סרטן השד
מנהלי קהילה




מובילי קהילה


סרטן השד: נשים רבות לא מחדשות טיפול הורמונאלי משלים לאחר לידה
חוקרים אמריקאים מצאו כי נשים עם סרטן השד שמקבלות טיפול הורמונלי משלים לאחר הסרת הגידול ונכנסות להיריון – נוטות שלא לחדש את הטיפול לאחר הלידה. מה ההשלכות?

סרטן שד הורמונלי הוא סרטן השד שמאופיין בקולטנים על גבי תאי הגידול המגיבים להורמונים אסטרוגן (ER+) ופרוגסטרון (PR+). המדובר בסוג סרטן השד השכיח ביותר ברוב מדינות המערב וכן בישראל. נשים שמאובחנות בסרטן זה נדרשות לאחר ניתוח הכריתה לקבל טיפול משלים בתרופות הורמונליות לסרטן השד לתקופה ממושכת של חמש עד עשר שנים למניעת הישנות המחלה.
קיימים שילובים שונים של תרופות הורמונאליות לנשים עם סרטן שד מקומי הניתנות לאחר ניתוח והקרנות למניעת הישנות של סרטן שד חודרני, כשהשימוש הוא בעיקר בתרופה טמוקסיפן לנשים בגיל הפוריות ובתרופות מקבוצת 'מעכבי ארומטאז' (ארימידקס, ארומזין, פמרה) לנשים לאחר גיל המעבר. לעתים ניתן טיפול משולב בשתי התרופות לשנתיים וחצי בטמוקסיפן ושנתיים וחצי נוספות ב'מעכבי ארומטאז'', בהתאם לתופעות הלוואי לטיפולים ולסוג הגידול. לפי הקווים המנחים המקובלים על ידי האיגודים המקצועיים השונים, נטילת טיפול הורמונלי משלים מדי יום למשך לפחות חמש שנים – מפחיתה את הסיכון להישנות סרטן השד.
ואולם הטיפול ההורמונלי המשלים לסרטן השד מלווה בתופעות לוואי קשות, ולכן יש נשים רבות שבוחרות להפסיקו על דעת עצמן.
עתה מדווחים חוקרים אמריקאים על תופעה מדאיגה בהקשר זה: נשים עם סרטן שד הורמונלי שהרו, והפסיקו את הטיפול ההורמונלי המשלים על רקע ההיריון, לא שבות ליטול אותו לאחר הלידה – באופן שחושף אותן לעלייה בסיכון לסרטן שד חוזר.
לא ממהרות לחדש את הטיפול
החוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת סטאנפורד, בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, יצאו לדרך על רקע ממצאי מחקר POSITIVE שדיווח בעבר כי 73% מהנשים שהפסיקו טיפול הורמונאלי בשל היריון חידשו את הטיפול לאחר הלידה, וכי שיעורי הישנות הממאירות היו נמוכים יותר בקבוצה זו, ועמדו על 9% בלבד. כעת ביקשו החוקרים לבחון אם חידוש טיפול הורמונאלי ושיעורי הישנות סרטן שד טובים גם בעולם האמיתי, ולא רק במסגרת מחקר קליני.
במסגרת המחקר נבחנו הנתונים אודות 215 נשים עם אבחנה של סרטן שד בשלבים שונים בין ינואר 2000 ועד אוקטובר 2024, אשר הרו מאוחר יותר, עם חציון מעקב של 9.7 שנים. החוקרים בחנו את הנתונים ברשומות הרפואיות, כולל נתונים דמוגרפיים ונתוני הישרדות, שימוש בטיפול הורמונאלי, בדיקות הדמיה של השד, תוצאות הריון והישנות סרטן שד מאוחר יותר.
מבין הנשים שהשהו את הטיפול ההורמונאלי בשל היריון, רק כשליש (34%) חידשו את הטיפול ההורמונאלי בתוך שנתיים מהלידה ומחציתן (48%) חידשו את הטיפול עשר שנים לאחר הלידה.
הנשים שנטו לחדש את הטיפול מיד לאחר הלידה היו כצפוי אלו שהתמודדו עם מחלה יותר פולשנית. כמו כן, אלו שחידשו את הטיפול היו בעיקר נשים שנדרשו לקבל טיפול כימותרפי והקרנות למחלה קשה יותר. כעבור כעשר שנות מעקב – כחמישית מהנשים במחקר (19%) פיתחו סרטן שד חוזר.
בקרב נשים שחידשו טיפול הורמונאלי תועדה שכיחות גבוהה יותר של טיפול כימותרפי (83% לעומת 61%, p=0.03) וקרינתי (59% לעומת 32%, p=0.01), בהשוואה לאלו שלא שבו לטיפול ההורמונאלי.
הממצאים מדווחים בגיליון פברואר 2025 של כתב העת JAMA Oncology.
גלי חום, כאבי מפרקים והפרעות שינה
החוקרים מסכמים כי ממצאי המחקר מעלים חשש מפני שיעור נמוך של חידוש טיפול הורמונאלי משלים לאחר היריון בקרב נשים ששרדו ממאירות של השד, נתונים שעשויים להוביל לתוצאות פחות אופטימאליות של סרטן שד.
מחקרים בעבר כבר תיעדו כיצד הפסקת הטיפול ההורמונלי המשלים בסרטן השד מלווה בעלייה בסיכון להישנות המחלה. סקירה בנושא שפורסמה ביולי 2023 בכתב העת BMC Cancer מצאה כי נשים עם היענות נמוכה לטיפול ההורמונלי לסרטן השד נמצאות בסיכון הגבוה עד פי 2.44 לתמותה בהשוואה לנשים שנוטלות את הטיפול בהתאם להמלצות.
ממצאי המחקר מעלים למודעות את תופעת הפסקת הטיפול ההורמונלי המשלים לסרטן השד במלוא חומרתה, ומתיישבים עם עבודות נוספות בנושא. סקירה בנושא שפורסמה בשנת 2014 זיהתה כי רק 50% מהנשים משלימות בהצלחה חמש שנים של טיפול הורמונאלי. במחקר מקיף מישראל בקרב נשים עם סרטן השד שמבוטחות בקופת חולים מכבי, שממצאיו פורסמו במאי 2019 בכתב העת Breast Care, נמצא כי 23% מהנשים לא השלימו את חמש שנות הטיפול והפסיקו אותו מוקדם יותר. לפי עבודות, נשים שמחליטות להפסיק על דעת העצמן את הטיפול ההורמונאלי המשלים עושות זאת לרוב על רקע תופעות לוואי וסיבוכים קשים, ובהם גלי חום, כאבי מפרקים והפרעות שינה.
בשנת 2022 נכנסה לשימוש בדיקה חדשה בשם BCI (קיצור של Breast Cancer Index) שאינה בסל הבריאות אך זמינה בישראל, ומאפשרת להעריך את הצורך בהמשך טיפול הורמונאלי משלים לנשים עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים, מעבר לחמש שנות טיפול לאחר הניתוח. הבדיקה מתבססת על אנליזה ל-11 סמנים גנטיים המצויים ברקמת הגידול, ולפי מחקרים מאפשרת לחסוך טיפול הורמונאלי מוארך בכ-50% עד 60% מהמקרים.