מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותצמחונות מפחיתה את הסיכון למחלת הסעיפים

צמחונות מפחיתה את הסיכון למחלת הסעיפים

תזונה צמחונית וצריכה גבוהה של סיבים תזונתיים מפחיתות את הסיכון לחלות במחלת הסעיפים (דיברטיקולוזיס)


לצמחונים סיכון נמוך ב-31% ללקות במחלת הסעיפים בהשוואה לאוכלי בשר (צילום: Shutterstock)
לצמחונים סיכון נמוך ב-31% ללקות במחלת הסעיפים בהשוואה לאוכלי בשר (צילום: Shutterstock)

 

מחקר חדש בדק את הקשר שבין תזונה צמחונית וצריכת סיבים תזונתיים לסיכון לחלות במחלת הסעיפים (דיברטיקולוזיס) ומצא כי צמחונות וצריכה גבוהה של סיבים תזונתיים מפחיתות באופן דרמטי את הסיכון למחלה.

 

דיברטיקולוזיס זה מצב בו חלקים מדופן המעי מתבלטים בצורת כיסים דרך שכבת השרירים העוטפת את המעי. כל כיס כזה נקרא סעיף או דיברטיקולה והיווצרותו היא פועל יוצא של לחץ מוגבר בתוך המעי וחולשה יחסית של השרירים העוטפים את המעי.

 

המחקר שפורסם בכתב העת BMJ בוצע בקרב 47,033 גברים ונשים מאנגליה וסקוטלנד מתוכם 33% דיווחו שהם צמחוניים.

 

בתקופת מעקב של 11.6 שנים, התגלו 812 מקרים של מחלת הסעיפים (806 אשפוזים ו-6 מקרי מוות). אחרי שקלול המשתנים, החוקרים מאוניברסיטת אוקספורד והעמותה למחקר של סרטן ותזונה באירופה (EPIC), מצאו כי לצמחונים היה סיכון נמוך ב-31% ללקות במחלה בהשוואה לאוכלי בשר. הסיכוי לאשפוז או מוות כתוצאה ממחלת הסעיפים בגילאים 50-70 אצל אוכלי בשר הוא 4.4% לעומת 3% בקרב צמחונים.

 

גם לסיבים תזונתיים הייתה השפעה על הסיכון למחלה – המשתתפים חולקו לחמש קבוצות בהתאם לכמות הסיבים שהם צורכים. למשתתפים בקבוצה שצורכת את כמויות הסיבים הגבוהות ביותר (25.5 גרם ליום או יותר בנשים ו- 26.1 גרם או יותר בגברים) היה סיכון נמוך ב-41% למחלת הסעיפים בהשוואה לאלו שצורכים את הכמות הקטנה ביותר של סיבים תזונתיים (14 גרם ליום או פחות).

 

תזונה צמחונית מורידה את הסיכון למחלת הסעיפים משום שתזונה כזו מזרזת את קצב העיכול ותדירות היציאות. קצב עיכול מזורז משמעותו יציאות רכות יותר המפעילות פחות לחץ על דופן המעי - הסיבה העיקרית לדיברטיקולוזיס.

 

מנגד, מחקרים קטנים הראו שאכילת בשר מעלה את הסיכון למחלת הסעיפים משום שהבשר משנה את חילוף החומרים של החיידקים במעי, מה שעלול להחליש את דופן המעי. במחקר הנוכחי לא היה מתאם ברור בין כמות הבשר האדום למחלת הסעיפים, אבל הסיבה הייתה כנראה שכמויות הבשר שנאכל היו קטנות.

 

 

BMJ 2011; 343:d4131 doi: 10.1136/bmj.d4131 Published 19 July 2011