מנהלי קהילה

תוצאות מבחן מאמץ לב-ריאה מורכב
משום ששאלתי ארוכה ואין אפשרות לעשות קופי-פייסט בפורום שלכם אשמח אם תוכלו לעיין בשאלתי בקישור ולעזור לי. מעט מודאגת כי אמורה לעבור ניתוח ביופסיה בקרוב ועכשיו זה...http://www.ynet.co.il/home/1,7340,L-2697-18509-32964402,00.html
הפרמטרים מטופס בדיקת המאמץ:
CARDIORESP. FITNESS-CLASS 5 VERY POOR
CARDIAC INSUFFICIENCY-CLASS C, MODERATE TO SEVER
PHYSICAL CAPACITY-107 W, 65% OF NORM
METS MAXIMUM-4.6 POOR PROGNOSIS.
בשל המלצת רופא הריאות שנתן את בדיקת המאמץ הזו פניתי לקרדיולוג. ישבתי אצלו סה''כ 7 דקות, הוא היה די אדיש, לא ממש לקח אנמנזה חוץ מכמה מילים (על כמה כריות אני ישנה-2, ואם כואב לי בחזה במאמץ-לא), הקשיב ללב וזהו.
הסיכום שלו "בת 21, ברקע אסתמה, לא ידוע על מחלת לב, מועמדת לביופסיה מבלוטת למפה.
מזה כשנה קוצר נשימה בהליכה החמרה לאחרונה (אוגוסט 14), ללא כאבים בחזה (דווקא יש, אבל מימין ואמרתי לו את זה), ללא אורטפניאה (דווקא יש קצת, לא מבינה למה הוא כתב שלא כי הוא אפילו לא שאל אותי על זה).
בוצע מבחן מאמץ שהדגים VO2 MAX 16.6, RER 1.09, VEVCO2 33.
אקו מאוקטובר 14-תפקוד תקין של חדר שמאל וימין, ללא עדות למחלה מסתמית משמעותית"
לא ביקש אקו חוזר ולא שום דבר אחר כי ע''פ מבחן המאמץ הוא מניח שזה פשוט כושר לא טוב (למרות שיש עודף משקל אך ירדתי ב16 קילו משנה שעברה כשאז במשקל המלא לא היו הבעיות האלה, ולמרות שאני כן עושה פעילות גופנית). אז מאיפה הCARDIAC INSUFFICIENCY הזה?
להניח לעניין או לעשות אקו חוזר בכל זאת לשלול יל''ד ריאתי? על אפשרות ליל''ד ריאתי הוא לא דיבר בכלל וזו הרי הסיבה העיקרית שכתב מפענח הבדיקה "ממליץ אקו לב להערכת יל''ד ריאתי ותפקוד לבבי כללי".
אשמח לעצתכם מה לעשות בהמשך ועד כמה מדאיג זה נשמע. יכולה הליות טעות בבדיקת המאמץ למרות שהפרמטרים אובייקטיביים?
דר-ניסים-אריש
נאדין שלום
קשה לייעץ על תוצאות מבחן מאמץ לב ריאה מבלי לראות את כל הנתונים והגרפים בבדיקה.
בכל מקרה לפי הפענוח המגבלה שלך ממאמץ נובעת קרוב לוודאי מבעיה קרדיאלית ואכן צריך לחזור על אקו בשאלה ספציפית של יתר לחץ דם ריאתי או שנט לבבי.
מציע לפנות בשאלה לפורום הקרדיולוגי.
Nadin1
הייתי אצל מפענח הבדיקה, ראש השירות ליל''ד בבלינסון וזה הסיכום שלו:
"בת 21 לא מעשנת.
אובחנה כסובלת מאסטמה מגיל 12. סימביקורט 160 2X2.
מתלוננת על קשיי נשימה מדי יום.
התקף בזמן מקלחת (עם התכופפות או חפיפה עם ידיים למעלה) או בשכיבה במיטה, גם במאמץ, אין סחרחורת במאמץ או כאבי חזה.
בצעה מבחן מאמץ לב ריאה-VO2 ירוד 51% 16.6MLKGMIN
ניצול מלא של רזרבה נשימתית ועלייה מתונה ב DEADSPACE
כמו כן עברה אקו לב באוקטובר 14 שעצם תקין LVRV ללא TR כך שלא הוערך לחץ דם ריאתי.
CT ריאות (כל גופי של ההמטולוג)-פרנכימה שמורה, PA קצת מורחב 28 מ''מ יחסי לאאורטה שהוא בקוטר 22 מ''מ.
תפקודי ריאות fvc93% fev 1-76% fev1fvc 0.72, tlc 111%, dlco 109%
בבדיקת גופנית-השמנה, ריאות נקיות, RV HEAVE, אוושה ססטולית, P2 לא מוגבר.
