מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותהמלצות חדשות למניעת מחלות לב

המלצות חדשות למניעת מחלות לב

האיגוד הקרדיולוגי הישראלי ועמותת עתיד מפרסמים המלצות תזונתיות מפורטות למניעת מחלות לב


לפחות שמונה מנות של פירות וירקות ביום (צילום: panthermedia)
לפחות שמונה מנות של פירות וירקות ביום (צילום: panthermedia)

 

היום (ד') פרסמו האיגוד הקרדיולוגי בישראל בשיתוף עמותת הדיאטנים והתזונאים (עתיד) ניר עמדה עם הנחיות חדשות למניעת מחלות לב באמצעות תזונה בריאה.

 

לצורך כתיבת ההמלצות הקים האיגוד הקרדיולוגי ועדת מומחים מטעם החוג לאפידמיולוגיה ומניעה קרדיווסקולארית של האיגוד, ביחד עם עמותת עתיד. נייר העמדה נכתב במשך כחצי שנה והוא מבוסס על ידע מדעי מעודכן על בסיס מחקרים ומידע רפואי- מתוכו גובשו המלצות ההמלצות המקיפות את כל סוגי המזון והדיאטות וכן את תוספי המזון והתבלינים.

 

"ההמלצות מתייחסות רק למה שמבוסס ומוכח על ידי מחקרים מדעיים ומכאן חשיבותן הרבה" אומרת ד"ר טלי סיני, יו"ר עמותת עתיד "לדוגמא בנושא תוספי התזונה: מדובר בשוק פרוץ שמחייב הבחנה בין תוספים מועילים להפחתת מחלות הלב לבין כאלו שעלולים ליצור נזק".

 

באופן כללי, על פי ההמלצות התזונה צריכה להיות מגוונת, ומשולבת עם פעילות גופנית סדירה תוך שמירה על משקל תקין. מומלץ להעדיף מזון טרי או קפוא, ללא תוספת של סוכר, מלח או רטבים עתירי קלוריות.

 

מומלץ לכלול בתזונה את המרכיבים הבאים:

 

• ירקות ופירות מסוגים שונים (לפחות 8 מנות ביממה). במידת האפשר רצוי להימנע מהסרת הקליפה ולהשתמש בשיטות בישול המשמרות את רכיבי התזונה הטבעיים המצויים במזונות (אידוי, הקפצה וכדומה).

 

• קטניות, דגנים מלאים, לחם מקמח מלא ומאכלים עתירי סיבים תזונתיים ודלים במלח.

 

• שומן מהצומח, עם עדיפות לשמן זית ושמן קנולה, אבוקדו, אגוזים,שקדים וטחינה.

 

• מוצרי חלב דלי שומן (2-3 מנות ביממה, שלפחות חלקם דלי שומן).

 

• דגי ים שמנים (2-3 מנות בשבוע).

 

• מומלץ להעדיף את החלקים הרזים של עוף, הודו ובשר בקר.

 

מומלץ להמעיט ככל האפשר בצריכת:

 

• בשרים עתירי שומן, בעיקר בשרים מעובדים עתירי שומן ונתרן.

 

• דברי מאפה קנויים המכילים שומן טרנס צמחי מוקשה, מאכלים עתירי מלח, בעיקר מוצרי מזון מעובדים, משומרים ו/או מומלחים.

 

• מאכלים עם תוספת סוכר.

 

מה לשתות

 

• יש לשתות כמות מרובה של מים, בעיקר בחודשי הקיץ. מומלץ לא להרבות בשתייה של מיצים טבעיים ולהימנע משתיית משקאות ממותקים.

 

• יש לעודד שתיית חלב דל שומן ותה ירוק שנמצאו קשורים להיארעות נמוכה יותר של מחלות קרדיווסקולאריות.

 

• לאנשים הנוהגים לצרוך אלכוהול יש להגביל לצריכה מתונה של מנת משקה (יין או בירה) ביום לנשים ועד 2 מנות לגברים.

 

תוספי מזון

 

• לאנשים עם מחלה קרדיווסקולארית, שאינם מרבים באכילת דגי ים מומלץ לקחת תוספי אומגה 3 (רצוי משמן דגים) במינון של כ- 1 גרם ביממה.

 

• באנשים עם רמות גבוהות של LDL כולסטרול ניתן להוסיף פיטוסטרולים במינון של 1.5-2.0 גרם ליממה.

 

• יש להימנע משימוש בתוספי מזון אחרים למניעת תחלואה קרדיווסקולארית, חלקם אף הוכחו כמזיקים.

 

המלצות לסובלים ממצבים רפואיים שונים

 

"דיאטת DASH" (המכילה ירקות, פירות ו-3 מוצרי חלב דלי שומן בנוסף לתפריט דל מלח) יעילה במיוחד לאנשים עם יתר לחץ דם או לחץ דם גבולי.

 

• "דיאטה דלת פחמימות" מתאימה לאנשים עם משקל עודף ולאנשים עם תסמונת מטבולית.

 

• תזונה "ים תיכונית" הוכחה כמועילה לאנשים עם מחלת לב קרדיווסקולארית או סוכרת כמו גם לאוכלוסיה הכללית.

 

• אנשים עם מחלות ספציפיות כגון סוכרת, אי-ספיקת כליות או מחלות כבד זקוקים להתאמת התזונה באופן אישי בהדרכת תזונאי-דיאטן.

 

"מדובר בציון דרך חשוב במערכת הבריאות בישראל" אומר פרופ' יעקב הנקין חבר האיגוד הקרדיולוגי "הרפואה המתקדמת יכולה לטפל היטב במחלות לב וכלי דם, אך יחד עם זאת תפקידנו כרופאים הוא גם למנוע אותם ולהניע לפעולה את הציבור הישראלי לאמץ הרגלי תזונה היכולים להפחית את הסיכון למות ממחלות לב".

 

 

להמלצות המלאות 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה