם CIS - אירוע קליני בודד, שעשוי להוביל לאבחנה של טרשת נפוצה בעתיד, שהושוו ל-3,050 נשים ללא טרשת נפוצה

 

29% מהנשים עם טרשת נפוצה השתמשו בגלולות למניעת הריון לפני שהסימפטומים הופיעו, בהשוואה ל-24% מהנשים האחרות. רוב הנשים שנטלו גלולות למניעת הריון השתמשו בגלולות המכילות שילוב של ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון.

 

החוקרים מ-Kaiser Permanente חישבו כי לנשים שלקחו גלולות למניעת הריון היה סיכון גבוה ב-35% לפתח טרשת נפוצה. עוד מצאו החוקרים כי נשים שהשתמשו באמצעי מניעה הורמונאליים אבל הפסיקו לקחת אותם לפחות חודש לפני, היו בעלות סיכון גבוה ב-50% לפתח טרשת נפוצה בהשוואה לאלה שלא השתמשו בגלולות.

 

לדברי החוקרים, הממצאים מעלים את האפשרות ששימוש בגלולות עשוי לתרום, לפחות בחלקו, לעליה בשכיחות מחלת הטרשת הנפוצה. המחקר לא בחן כיצד נטילת גלולות עשויה להשפיע על הסיכון לטרשת נפוצה, אך החוקרים משערים שההורמונים בגלולה משפיעים על המערכת החיסונית.

 

חשוב להבין כי המחקר מצביע על קשר, אך הוא לא מוכיח כי מדובר בקשר של סיבה תוצאה – משמע, שלא ניתן לומר בביטחון ששימוש בגלולות כרוך בסיכון מוגבר לטרשת נפוצה. החוקרים מבהירים כי בנקודה זו, נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון לא צריכות להיות מודאגות מהתפתחות מחלת הטרשת הנפוצה בעקבות השימוש בהן. ייתכן שזהו גורם אחד מיני רבים, אך זהו בהחלט אינו הגורם היחיד המרכזי שגורם למחלה.

 

מחקר אחר שיוצג בכנס, מצא שלאנשים שהיו שמנים בגיל 20 סיכון כפול לפתח טרשת נפוצה. המחקר שנערך על ידי חוקרים ארגנטינאים מהמכון לחקר נוירולוגי Raúl Carrera בקרב 210 אנשים עם טרשת נפוצה ו-210 אנשים ללא טרשת נפוצה הדומים להם במאפיינים כמו גיל ומין, הראה גם כי לאנשים עם BMI גבוה היו רמות גבוהות של ההורמון לפטין (המשפיע על התיאבון) ורמות נמוכות של ויטמין D - שני גורמים שנקשרו לתגובה הדלקתית של הגוף. החוקרים מאמינים כי הדלקתיות היא הגורם העומד מאחורי הסיכון המוגבר לטרשת נפוצה.

 

מחקר זה מתווסף למספר מחקרים קודמים שמצאו קשר בין השמנה לסיכון מוגבר לטרשת נפוצה. לדוגמא מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Neurology, מצא כי עודף משקל מעלה את הסיכון של ילדות ונערות להיות מאובחנות עם טרשת נפוצה. השמנה קיצונית נקשרה לסיכון גבוה כמעט פי 4 למחלה.

 

שני המחקרים החדשים הם אומנם קטנים ואינם יכולים להוכיח כי השמנה וגלולות למניעת הריון בפני עצמן גורמות לטרשת נפוצה, אך הם מחזקים את ההשערה לפיה הורמונים הם בין הגורמים הקשורים להתפתחות המחלה. כעת יש צורך במחקרים נוספים בתחום. 

 

 

להודעה שפורסמה על ידי האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה