מנהלי קהילה

פרופ' יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, פרופסור חבר בביה"ס לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית. תחום המחקר העיקרי שלי הוא גמילה מעישון, בעיקר סביב ההריון והלידה, ומדיניות בנושא מוצרי טבק וניקוטין. אני יועצת לגמילה מעישון, והיו"ר (היוצאת) של החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל.

נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה.
מובילי קהילה

מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים.
כמוניגמילה מעישוןכמה באמת יעילה סיגריה אלקטרונית?
כמה באמת יעילה סיגריה אלקטרונית?
26/03/20 13:01
2 תגובות
שמי ציון יקר והנני מעשן כבר מאז גיל 15.
אני כבר בן 25 והנני מתקשה להיגמל.
שאלתי הפשוטה הנה: מה יעילות הסיגריה האלקטרונית?
ניסיתי כבר הכל ואין לי מה להפסיד אבל בכל זאת
פרופ' יעל בר-זאב
היי ציון, שאלה מורכבת שאין עליה תשובה חד משמעית. במחקרים שבדקו את היעילות של סיגריה אלקטרונית בהשוואה לתחליפי ניקוטין מצאו שכפי 2 מהאנשים (18% לעומת 9%) הצליחו להפסיק לעשן סיגריה רגילה על ידי מעבר לסיגריה אלקטרונית. אבל שנה לאחר מכן, כ- 80% מתוכם עדיין השתמשו בסיגריה האלקטרונית כך שבפועל הם לא נגמלו מההתמכרות לניקוטין אלא החליפו מקור לניקוטין. מנגד יש לציין שמרבית המומחים מסכימים שהסיגריה האלקטרונית פחות מזיקה לעומת הסיגריה הרגילה. הבעיה היא: 1. אנחנו לא יודעים עד כמה פחות מזיקה. כל ההשערות על 95% פחות זה השערות לא מבוססות. אין מספיק מידע ויקח שנים עד שיוכלו להעריך את מידת הנזק. כך שאם אתה אתה מפסיק לעשן סיגריה רגילה בעזרת מעבר לסיגריה אלקטרונית, אתה בפועל עדיין חשוף לנזק - כנראה מופחת - אבל עדיין חשוף. 2. יש כנראה נזקים אחרים שעדיין לא ידועים. לנוזלי המילוי של הסיגריה האלקטרונית מוסיפים טעמים שלא נחקרו כלל לגבי השפעה שלהם בשאיפה לריאות ולא ברור האם לא יתכן שבפועל יגרמו לנזקים אחרים. העצה שלנו בישראל היא לנסות להגמל בעזרת שיטות שהוכחו כבטוחות ויעילות. האם ניסת להשתמש בקו הייעוץ הלאומי של משרד הבריאות? (חינם *6800). האם ניסת להצטרף לסדנה או ייעוץ אישי בקופת החולים? יש גם טיפולים תרופתיים שהוכחו כבטוחים ויעילים - אם תרצה עוד מידע, אשמח להסביר. אתה מציין שניסית כבר הכל - מה זה אומר? אציין שבעיני אם אתה לא רוצה מסיבותך שלך להשתמש באף אחד מהאמצעים שהוכחו כיעילים ובטוחים ומומלצים בישראל, אז מעבר מלא לסיגריה אלקטרונית (כלומר, ללא עישון סיגריה רגילה בכלל) ככל הנראה יוריד חלק ניכר מהנזק הרפואי. ואפשר על ידי הורדת ריכוז הניקוטין בצורה הדרגתית בנוזל המילוי לנסות להגיע בסוף לגמילה מההתמכרות לניקוטין. גם כאן, ממליצה להיעזר בייעוץ התנהגותי שיעזור לך להתמודד עם שינוי ההרגלים ותבניות המחשבה.
Yael Ya
ממה שרואים ממקרים שפורסמו בארה"ב שימוש בסיגריה אלקטרונית הובילה למקרים של פרכוסים [כמו אפילפסיה] וכן קריסת ריאות- ככה שההבנה לגבי הנזקים עדיין בחיתוליה אבל ניתן לראות שיש נזקים שונים מאשר עישון רגיל. מחקר אחר מצא שחלקיקים שנפלטו מהסיגריה האלקטרונית לחלל מכילים חומרים קרצינוגנים- כלומר מסרטנים. מקווה שתשאר פתוח לאפשרות של להפסיק לעשן במקום להיות תלוי בניקוטין בין באיוד ובין בעישון...במיוחד כשאתה צעיר וצריך גם את הכסף וגם את הסיבולת והכושר והבריאות שלך כדי לבנות את החיים :heart: