אוכמניות או לא להיות
תזונה ובריאות הלב

אוכמניות או לא להיות
תזונה ובריאות הלב
עולם התזונה הוא עולם מרתק. כל יום יוצאים מחקרים חדשים שהרבה פעמים סותרים מחקרים אחרים. כשסיימתי ללמוד המליצו להמעיט בביצים ובחמאה, היום אומרים שמרגרינה היא הכי גרועה. כן מלח, לא מלח. הרבה הרבה שאלות ועוד יותר תשובות.
הפעם בחרתי להתמקד באוכמניות.
בסקירה מאד מעניינת אשר פורסמה ב-2017 ב-J Am Coll Cardiol בדקו מזונות טרנדיים שונים (כמו שמן קוקוס, ביצים ואוכמניות) בהקשר של בריאות הלב.
אוכמניות שייכות למשפחת פירות היער ומכילות כמויות גבוהות של אנטוציאנינים שהם תת קבוצה של פיטוכימיקלים (כימיקליים הנמצאים בצמחים) המוכרים כפלבנואידים. פירות וירקות נוספים המכילים כמות גדולה של אנטוציאנינים ומומלץ להוסיף אותם לתזונה בשוטף הם תותים, פטל, כרוב סגול וחציל.
לאנטוציאנינים יש תכונות אנטי דלקתיות, הם יכולים להשפיע על תפקוד כלי הדם ועל המטבוליזם של הסוכר ועוד. באחד המחקרים נמצא כי צריכה של מעל ל-3 מנות של אוכמניות או תותים בשבוע הייתה מקושרת עם ירידה קלה בלחץ הדם.
בסיכום סקירה זו החוקרים המליצו להוסיף לתזונה מעל ל- 3 מנות של אוכמניות או תותים בשבוע.
1 מנה של אוכמניות או תותים = 1 כוס טרי או 22 גרם אוכמניות קפואות מיובשות ~ 2 כפות.
חשוב להדגיש שזו מנה של פרי וביום מומלץ עד 3 מנות פרי (בממוצע, כמובן תלוי בסוכר, בטריגליצרידים, ברמת אשלגן ועוד).
מה עושים עם האוכמניות?
יש כאלו המוסיפים אוכמניות לפנקייקים ועוגות אך על אלו אני לא ממליצה.
ניתן להוסיף ליוגורט (כמו בתמונה - הוספתי גם פקאן, מעט חמוציות ללא תוספת סוכר לבן וזרעי צ'יה) או להוסיף לסלט פירות צבעוני מרענן ומזין.
כמו תמיד בתזונה – החוכמה היא לגוון. מניסיוני מדובר בפרי מאד יקר בארץ ואין צורך למשכן בית בשביל אנטוציאנינים:) בהחלט מומלץ לגוון עם הפירות והירקות המוזכרים למעלה.
בברכה לבריאות גוף נפש ושלווה בלב
שרון טיברג יעקב - דיאטנית קלינית
אם נושא התזונה בכלל ואכילה קשובה בפרט מעניינים אותך, אני מזמינה אותך לעשות לי לייק בדף הפייסבוק שלי - שרון טיברג-יעקב דיאטנית קלינית M.Sc.Nutr
REF: Freeman AM et al. J Am Coll Cardiol. 2017:1172-78
תגובות

חלינקה ש
מעניין וחשוב! וגם טעים:wink:
שרון טיברג-יעקב
נכון :teeth: תודה תמר
חני 10
שרון תודה! כמה קלוריות יש (בערך) בחופן אוכמניות?
שרון טיברג-יעקב
היי חני בחופן אוכמניות טריות הייתי מחשבת כ-60 קק"ל בתאבון :smile:
אסיה1
איך נכון לצרוך זרעי צ'יה - הבנתי שאם לא טוחנים הם נכנסים ויוצאים שלמים לא עשינו כלום לכן צריך לטחון כן או לא?
שרון טיברג-יעקב
שלום אסיה. שאלה מעניינת מאד. התייעצתי עם קולגה המומחית ממני בתחום הטבעונות והצמחונות (תודה לך תמי אדיב ). מסתבר שכמו בזרעי פשתן, אכן אם רוצים לקבל למשל את האומגה 3 והסידן יש לטחון אותם ולצרוך אותם תוך יומיים שלושה. אם לא טוחנים עדיין מרוויחים את הסיבים ואת תחושת הג'לטין של הצ'יה. בברכה לבריאות ושלווה בלב :smile:
אסיה1
תודה רבה שרון
שרון טיברג-יעקב
בשמחה :)