המלצות-בינתיים אין עדות חזקה מאוד ליתר לחץ דם ריאתי.
בעד יש הרחבה של PA ב CT ריאות וממצאים במאמץ לב-ריאה.
נגד האקו לב מאוקטובר תקין.
תעשה אקו מאמץ בקרוב ותבוא לפגישה אחריו להחליט אם יש צורך בצנתור המודינמי או לא".
הוא אגב מעדיף אקו רגיל ולא מאמץ כי לדבריו באקו מאמץ אין דגש מספיק על העורק והמסתם הריאתי ועשויים לפספס בו יל''ד (אמר שיכול להיות בגם באקו הקודם מאוקטובר פספסו יל''ד)
עשיתי היום את האקו מאמץ אך לא ממש הצליחו לחשב לחץ ריאתי (לא הודגם TR, מדוע?) ובסיכום הבדיקה אמר הרופא המפענח שהיא תקינה.
אז אם כך התוצאות ממבחן המאמץ עשויות להיות במקור פשוט מאסתמה בהחמרה וכושר לא טוב? לסמוך על תוצאות אקו המאמץ או לעשות אקו רגיל? ומהו שנט לבבי?
תודה שוב
Nadin1
הנה תוצאות האקו מאמץ המלאות.
"סיבת ההפניה לבדיקה-בירור יל''ד ריאתי. ברקע-אסתמה.
תרופות-משאפים (רק סימביקורט 160).
ממצאים עיקריים באקו מנוחה:
חדר שמאל בגודל תקין 4327 מ''מ. אין עדות להיפרטרופיה-דפנות 99 מ''מ.
התכווצותו הגלובלית והאיזורית טובה. גודל ותפקוד תקין של חדר ימין. TAPS 27 מ''מ. מבנה ותפקוד המסתמים תקין לא הודגם TR לכן לא ניתן לחשב את הלחץ הסיסטולי הריאתי.
לפי סיגנל קלוש של mean arterial pulmonary pressure PR תקין-12 ממ''כ.
מהלך הבדיקה:
דופק מנוחה-109
לח''ד מנוחה (ממ''כ)-12288
דופק בשיא מאמץ (ואחוז מדופק מטרה)-172 (86%)
לחץ דם ממ''כ בשיא מאמץ-14580
הנבדק ביצע מאמץ מדורג על המסילה לפי פרוטוקול ע''ש ברוס.
המאמץ הופסק אחרי 8 דקות בעומס של 10 METS עקב קוצר נשימה (לא רגילה למהירות ומאמץ כזה).
תוצאות-קוצר נשימה במאמץ בינוני.
שינויים באק''ג במאמץ לא נצפו.
סיכום-הודגם שיפור גלובלי ואיזורי בתפקוד החדר השמאלי במאמץ בינוני ובדופק תת-מירבי. ללא עדות לאיסכמיה.
ללא סיגנל של TR להערכת הלחץ הריאת בתום המאמץ.
diagnosis:
exercise echocardiography.
no evidence of ischemia at sub-maximal heart rate.
good resting LV function, normal valves".
אז לדעתך הבדיקה מספיק החלטית לקבוע שאין בעיית יל''ד ובעיה לבבית (כולל מום) או שעדיין לא ברור ועשויים לבקש צינתור חלילה בשל ממצאי הרופא ובדיקת המאמץ?
אלף תודות
דר-ניסים-אריש
נאדין שלום
האקו מאמץ שלך תקין ללא עדות לבעיה קרדיאלית כלשהי!!!! אין עדות ליתר לחץ דם ראתי !!!!!ולא סביר שזה גורם המיגבלה אצלך. ולא סביר שיפנו אותך לצינתור למדדית לחצים.
צריך לקחת בחשבון, שכל בדיקה ששולחים היא בסך הכל כלי אבחנתי נוסף, שעוזר להגיע לאבחנה. ולא כדאי להסתמך רק על תוצאות בדיקת המאמץ המשולב בכדי לחפש את האבחנה.
בקיצור תאזני טוב יותר את האסטמה תתחילי פעילות גופנית סדירה 30-40 דקות ביום 3-4 פעמים בשבוע. במקביל תמשיכי מעקב בבלינסון.
יום טוב
Nadin1
אני שמחה לשמוע, השאלה היא למה תוצאות בדיקת המאמץ נראות כמו שהן נראות ומאיפה ממצאי הרופא שכתבתי לך למעלה (הרחבה של עורק ריאתי, אוושה סיסטולית, RV HEAVE) כי התופעות האלה של הקשיים במאמץ והתקף כל יום החלו מאוגוסט של שנה שעברה ואחרי ירידה (לא רצונית, בבירור המטולוג) של 16 קילו. לפני הירידה הזו לא היו היו קשיים במאמץ!
מה גם שאני כן עושה פעילות גופנית סדירה של שעה וחצי הליכה בקצב יפה עם הכלב שלי כל יום מאז ומעולם אז למה חוסר כושר כזה?
את האסתמה כבר ניסינו לאזן ואף הגדילו לי את המינון של סימביקורט מ160 ל320 בוקר וערב ולא ראינו שינוי בחודשיים האלה לכן הנחה אותי רופא הריאות לחזור למינון הרגיל.
מה עשויה להיות הבעיה והגורם לממצאי בדיקת המאמץ?
שב''ש
דר-ניסים-אריש
נאדין שלום,
כל הבדיקות נראת תקינות !!! אני מציע לחזור על מבחן המאמץ המשולב לאחר שיפור הכושר הגופני במידה משמעותית.
בכל מקרה את נימצאת בידיים טובות בבלינסון ונראה שמפנים אותך לבירור המתאים.
תעדכני אותי בהמשך.
Nadin1
אבל הכושר שלי בסדר. בסה''כ נראה לך שהכל עשוי להיות כתוצאה מהאסתמה או שאולי למרות שלא הצליחו לחשב TR יש לחץ ריאתי (הבנתי שגם אם לא מצליחים לחשב והמסתם עובד מצויין עשוי להיות יל''ד)?
אני חוזרת ושואלת אם עדיין יש סיכוי שיש יל''ד שמסתתר כאן (וזה בדיוק הגיל שמגלים בו יל''ד אצל נשים) כי הנושא הזה מדאיג אותי הרבה יותר מהחשד הקליל ללימפומה, יש דברים גרועים יותר מסרטן...
תודה שוב :)
דר-ניסים-אריש
נאדין שלום
תאורטית עדיין יש אפשרות שאת סובלת מיתר לחץ דם ריאתי , אבל באופן מעשי הסיכוי לכך הוא קלוש.
הסבירות שיש לך לחץ דם ריאתי סמוי שלא עולה במאמץ ושתפקוד המסתם הטריקוספידלי עדיין תקין (למרות לחץ הדם הריאת)י ולחץ הדם הזה גורם לכך לקוצר נשימה ניכר במגביל אותך המבחן המאמץ.הוא מאוד נמוך.
Nadin1
רציתי להוסיף עוד פרט מעניין ממה שקורה איתי בזמן האחרון. זו כבר הפעם השניה בחודשים האחרונים שאני מרגישה קשיים וחולשה פתאומית במקלחת. אני למשל רגילה לשיר במקלחת עם המוזיקה ופתאום נוחתת עליי תחושת כבדות בנשימה שמאלצת אותי להפסיק אחרת אתנשם, ערפול בראייה, סחרחורת, רעד, דפיקות לב מואצות וממש הרגשה כאילו אני עומדת ליפול ולהתעלף כל רגע (ומעולם לא התעלפתי כך שאני מניחה שזו ההרגשה שלפני) עד שהייתי חייבת למהר מאוד לסיים את המקלחת ולעוף החוצה לשבת על הספה כי הרגשתי שאני עומדת להתמוטט כל רגע. לאחר הישיבה הרגשתי השתפרה לאחר 5 דקות בערך שבהן עדיין הייתי מסוחררת והרגשת חולשה די קשה. זה לא היה התקף אסתמה כי כבדות הנשימה חלפה מאליה ומשאף לא עזר. האם זה נשמע לך קשור לבעיה לבביתריאתית (וזה לא היה קשור בשום אופן לאסתמה) וכדאי לחזור קרדיולוג? זה פשוט היה מוזר ומבהיל מאוד. רופא הריאות החליט בינתיים רק לתת ביקורת עוד חצי שנה, אלב הוא לא יודע על התופעות שסיפרתי לך עכשיו שמאוד הבהילו אותי
דר-ניסים-אריש
נאדין שלום התאור הקליני שלך מתאים לתופעה וזווגלית או להתקף חרדה. כדאי בכל מקרה שתפני לקרדיולוג לשלול הפרעה בקצב הלב.
Nadin1
זה בהחלט לא היה התקף חרדה. זה היה מצב ניטרלי ומרגיע לחלוטין עד שזה הופיע פתאום משום מקום.
אפנה לקרדיולוג (קבעו לי מבלי שביקשתי למרפאת אי ספיקה בבלינסון) תודה.
תומסון
https://www.sport4you.co.il/%d7%aa%d7%95%d7%9b%d7%a0%d7%99%d7%aa-%d7%90%d7%99%d7%9e%d7%95%d7%9f-%d7%a8%d7%99%d7%a6%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%a0%d7%9c%d7%99%d7%99%d7%9f/