מניעת הריון על ידי התקן תוך רחמי - כל מה שצריך לדעת
התקן תוך רחמי הוא אמצעי נפוץ למניעת הריון, אשר מוחדר על ידי רופא הנשים אל חלל הרחם דרך צוואר הרחם. ניתן לשלוף את ההתקן כאשר יש צורך בכך. ההתקן התוך רחמי בנוי בצורת T ומביא לתגובה כימית, שבעקבותיה לא ייקלט הריון ברחם האישה.
14/11/13 11:55
3563 צפיות

התקן תוך רחמי הוא אמצעי נפוץ למניעת הריון, אשר מוחדר על ידי רופא הנשים אל חלל הרחם דרך צוואר הרחם. ניתן לשלוף את ההתקן כאשר יש צורך בכך. ההתקן התוך רחמי בנוי בצורת T ומביא לתגובה כימית, שבעקבותיה לא ייקלט הריון ברחם האישה.
דרך הפעולה המקובלת של ההתקן במחשבה הרפואית היא גרימת מעין דלקת כימית תגובתית ברחם לנוכחותו. תגובה זו מונעת אפשרות של השתרשות או קליטת הריון ברחם. לאחר מכן, תיתכן עצירה בתנועת החצוצרות.
התקן תוך רחמי מיועד למשך פרק זמן מקסימלי של חמש שנים, ועל האישה להגיע לרופא הנשים לצורך מעקב, אחת לחצי שנה. קיימים מספר סוגים של התקנים תוך רחמיים שמטרתם למנוע הריון, ואלו בטוחים ויעילים, על פי המחקרים הבינלאומיים שמבוצעים בנושא. למעשה, ניתן להשוות אותם לגלולות למניעת הריון.
התקן יעיל מאוד הוא Mona Lisa® NT Cu380. הזרוע הארוכה שלו מלופפת בחוטי נחושת ובקצה שלה שני חוטים לשליפה. ההתקן מותקן בזמן הווסת בדרך כלל, ללא כאבים. מרגע התקנתו בקרקעית הרחם, מוגנת האישה מפני הריון. קיים גם התקן מיוחד בשם MIRENA המפריש את הורמון הפרוגסטרון בחלל הרחם ומיועד לטפל בבעיות דימום יתר. התקנים מיוחדים נוספים מיועדים לנשים שטרם ילדו. בארצות הברית ובעולם כולו, כולל בישראל, החלו להתקין התקן זה בקרב נערות, במקום השימוש בגלולות.
הגבלות בהתקנים תוך רחמיים
אין להשתמש בהתקן במקרים מסוימים: מחלה ממאירה באיבר המין, דימומים בנרתיק, הריון, הריון קודם מחוץ לרחם או גורמים היוצרים נטייה לכך, זיהום באברי המין, מחלות המועברות במגע מיני ב-12 החודשים הקודמים (למעט דלקת נרתיק בקטריאלית, זיהומי הרפס חוזרים והפטיטיס B), הפסקת הריון עם זיהום בשלושת החודשים הקודמים, מחלות דלקתיות באגן, מומים ברחם ואלרגיה לנחושת. כמו כן, יש לשקול את השימוש במקרה של מחלות שסתומי לב, אנמיה, הפרעות בקרישת דם, טיפול במעכבי דלקות ומחלת וילסון. במקרה של בני זוג מתחלפים תכופות ליחסי מין, מומלץ להשתמש גם בקונדום עקב הסיכון לזיהומים מועברים.
לאחר החדרת ההתקן, שלושת המחזורים הראשונים שונים ממחזורים אחרים – הדימום חזק יותר וישנן התכווצויות ודימומים לפני ואחרי הווסת. המצב חוזר לקדמותו בדרך כלל לאחר מכן. במקרים שבהם ישנם כאבים בעת יחסי מין, הפרשות בעלות ריח רע, חום או כאבי בטן, יש לפנות לרופא הנשים. אחד הסיבוכים בהתקנים התוך רחמיים הוא דלקת ברחם או בחצוצרות. סיבוך נוסף ואפשרי הוא הריון מחוץ לרחם, בחצוצרות למשל.
תגובות

ד"ר אילון לחמן, רופא נשים (גניקולוגיה ומיילדות). בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בתחום הגניקולוגיה ומיילדות...
עוד פוסטים בבלוג: ד"ר אילון לחמן - מניעת הריון
אילון לחמן - מדוע חשוב להיבדק אצל רופא הנשים עם הכניסה להריון?
נשים המעוניינות להיכנס להריון ולוודא שהתהליך יעבור ללא בעיות מיוחדות, עוברות מספר בדיקות של הכנה להריון, שנועדו לוודא ...
קראו עוד
בדיקת האולטרסאונד - הכירו את סוגי הבדיקות
בדיקת האולטרסאונד היא בדיקה שבה מתאפשר מבט על העובר ברחם בזמן אמת ובחינת מצבו הבריאותי ותנועותיו, דרך שידור של גלי קו...
קראו עוד
שיטות להפסקת הריון - ד"ר אילון לחמן
הפסקת הריון היא החלטה משמעותית בחיי האישה ההרה ובן זוגה, שמאחוריה עומדות סיבות לא קלות. כאשר מוחלט על ביצוע הפסקת ...
קראו עוד
בעיות הקשורות להריון ועישון - דוקטור אילון לחמן
בימים האחרונים השתתפתי בכינוס שדן בעתיד הרפואה ההריונית והעוברית בנוכחות מנהלי מחלקות בכירים מכל הארץ. במהלך הכינו...
קראו עוד