מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

על נוירולוגיה בכלל ושבץ מוח וטרשת נפ...

11/05/12 2:46
3058 צפיות
הפרעה קונברסיבית מהווה את אחת מנקודות הממשק המרתקות בין הנוירולוגיה לפסיכיאטריה. החולים הסובלים מההפרעה  מתלוננים על תסמינים נוירולוגים קלאסיים העלולים להיות דרמטיים ביותר. כגון שיתוק פלג גוף או עיוורון. כמובן שחומרת התסמינים גורמת דאגה רבה לצוות הרפואי הנאלץ לבצע בירור לאבחון מחלות קשות כגון שבץ. אולם, באופן מפתיע, הבירור לא מעלה דבר שכן הבסיס להפרעה הינו נפשי ולא מוחי אורגני. 

המופע המדהים ביותר של קונברסיה כולל פרכוסים פונקציונילם-"פסאודו התקפים". החולה לרוב מגיע לחדר המיון כשהוא סובל מהתקף כיפיוני ממושך מלווה בתנועות לא רצוניות  מרשימות.  לרוב החולה אף מורדם ומונשם עקב אבחון לא נכון ובהלה של הצוות המטפל. רק נוירולוג מיומן עשוי לאבחן כי מדובר בהתקף לא אמיתי ללא כל בסיס אורגני.
 הרקע להפרעה הקונברסיבית איננו ברור ,לרוב מדובר באנשים עם היסטוריה פסיכיאטרית או רקע של הפרעות אישיות אולם לעיתים אין כל עבר נפשי.

חשוב לא להתבלל בין התחזות לבין קונברסיה. מתחזים מודעים היטב לעובדה שההפרעה איננה אמיתית וכל מטרתם הינה להפיק רווח משני כלשהו ,כגון פיצויים מוגדלים לאחר תאונת דרכים, שחרור משירות צבאי וכדומה. הסובלים מקונברסיה לעומתם, אינם מודעים  לכך ולרוב מסרבים לקבל את העובדה שמדובר בהפרעה פסיכיאטרית ולא נוירולוגית.

רופאים מטפלים צריכים להיות מודעים להפרעה זו ולקחת אותה בחשבון כאבחנה מבדלת על מנת לא לטפל בחולים בטיפולים העשויים להיות מסוכנים או לבצע בדיקות מיותרות.

תגובות

kerenorsan
29/09/22 13:08

מעניין מאוד.. אני לאחר מלא בדיקות (mri ראש וכל עמוד השדרה) בדיקות דם וכו..הכל היה תקין.  הלכתי לנירולוגית שאבחנה את מה שיש לי כפרקינסוניזם עקב נטילת כדורים פסיכוטים. הלכתי לחוות דעת שניה אצל מומחה להפרעות תנועה באופן פרטי, אשר אבחן את מצבי כתסמונת קונברסיבית. בעוד שחשב גם לנכון שאפסיק עם הדפללפט כרונו, שלטענתו גורם לרעידות (סובלת מרעידות, איטיות, קשיון, בעיות ראיה, ניתוקים, חצי הכרה..) אני מאובחנת באישיות גבולית ויש לי ניתוקים ופסיכוזה.. ובקריאה באינטרנט מצאתי שאנשים שיש להם את ההפרעה שלי נוטים לקבל גם את ההפרעה הדמוי נירולוגית הזאת.  השאלה היא מה עושים עם זה.. 

ערן-ברקוביץ
29/09/22 14:03

שלום,

במקרים בהם קיימת דילמה לגבי הפרעה נוירולוגית או קונברסיבית, מתבצע מעקב וטיפול אחר שתי האבחנות. איש הטיפול המתאים ביותר לבצע זאת הוא נוירופסיכאטר (כלומר רופא בעל התמחות כפולה גם בפסיכאטריה וגם בנוירולוגיה), אין הרבה רופאים כאלו (הם יחסית בודדים ונדירים), אך כדאי להגיע אל רופא עם התמחות מיוחדת זו כדי לקבל את חוות הדעת המקיפה והמדוקיית ביותר.

פרופ-איתן-אוריאל
פרופ-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירו...