מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותלחץ הדופק וחלבון בשתן

לחץ הדופק וחלבון בשתן

לחץ הדופק (pulse pressure) הוא חזאי טוב יותר להפרשת חלבון בשתן מאשר שאר מדדי לחץ הדם


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מטרת המחקר היתה לבדוק את הקשר בין הפרשת חלבון בשתן לבין חשיפה ארוכת-טווח ללחץ הדופק, ערכי הדם הסיסטוליים והדיאסטוליים וממוצעי לחץ הדם (לחץ הדם הדיאסטולי+ שליש מלחץ הדופק).

 

הפרשת החלבון ביממה נבדקה ב- 450 אנשים מתוך המחקר הקהילתי Baltimore Longitudinal Study of Aging (נורמוטנסיביים או עם יל"ד ללא טיפול, בגיל ממוצע 57, 53% נשים והפרשת חלבון פחותה מ – 200 מיקרוגרם/לדקה).

 

המדדים ארוכי-הטווח של לחץ הדם חושבו לכל משתתף ע"י חלוקת השטח מתחת לעקומה של מדידות סדרתיות של לחץ הדם (כ–5) במשך 1-22 שנים שקדמו למדידת הפרשת החלבון ע"י מספר שנות המעקב.

 

חציון (טווח בן-רבעוני) הפרשת החלבון בשתן בנשים היה 4.7 מיקרוגרם/דקה ו – 5.2 בגברים. הפרשת החלבון בשתן בנשים לא היתה קשורה למדדי לחץ הדם ארוכי-הטווח. לעומת זאת, תוך חישוב במודלים רבי-משתנים מתוקננים (כללו את כל מדדי לחץ הדם ארוכי-הטווח), נמצא שהפרשת החלבון בשתן בגברים היתה קשורה באופן עצמאי בלחץ הדם הסיסטולי ולא בדיאסטולי (מובהק) ובמובהקות גדולה יותר בלחץ הדופק ולא בממוצע לחץ הדם. בעיבודים סטטיסטיים נוספים נמצא שלחץ הדופק היה החזאי החזק ביותר להפרשת חלבון בשתן בגברים.

 

Farasat SM, Valdes C, Shetty V, et al. Is longitudinal pulse pressure a better predictor of 24 hour urinary albumin excretion than other indices of blood pressure? Hypertension.. [Epub ahead of print].
 

 

הפרשת חלבון בשתן, גם בתוך הטווח המקובל "התקין" מהווה סמן מוקדם לפגיעה גלומרולרית וגורם סיכון ידוע לתחלואה ותמותה קרדיו-וסקולרית.

 

במחקרים קודמים נמצא שהקשר בין הפרשת החלבון בשתן והסיכון הקרדיו-וסקולרי הוא לינארי ללא סף ספציפי. תוצאות מחקר זה שהוא הראשון מסוגו, בו נמצא שלפחות בגברים, חשיפה כרונית ללחץ דופק מוגבר יכולה לגרום להפרשה מוגברת של חלבון בשתן, תומכות בהנחה שקושרת את לחץ הדופק לאורך זמן בנזק מיקרו-וסקולרי בכליות.

 

אין למחברים הסבר מדוע הממצאים תקפים רק לגבי גברים ולא לנשים. הם מנסים להסביר זאת במשך מעקב קצר יותר בנשים מאשר בגברים ובממצאים במחקר זה שהראו הפרשה מופחתת מובהקת של חלבון בנשים עם פחות גורמי סיכון.

 

הם מציינים גם שבמחקרים רבים נמצאה הפרשה מוגברת של חלבון בגברים מאשר בנשים אולי בגלל הבדל בין-מיני בתיפקוד האנדותל וההמודינאמיקה של הגלומרולוס. מכל מקום, ממצאי מחקר זה מעלים את המחשבה שתרופות שמפחיתות את קשיחות העורקים המרכזיים יכולות להיות יעילות יותר בהגנה על הכליות מאשר תרופות שמורידות את לחץ הדם עם השפעה מרכזית פחותה (כמו חוסמי בטה "ישנים").

 

במחקרים בבני אדם נמצא שמעכב הוואזופפטידזה – omapatrilat היה יעיל יותר מאשר אנלפריל בהורדת הקשיחות בוותין (אאורטה) הקריבני (J Am Soc Nephrol 2001;12-2051-9). במודל חיות של גלומרולוסקלרוזיס נמצא שתרופה זאת בהשוואה לאנלפריל, מורידה יותר את הלחץ הגלומרולרי, את הפרשת החלבון ונותנת הגנה טובה יותר על הכליות.
 

מתוך האתר של החברה הישראלית ליתר לחץ דם.

 

http://www.ish.org.il/jan2010.asp