מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)
ד
ד"ר טלי דרורי
מנהלת המרכז לנוירואימונולוגיה וטרשת נפוצה בבי"ח שיבא
שרה שויצקי
שרה שויצקי
פסיכולוגית במחלקה לטרשת נפוצה במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא בתל השומר. בוגרת תואר שני בפסיכולוגיה שיקומית מאוניברסיטת בר אילן, בהצטיינות. בעלת ניסיון רב בעבודה עם אנשים המעוניינים בעיבוד רגשי, הבנה עצמית ויצירת שינוי בחייהם. הגישה שלי, בחיי האישיים והמקצועיים כאחד היא בראש ובראשונה לראות כל אדם באשר הוא, כאדם, שהוא עולם ומלואו, ולייצר קשר אישי, בגובה העיניים. הכשרה ותחומי עניין: טיפול בגישה דינמית חוויתית - EDT, טיפול בגישת קבלה ומחוייבות - ACT, טיפול בגישה קוגניטיבית התנהגותית - CBT, הכשרה בפסיכותרפיה קבוצתית, השתלמות בהתערבות זוגית ומשפחתית וטיפול מיני, השתלמות העמקה בטיפול בטראומה מורכבת, הכשרה בטיפול רגשי באמצעות מציאות מדומה - VR. התמחות: פסיכולוגית שיקומית מומחית ונוירופסיכולוגית קלינית

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהמדריכיםהטיפולים לנוקשות שרירים – כל המידע

הטיפולים לנוקשות שרירים – כל המידע

מהי נוקשות שרירים (ספסטיות) בטרשת נפוצה? מה היקף התופעה? ומה הטיפולים המרכזיים להתמודדות עמה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

נוקשות שרירים (ספסטיות) היא אחד התסמינים השכיחים ביותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה (Multiple Sclerosis – MS). תסמין זה יכול להוביל לפגיעה ניכרת באיכות החיים ולעיתים גם לנכות. מדובר במצב שבו טונוס השרירים (מתח השרירי) מוגבר באופן בלתי רצוני כתוצאה מפגיעה במערכת העצבים המרכזית. במקרים מסוימים, הספסטיות עשויה להופיע כסימן מקדים למחלה, אך לרוב היא קשורה לשלבים מתקדמים יותר שלה.

 

כ-80% מהמאובחנים עם טרשת נפוצה עלולים לחוות ספסטיות במהלך מחלתם. התופעה מתגברת בעיקר בשלב של טרשת משנית מתקדמת (Secondary Progressive MS), ולעיתים נדירות גם בטרשת ראשונית מתקדמת (Primary Progressive MS), סוג פחות נפוץ שמתפתח לעיתים קרובות אצל גברים בגיל העמידה.

 

הספסטיות בטרשת נפוצה אינה נגרמת רק בשל מחלת ה-MS עצמה, אלא מהפגיעה במיאלין – מעטפת שמבודדת את סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית. פגיעה זו מערערת את העברת האותות בין המוח והשרירים, מה שמוביל לתגובת יתר בשרירים ולספסטיות.

 

הכתבה להלן סוקרת היבטים הקשורים בנוקשות שרירים בטרשת נפוצה והטיפול בה:

תסמינים והבנת מנגנון הספסטיות

והטיפולים המקובלים:

פיזיותרפיה

תרופות

ניתוחים

טיפולים נוספים

 

תסמינים והבנת מנגנון הספסטיות

 

בטרשת נפוצה, עוצמת הספסטיות קשורה למיקום הנגעים במערכת העצבים המרכזית:

 

אזורי המעורבות של הספסטיות כוללים את גרעיני הבסיס במוח וחוט השדרה, בעיקר באזורים האחראיים על שליטה בתנועות. בהמשך באשר לאזורי השפעתה בגוף, ספסטיות שכיחה בעיקר בצוואר, בגב, ובגפיים (ידיים ורגליים).

 

מאפיינים קליניים של ספסטיות כוללים:

 

- חולשה בגפיים עקב נוקשות השרירים (המיפרזיס).

 

- כאבים והתכווצויות בלתי רצוניות.

 

- בביטויים חמורים, קיפאון של הגפיים ועיוותים במפרקים.

 

המכון הלאומי האמריקאי למחלות נוירולוגיות ושבץ (NINDS) מסווג את הספסטיות למספר סוגים בהתאם לסוגי מתח שרירי (טונוס), בהם:

 

1. היפרטונוס: עלייה בטונוס השרירי, המתבטאת לעיתים בקיפאון.

 

2. קלונוס: התכווצויות שרירים חוזרות בעקבות מתיחה או גירוי, בעיקר באזור הקרסול.

 

3. מיוקלונוס: תנועה פתאומית וקצרה של שריר או קבוצת שרירים.

 

4. סיזורינג: חציית גפיים (לרוב הרגליים) באופן בלתי נשלט בצורת מספריים, התורם להתפתחות נכות קשה ומגביל יציבה והליכה.

 

אמנם הספסטיות יכולה להופיע במקרים מסוימים בתחילת המחלה, אולם היא לרוב מתבטאת בשלבים מתקדמים יותר, במיוחד עם החמרת המחלה.

