מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' איתי חוברס
פרופ' איתי חוברס
פרופ' איתי חוברס מנהל את מערך העיניים במרכז הרפואי הדסה, מומחה למחלות הרשתית והזגוגית ומטפל וחוקר ניוון מקולרי גילי (AMD) מזה שנים רבות. פרופ' חוברס השלים את לימודי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית, ובצע התמחות ברפואת עיניים במרכז הרפואי הדסה. הוא בצע השתלמות על בטיפול במחלות רשתית ובמחקר במחלות ניוון גילי (AMD) בבית החולים ג'והנס הופקינס שבארה"ב. פרופ' חוברס כיהן כיו"ר האגודה לחקר העין והראיה וכיו"ר חוג רופאי הרשתית של איגוד רופאי העיניים. הוא פרסם מחקרים רבים בספרות המקצועית על ניוון מקולרי גילי (AMD). פרופ' חוברס מוביל קבוצת מחקר שמתמקדת בהבנת המחלה ומציאת טיפולים חדשים ל AMD, קבוצת המחקר מתמקדת בגנטיקה של המחלה ובמעורבות תאי דלקת בפתוגנזה של AMD. פרופ' חוברס גם מוביל ומעורב במחקרים קליניים לפיתוח טיפולים חדשים ל AMD.
ד
ד"ר אור שמואלי
רופא במחלקת עיניים הדסה. מאמין ברפואה מתקדמת עם שיח בגובה העיניים.

מובילי קהילה

נדין הולנדר
נדין הולנדר
מנהלת עמותת לראות לחקר בריאות העין ומניעת עיוורון מ-2008 בעלת תואר שני במחקר חינוכי מאוניברסיטת תל אביב

cnv - וזריקת אבסטין

30/01/22 8:22
4 תגובות

שלום רב. אני מבינה שבקהילה זו מדובר בAMD אך לא מצאתי כאן קהילה בנושא CNV ולכן אקווה שהמומחים יענו לי. בני חייל בן 19(משרת ב-8200 מול מחשב) סובל ממיופיה קשה מספר 14 לערך. ב - 4 חודשים האחרונים, באורח מפתיע בחייו ובחיינו, יצא לו בתחילה בעין ימין (לא יודעת ההגדרה המדוייקת) ריבוע שמסתיר לו את הראיה במרכז העין. מייד קיבל אבסטין בבית חולים איכילוב. עד עתה 4 זריקות לעין ימין כל חודש ולצערי עדיין לא הצטמק לגמרי ועדיין לא רואה בעין בצורה מיטבית. לפני שבוע יצא לו בעין שמאל הריבוע אך בצד העין ולא מסתיר את שדה הראיה. כשזה קרה בעין שמאל התהפך עליו ועלינו עולמנו והתחיל לפחד שיהיה עיוור בהמשך. שאלתי היא מה הטריגר של פיצוץ כלי הדם האלה ויציאת הריבוע הזה? האם עבודה מרובה מול מחשב יכולה להוות טריגר? האם כדאי לקחת תוספים? טיפות מסויימות? אשמח מאד מאד לעזרתכם.


תגובות

ד-ר-אור-שמואלי
מומחה כמוני
רופא במחלקת עיניים הדסה. מאמין ברפואה מתקדמת עם שיח בגובה העיניים.
31/01/22 7:33

שלום אלה,

CNV בצעירים עם מיופיה גבוהה כמתואר יכול להגרם מעצם המיופיה הגבוהה (Myopic CNV) או ממצבים דלקתיים של העין השכיחים יותר בצעירים עם מיופיה (כגון Punctate inner choroidopathy; מניח שלא זה המקרה כיוון שלא תואר.

במידה והסיבה היא המיופיה הגבוהה והופיע כבר ה-CNV המניעה בה יש להתמקד היא שליטה ב-CNV וייבוש שלו ב-2 העיניים. זה כולל ביקורים תדירים אצל רופא העיניים כפי שהוגדר וטיפול בהזרקות נוגדי VEGF (כגון אבסטין) להקטנת ה-CNV ויבוש הנוזלים. Myopic CNV לרוב ניתן לשליטה תוך מספר הזרקות ונשמע שכבר לאחר 4 יש שיפור גם אם לא מלא במקרה של בנך. טיפות אטרופין הן אמצעי להפחתת התקדמות מיופיה בגיל הצעיר לפני שכבר התקדמה. עבודה מרובה מול מחשב נקשרה במחקרים להתפתחות מיופיה נמוכה אצל מבוגרים צעירים (סטודנטים שעבדו הרבה מול מחשב פיתחו בשיעור גבוה יותר מיופיה נמוכה לעומת אלו שלא) אולם כאשר ישנה כבר מיופיה גבוהה המצב קיים ואין בהפחתת עבודה מול מחשב למניעת הופעת CNV. גם תוספים לא מונעים Myopic CNV.

במידה וישנם סימנים לדלקת בבדיקה או הדמיה ניתן לטפל בתרופות נוגדות דלקת אשר להן יכול להיות גם אפקט לשליטה על CNV (אולם אין כאן תיאור של מצב כזה).

תודה רבה,

אור

אלה77
31/01/22 9:05

ד"ר אור שמואלי,

תחילה תודה רבה על התשובה המעמיקה והמפורטת.  רק לצורך החידוד: מכאן אני מבינה שגם אם הוא עובד 12 - 10 שעות ברציפות מול המחשב אין בכך טריגר להתפרצות ה - CNV? ועוד אשאל, האם אין במחקרים גילוי או רמז מה גורם לזה? התעמלות מאומצת? מחשב? סטרס? הרי זה קרה לו פתאום (לפני 4 חודשים) ובזמן הזה התפרץ לו 2 בעין אחת ולפני שבוע עוד אחד בעין שניה. ולגבי האטרופין? זה כבר לא רלבנטי לו? ואולי כדאי להחליף את האבסטין בזריקות אחרות שישפיעו יותר? (שכן בעין אחת בזמן ההזרקות במרווחים ביניהן יצא לו עוד אחד). אשמח מאד לחוות דעתך ומודה לך מעומק ליבי.

אמא דואגת

ד-ר-אור-שמואלי
מומחה כמוני
רופא במחלקת עיניים הדסה. מאמין ברפואה מתקדמת עם שיח בגובה העיניים.
01/02/22 8:14

שלום אלה,

להיכרותי, לגבי טריגר לCNV במיופיה אין עדות במחקרים כולל הדברים שציינת-פעילות, זמן מסך, סטרס. כמובן המיופיה הגבוהה היא הטריגר המשמעותי ומאמר סקירה הדגים בממוצע -11.5 מיופיה אצל מטופלים בהם הופיע CNV. 

אטרופין נותנים לרוב בגילאים צעירים יותר אך אין לי ניסיון אישי בטיפול עם אטרופין להפחתת התקדמות מיופיה.

יש מספר מחקרים שמראים יעילות דומה בין סוגי הזריקות (אבסטין/לוסנטיס/איליאה), אבל במידה והרופא המטפל מגיע למסקנה שאין יעילות עם אחד הסוגים יש הגיון ומחליפים לסוג אחר פעמים רבות. זה להתרשמות והחלטת הרופא המטפל.

תודה רבה,

אור

אלה77
01/02/22 8:39

תודה רבה לך ד"ר אור. נבדוק הכל ונקווה לטוב. 

מעל גיל 55? זה יכול לקרות גם לך. שירות לציבור, מוגש בחסות באייר
תודתנו לחברת באייר על תרומה בלתי תלויה לסיוע בהקמת הקהילה. יובהר כי אין בתרומה זו כדי להשפיע על הפעילות או התוכן המוצגים בקהילה.