מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמדבקות לטיפול בטרשת

מדבקות לטיפול בטרשת

מחקר קטן וראשוני בחן את היכולת של מדבקה הנצמדת לעור להשפיע על תאי מערכת החיסון הפוגעים במעטפת המיאלין בטרשת נפוצה.


מחקר קטן שנערך בקרב אנשים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי הראה ששימוש במדבקה על העור המכילה מרכיבי מיאלין, החומר המגן על תאי העצב והוא המטרה לתקיפת המערכת החיסונית בטרשת נפוצה, הצליח לדכא את הפעילות החיסונית. קבוצת חוקרים מפולין הציגו את ממצאיהם בעיתון המדעי Annals of Neurology.


רקע: טרשת נפוצה כוללת תקיפה של מערכת החיסון המכוונת כלפי המוח ועמוד השדרה. המטרה העיקרית לתקיפות אלו הוא המיאלין, החומר שמבודד ומגן על תאי העצב ומאפשר העברת מסרים חשמליים בתוך תאי העצב. חוקרים בעבר כבר בחנו האם אפשר לאמן את המערכת החיסונית להתעלם מן המיאלין ע"י פיתוח "סבילות". גישה אחת לעידוד הסבילות הייתה להזריק לאנשים עם טרשת נפוצה פפטידים של מיאלין, כלומר מרכיבי חלבונים הנמצאים במיאלין.


תוצאותיהם של מחקרים מסוג אלו אינם חד משמעיים ועדיין לא הצליחו להוכיח שטיפול מסוג זה בטוח ויעיל לטיפול בטרשת נפוצה, למרות שעבודה בכיוונים אלו עדיין נמשכת. לדוגמא, מחקר קליני גדול שנערך בחן נטילה אוראלית של חלבוני מיאלין אשר אמנם שינתה מרכיבים בפעילות המערכת החיסונית, אך לא נמצאה אפקטיבית מבחינה קלינית, כך גם מחקרים אחרונים שנערכו ובדקו הזרקת פפטידים של מיאלין לאנשים עם טרשת נפוצה עם מהלך פרוגרסיבי-משני.


המחקר הנוכחי בחן 30 אנשים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי אשר חולקו באופן רנדומאלי ל-2 קבוצות הניסוי או לקבוצת הביקורת שקיבלה פלצבו. הטיפול נלקח באמצעות מדבקה נצמדת שמוקמה בחלקה העליון של היד הימנית. האנשים מקבוצת הביקורת (קבוצת הפלצבו) קיבלו מדבקה ללא החומר הפעיל, קבוצות הניסוי קיבלו מדבקה שהכילה "מיקס" של החומרים הבאים: proteolipid protein (PLP), myelin oligodendrocyte protein (MOG), and myelin basic protein (MBP) peptides. קבוצה אחת קיבלה 1 מ"ג מכל מרכיב ואילו הקבוצה השנייה קיבלה מינון של 10 מ"ג מכל מרכיב שצוין. המדבקות הוחלפו פעם בשבוע למשך 4 שבועות, ואח"כ פעם בחודש למשך 11 חודשים. תגובת המערכת החיסונית נקבעה באמצעות ביופסיה של העור ודגימות הדם. המחקר לא תוכנן בכדי לזהות השפעה קלינית של הטיפול, אלא לזהות סימנים שיצביעו על שינוי בתגובה החיסונית.


התוצאות הראו כי הטיפול מפעיל תאים דנדריטים בעור ובבלוטות הלימפה. התאים הדנדריטים הם בעלי השפעה חזקה על תאי ה- T, השחקנים המרכזיים במתקפת המערכת החיסונית בטרשת נפוצה. התאים הדנדריטים יכולים לקבוע האם תאי ה-T יופעלו לתקוף, או שידכאו. במחקר הנוכחי, נצפתה הפחתה בכמות תאי ה- T המגיבים למיאלין, ותאי ה- T שתפקידם לעזור ולווסת את המערכת החיסונית עלה מספרם, בקרב אלו שטופלו עם הפפטידים של המיאלין.


מומחים לטרשת נפוצה, ד"ר לורנס סטינמן וד"ר סקוט זמביל הגיבו למחקר והעירו כי כנראה והצלחת המחקר נובעת מהשימוש המשולב במספר פפטידים של מיאלין, במקום ברק אחד. המומחים כתבו: "הצלחה של גישה זו, יכולה לספק לנו נשק חכם – נשק שיכול לווסת את המערכת החיסונית הפתלוגית, ולהשאיר את שאר הפעילות של המערכת החיסונית ללא פגיעה". מחקרי המשך יהיו חייבים להיערך בכדי לקבוע האם גישה זו בטוחה ויעילה לטיפול בטרשת נפוצה.

 


מתוך ה- National Multiple Sclerosis Society


תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.