 

יש לציין כי התכווצות שרירים אצל ספורטאים לאחר מאמץ אינה מוגדרת כספסטיות, אלא כתופעה פיזיולוגית תקינה הנובעת מהצטברות חומצת חלב בשריר. ספסטיות היא תגובה פתולוגית שמקורה בפגיעה עצבית.

 

שיטות טיפול לנוקשות שרירים בטרשת נפוצה

 

פיזיותרפיה

 

טיפולי פיזיותרפיה לנוקשות שרירים כוללים לרוב את המרכיבים הבאים:

 

  • תרגילים לשיפור טווח התנועה והשגת גמישות שרירית.
  • חימום, גירוי חשמלי, שימוש בסדים או שיטות כמו גיבוס סיריאלי (Serial Casting) למניעת התקצרות השרירים.
  • טיפולים רובוטיים ותוכניות אימון מותאמות עשויים לסייע בשיקום השרירים והפחתת הנוקשות.

 

טיפולי פיזיותרפיה תורמים לשיפור טווח התנועה והגמישות השרירית (איור: Shutterstock)

 

תרופות

 

הטיפול התרופתי לנוקשות שרירים עשוי לכלול את המרכיבים הבאים:

 

  • אגוניסטים לקולטני GABA: תרופות אלו יכולות להפחית את הטונוס השרירי. משאבות המזליפות את התרופה ישירות לחוט השדרה מאפשרות מינון מדויק וטיפול ממוקד תוך הפחתת תופעות לוואי. תופעות לוואי כמו יובש בפה וחולשה כללית שכיחות יותר בהזרקה סיסטמית מאשר במשאבות ממוקדות.

 

  • חומרים פעילים נוספים בהזרקה: הזרקות ממוקדות משמשות להרפיית שרירים באופן זמני (למשך 3 עד 6 חודשים).

 

  • חומרי הרדמה: במקרים חמורים בהם מעורבים שרירים רבים, שימוש בחומרי הרדמה לצורך נטרול תחושת השרירים.

 

ניתוחים

 

הטיפול הניתוחי בספסטיות כולל לרוב את המרכיבים הבאים:

 

  • ריזוטומיה סלקטיבית גבית (SDR): ניתוח לחיתוך עצבים תחושתיים שמובילים לסיגנל שגוי של ספסטיות. מדובר בהליך בלתי הפיך עם סיכון לפגיעה בתפקודים חיוניים כמו כיס השתן.

 

  • ניתוחים אורתופדיים להארכת גידים, תיקון עיוותים או קיבוע מפרקים.

 

טיפולים נוספים

 

  • קנביס רפואי: מחקרים תומכים ביעילותו של קנביס רפואי להפחתת טונוס שרירים, אך שימוש ממושך עלול להוביל להשפעות בלתי רצויות בתפקוד הקוגניטיבי.

 

  • טכנולוגיות רובוטיות: מערכות רובוטיות לסיוע בתנועה והתמודדות עם עיוותי שרירים.

 

לסיכום, ספסטיות בטרשת נפוצה היא תסמין רב-השפעה שמחייב טיפול רב-מערכתי המשלב פיזיותרפיה, תרופות, ולעיתים ניתוחים. כל טיפול צריך להיות מותאם אישית בהתאם למצב המטופל ולדרגת המחלה. התייעצות עם נוירולוג מומחה ורופא שיקום חיונית להתאמת הטיפול האופטימלי.

 

הערה חשובה: המידע בכתבה מבוסס על ספרות מדעית עדכנית, אך אינו מחליף ייעוץ רפואי אישי. שרות לציבור. מוגש בחסות חברת מרק

 

פרופ' שי מנשקו הוא רופא בכיר במרכז לטרשת נפוצה ובמרכז למחלות אוטואימוניות במרכז הרפואי שיבא ומנהל השירות לטרשת נפוצה בילדים ונוער בשיבא

 

עדכון אחרון: יולי 2025

 

מקורות

 

1. Patejdl, Robert & Zettl, Uwe. (2017). Spasticity in multiple sclerosis: Contribution of inflammation, autoimmune mediated neuronal damage and therapeutic interventions. Autoimmunity Reviews. 16. 10.1016/j.autrev.2017.07.004.

 

2. Etoom M, Khraiwesh Y, Lena F, Hawamdeh M, Hawamdeh Z, Centonze D, Foti C. Effectiveness of Physiotherapy Interventions on Spasticity in People With Multiple Sclerosis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Am J Phys Med Rehabil. 2018 Nov;97(11):793-807. doi: 10.1097/PHM.0000000000000970.

 

3. Chang E, Ghosh N, Yanni D, Lee S, Alexandru D, Mozaffar T. A Review of Spasticity Treatments: Pharmacological and Interventional Approaches. Crit Rev Phys Rehabil Med. 2013;25(1-2):11-22. doi: 10.1615/CritRevPhysRehabilMed.2013007945.

 

4. Azadvari M, Pourshams M, Guitynavard F, et al. Cannabinoids for spasticity in patients with multiple sclerosis: A systematic review and  meta-analysis. Multiple Sclerosis Journal – Experimental, Translational and Clinical. 2024;10(4). doi:10.1177/20552173241282379.

 

IL-NONNI-00268