מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותכיצד משפיעות בעיות קשב וריכוז על בולימיה

כיצד משפיעות בעיות קשב וריכוז על בולימיה

מחקר קטן מצא קשר בין שתי התופעות שעשוי להשפיע על הטפול


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מעט מאוד ידוע על הקשר שבין אימפולסיביות, חוסר ריכוז, הפרעות קשב וריכוז (ADHD) להתפתחות של בולימיה נרבוזה. חוקרים מאוניברסיטת אכן בגרמניה ניסו לבדוק את ההשפעה והמשמעות של הימצאות סימפטומים שכאלה על תפקוד החולות והמצב הנוירופסיכולוגי שלהם.


במחקר שהתפרסם בג'ורנל המדעי PLoS One נבחרו 57 נשים שבאו לקבל טיפול עבור בולימיה נרבוזה ועוד 40 נשים בריאות כקבוצת ביקורת. שתי הקבוצות נתבקשו לענות על שאלוני אבחון וראיונות שמטרתם אבחון של:
א. הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות ADHD
ב. אימפולסיביות
ג. הפרעות אכילה
ד. הפרעות נוירופסיכולוגיות אחרות

לצורך אבחון הפרעות האימפולסיביות והפרעות הקשב נעשה שימוש בתוכנות מחשב ייעודיות.


על פי התוצאות, 21% מהנשים בקבוצה שסבלה מבולימיה סבלו בסבירות גבוהה מהפרעות קשב וריכוז בילדותן, לעומת רק 2.5% בקבוצת הביקורת. על פי הקריטריונים של ספר האבחון הפסיכיאטרי הנקרא DSM IV אובחנו יותר נשים מקבוצת הבולימיה כסובלות מהפרעת קשב וריכוז של מבוגרים לעומת הנשים בקבוצת הביקורת.


עוד נמצא כי נשים מקבוצת הבולימיה שסבלו מהפרעות קשב בילדותן היו יותר אימפולסיביות ועם יותר בעיות ריכוז, מאשר אלה שסבלו רק מבולימיה. בנוסף נשים אלו הפגינו סימנים של הפרעות אכילה קשות יותר, וכן הפרעות נוירופסיכולוגיות אחרות לעומת נשים שסבלו מבולימיה ללא אבחנת קשב וריכוז.


החוקרים מציינים כי חוסר ריכוז היה גורם מסביר חזק יותר מבחינה סטטיסטית לחומרת הפרעות האכילה מאשר אימפולסיביות או היפראקטיביות.

לדבריהם, המחקר מראה כי ישנו שיעור גבוה יותר של סימפטומים של הפרעות קשב וריכוז בילדות ובבגרות אצל הסובלות מבולימיה.
מכיוון שנמצא כי הפרעות אלה משפיעות לרעה על חומרת הפרעות האכילה וחסרים נוירופסיכולוגים חמורים, מומלץ כי רופאים יבצעו אבחון להפרעות אלו אצל החולות שכן ישנו סיכוי שירוויחו לא מעט מטיפול בהפרעות אלה בנוסף לטיפול בבולימיה.

PLoS One. 2013 May 20;8(5):e63891. doi: 10.1371/journal.pone.0063891. Print 2013