ליצנים \'לא רק בפורים\"
הליצן מהווה סמל ומותג בחג הפורים, עד כי לא ניתן לחשוב על חג זה בלעדיו. גם ב בימים \"שאינם פורים\" אנו עדים לתפקידם החשוב של הליצנים הרפואיים , בסיוע לילדים ומבוגרים להתמודד עם מצבי בריאות מורכבים ווטיפולים הכרוכים בסבל ובכאב.
21/03/11 17:15
1537 צפיות

ליצנות רפואית מהווה תחום טיפולי מקובל בבתי חולים במדינת ישראל ובעולם המערבי. תחום זה, הפך להיות חלק מתחומי הטיפול האחרים, והינו משמעותי בהקלה על סבל, התמודדות עם מצבי בריאות מורכבים ובסיוע לקבלת שיתוף הפעולה של המטופלים במהלך טיפולים מאיימים, הכרוכים באי נוחות וכאב.
לליצנים הרפואיים שמות שונים, בארה"ב נוהגים לכנות אותם "רופאים ליצנים", למרות שאלה אינם רופאים , ובישראל "ליצנים רפואיים" או " ג'לולוגים".
תחילת עבודתם של הליצנים הרפואיים החלה בשנת 1986, במסגרת תכנית "יחידת הליצנות רפואית של קרקס התפוח הגדול",שהוקמה על ידי מיקל קריסטנסן, בעיר ניו יורק. קריסטנסן טען "אם חולים אינם מסוגלים להגיע לקרקס, הקרקס יגיע אליהם" . תאור עבודתו של קריסטנסן הומחשה בסרט "פאטצ' אדאמס" משנת 1998 בכיכובו של רובין ויליאמס
הליצנות הרפואית מבוססת על ריפוי באמצעות הומור וצחוק, והינה משויכת לתחום הרפואה המשלימה. כיום קיימים בתי ספר המכשירים ליצנים רפואיים כמקצוע לכל דבר.
צחוק ידוע כמסייע בתהליך ההחלמה והנושא נבדק גם בהקשר להפרשת חומרים הטבעיים בגוף המקלים על הכאב "אנדורפינים טבעיים". בכך גם לגישה חיובית ולהתמודדות עם מצבי בריאות מורכבים, ובשילוב עם הטיפולים האחרים מסייע להאצת ההחלמה.
כיום ישנה הכרה בתפקידם של הליצנים הרפואיים, וכמעט בכל בית חולים ניתן למצוא ליצן רפואי או קבוצה כעובדים מן המניין .
לאחרונה היינו עדים לאסונות טבע שפקדו אזורים נרחבים בעולם. כאשר צוותי רפואה ישראלים, נרתמו לסייע לאוכלוסיה במצוקה, בהאיטי ובאינדונזיה. ילדים אלה, חוו מראות קשים. חלקם פצועים, כואבים והיו מאושפזים ללא קורת גג, ובתנאי אקלים לא קלים. לסייע לאוכלוסייה זו, בנוסף לצוותים הרפואיים, נרתמו גם ליצנים רפואיים.
למרות שהליצן הרפואי האירופאי, " אף אדום" אינו מוכר באזורים אלה, הופעתו אינה מובנת לילדים החיים באזור קו המשווה, מסתבר שלהומור ולצחוק יש כוח מרפא גם בעולם הלא מוכר, והינו חוצה גבולות של שפה ותרבות. ובדומה לעולם המערבי עבודת הליצן במקומות אלה, הייתה מאופיינת בקשר הדוק עם הצוותים הרפואיים, האחיות, פסיכולוגים ואנשי מנהל, בכל הקשור להליך הטיפול.
קישור לתכנית ערב חדש אודות הליצנות הרפואיתhttp://www.youtube.com/watch?v=TXnhYlw0sEYעולם של שפיות: ליצנות רפואית חוצה תרבויות בבתי חולים בישראלhttp://www.youtube.com/watch?v=EAC6NdzgRAcדיווח אודות עבודתם של הליצנים הרפואיים באזורי אסון: מפי שולי ויקטור, "ליצן רפואי" שהשתתף במשלחת הישראלית.http://www.mako.co.il/news-channel2/Friday-Newscast/Article-9306f7ad796a421004.htm
תגובות

אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיא...
עוד פוסטים בבלוג:
מה מטופלים מדווחים על הטיפול באופיואידים?
השימוש בתרופות ממשפחת האופיואידים מיועד לכאב בעוצמה חזקה עד בינונית. להבדיל מכאב כרוני, בכאב חריף, לרוב השימוש מוגבל ...
קראו עוד
תרופות ותופעות לוואי בקשישים לאחר אשפוז בבית החולים
זיהוי תופעות לוואי כתוצאה מנטילת תרופות, באוכלוסיה מבוגרת ובעיקר בקשישים , דורש התייחסות מיוחדת במיוחד בתק...
קראו עוד
לחיות עם כאב כרוני
איכות הטיפול מתיחסת להבנת תהליכים נלווים ולא רק לפעולות המתמקדות בפתולוגיה. זאת, במ...
קראו עוד
הכשרה מוזיקלית בילדות משפרת עיתוי התגובה לצלילים בגיל המבוגר
תפקוד מערכת השמיעה יורד במהלך השנים, כפי שבא לידי ביטוי בתגובה העצבית לשינוי מהיר במרכיבי הצליל, קושי...
קראו עוד
האם החשש מכאב מציק יותר מהכאב עצמו?
כיצד אנשים הסובלים מכאב מתמודדים עם החשש שמא חוויית הכאב תחזור? במאמר שפורסם בתא...
קראו עוד
BENO1952