מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניבלוגיםבישול בריאבישול לגיל השלישי עם מזון רפואי - מתכונים פרי פיתוחה של השפית אדר קפלן מור

בישול לגיל השלישי עם מזון רפואי - מתכונים פרי פיתוחה של השפית אדר קפלן מור

15/01/11 16:05
4555 צפיות
כפי ששמתתם לב עד כה בלוג זה עוסק בעיקר במתכונים המשתמשים בחומרי גלם בריאים עבור אלה שמעוניינים לשמור על תזונה מאוזנת הכוללת שמירה על משקל גוף תקין.
אך רבים הם האנשים הנזקקים דווקא להעשרה קלורית ולעיתם אף לתוספי קלוריות וחלבון הניתנים בדרך של מזון רפואי כדוגמת האנשור.

השבוע לרגל כנס תזונה לגיל השלישי, נכנסה השפית אדר קפלן מור למטבח של הדסה אופטימל עם חבילת פחיות אנשור. התוצרים אותם אנו משתפים אתכם הוצגו בכנס המיעוד לדיאטניות ולמטפלים נוספים המטפלים בדיל השלישי.
למרות שמדובר במאכלים עתירי קלוריות, לא נשאר פירור על הצלחת....

מתכונים רבים המשתמשים במזון רפואי לבישול ואפיה. משתמשים בכמויות גדולות של אבקת מרק. אכן הטעם של המזון הרפואי מתוק במיוחד ואחת הדרכים להתאימו למאכלים שאינם מתוקים הוא הוספת חומרים ארומטיים חזקים כמו אבקת מרק, שכפי שכבר יודעים אינה שייכת לקבות הנזונות הבריאים.
דרך נוספת הינה ליצור מאכלים להם יש גם כך מתיקות עדינה. בדרך זו מעט עשבי תיבול מספיקים על מנת ליצור מאכל משובח. ראו לדוגמא את רוטב הפטריות הבא. ביחד עם מזון רפואי ומעט עשבי תיבול נוצר רוטב משובח המתאים לפסטה מלאה או למוצרים נוספים:

רוטב שמנת, פטריות ועשבי תבלין
החומרים ( 2 מנות)
- 4. שיני שום פרוסות
- 1/2 בצל סגול קצוץ
- 2. גבעולים של בצל ירוק קצוץ
- 1. פחית אנשור פלוס בטעם וניל
- 1. סלסלת פטריות שמפיניון פרוסות
- 1/2 כוס עלי בזיליקום טריים קצוצים
- 4 כפות פטרוזיליה קצוצה
- 4 כפות שמן זית
- מלח פלפל שחור גרוס, אגוז מוסקט מגורר
- מעט צ'ילי גרוס יבש (אופציה)

אופן ההכנה
- חממו מחבת עמוקה על להבה נמוכה, הוסיפו את שמן הזית וטגנו קלות את הבצל והפטריות כשלוש דקות עד להשחמה. הוסיפו את שיני השום וטגנו כשתי דקות נוספות עד להשחמה
- הוסיפו את הצ'ילי הגרוס וערבבו.
- הוסיפו את פחית האינשור וחממו על להבה נמוכה.
- תבלו במלח פלפל שחור גרוס ואגוז מוסקט.
- הגישו עם פסטה, קינואה, פתיתים או כל תוספת לבחירתכם.

תבשיל מתקתק נוסף אותו ניתן ליצור בקלות עם מזון רפואי הינו הקוגל. שימו לב שבמתכון הבא בנוסף למתיקות הבסיסית של האנשור אנו משתמשים גם בתכולת החלבון הגבוהה שלו שמלכדת חומרי גלם אחרים כמו שמנת/גבינה/בייצים בפשטידה. המציאו מתכונים נוספים עם המזון הרפואי. במקום לנטרל את טעמו המתוק נסו לשלב אותו במתכונים נוספים להם טעמו המתוק דווקא תורם.

מאפה מתוק בנוסח "קוגל"
מתכון של בת-שבע דורי-קרלייה

החומרים ל 2 מנות
- 100 גרם פסטה פרפרים או ספגטי מחיטה מלאה, מבושלת בליטר מים+ קורט מלח.
- 1/4 כוס צימוקים כהים, מושרים ב 1/3 כוס מים רותחים במשך 10 דקות, מסוננים.
- 1 פחית אנשור פלוס בטעם וניל
- 2 ביצים גדולות
- 1 כפית קינמון טחון
- 1 כפית שטוחה דבש
- קליפה מגוררת מלימון קטן
- קורט פלפל שחור טחון
- 1/2 כפית שמן קנולה, לשימון התבנית

אופן ההכנה:
- חממו תנור לטמפ' של 160 מעלות צלסיוס ושמנו תבנית פיירקס בגודל 15*25 בשמן קנולה
- טרפו את הביצים בקערה והוסיפו אנשור, קינמון, דבש, פלפל וערבבו היטב.
- הכניסו לתבנית את הפסטה והצימוקים ושטחו לגובה אחיד. צקו מעל את בלילת האנשור והביצים באופן אחיד. אפו כ 40 דקות.
- אחרי 15-20 דקות ראשונות של אפיה, בדקו אם המאפה שחום מספיק- אם כן, כסו ביריעת נייר אלומיניום עד סוף האפייה.

כמובן שהמזון הרפואי מתאים מאוד גם למאכלים מתוקים שם טעמו המתוק מודגש. על מנת להשתמש נכון בוצר  הוסיפו לו חומרי גלם נוספים המאזנים מעט את המתיקות. ראו איך בשייק המצורף מוספת טחינה גולמית שטעמה מריר ובמוזלי שאחריו מוסף היוגורט שטעמו חמצמץ. תוספפות אלו "מאזנות את הטעם" ויוצרות מאכל טעים במיוחד.

שייק בטעם חלבה
החומרים ( 2 מנות)
- 1. פחית אינשור בטעם וניל
- 1/2 כוס חלב
- 3. כפות טחינה גולמית

אופן ההכנה
- מערבלים הכל במעבד מזון או בלנדר ומגישים צונן, אפשר לקשט בשערות חלבה

• לטעמים נוספים: ניתן להחליף את החלב בחלב סויה.
• ניתן להחליף בחלב קוקוס ולהוסיף לשייק קוקוס יבש.
• ניתן לתבל בקינמון, הל, ציפורן או תבלינים לפי טעמכם.

מיזלי תות, פירות וגרנולה.
החומרים ( 2 מנות)
- 1. פחית אינשור בטעם תות
- 1. גביע יוגורט ביו (150 גר')
- 1 כוס פירות חתוכים (תותים, בננות, הדרים, תפוחים ועוד)
- 50 גר גרנולה לקישוט

אופן ההכנה
- ערבבו היטב את פחית האינשור עם גביע היוגורט בקערה גדולה
- מיזגו לכלי הגשה ועטרו בפירות טריים וגרנולה.

• ניתן להוסיף שיבולת שועל, סובין, חתיכות לחם שחור טרי ועוד.

תגובות

דר רני פולק
דר רני פולק
מנהל את המרכז לבישול ואורח חיים בריא במרכז הרפואי האוניברסיטאי - הדסה