מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ארקדי יקירביץ'
מנהל היחידה לניתוחי סינוסים ובסיס גולגולת במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בשנת 1997 סיים בהצטיינות ביה”ס לרפואה. ביצע התמחות על בכירורגיה אנדוסקופית של גתות הפנים ובסיס גולגולת בביה”ח האוניברסיטאי ברשיה, איטליה בעל תואר מרצה בכיר באוניברסיטת תל אביב. מדריך בהשתלמויות רופאים באוניברסיטת תל אביב, בטכניון ובמוסקבה. כיהן כמזכיר החוג הרינולוגי הישראלי. ד”ר יקירביץ’ עוסק בטיפול שמרני וכירורגי לכל מגוון המחלות של אף וסינוסים תוך הקפדה על התאמה אישית של הטיפול ומעקב צמוד. תחומי העיסוק העיקריים: • טיפול במחלות האף והסינוסים • ניתוח מחיצה וקונכיות • סינוסים בהיבט שיקום שיניים • ניתוחי סינוסים מורכבים • טיפול בגידולים של חלל האף, סינוסים ובסיס הגולגולת • ניתוח דרכי הדמעות
ד
ד"ר רמית מעוז סגל
מומחית לרפואה פנימית, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית, מכהנת כרופאה בכירה במכון האוטואימוני בבית חולים שיבא, תל השומר. בוגרת הפקולטה לרפואה של הטכניון מכון טכנולוגי לישראל 2001. סיימה התמחות ברפואה פנימית באיכילוב בשנת 2004. התמחות באלרגיה ואימונולוגיה קלינית ב2011. תחומי עניין: -סינוסיטיס כרונית עם וללא נאזאל פוליפוזיס -רגישות לנוגדי דלקת לא סטראדליים בחולי אסטמה מתווכת עי חומצה סליצילית (אספירין) (AERD) , טיפול באמצעות דהסנסטזציה לאספירין. --מחלות אלרגיות של דרכי הנשימה, נזלת אלרגית ואסטמה אלרגית, שיעול כרוני -מחלות אאזינופיליות (וסקוליטיס ואחרות מתווכות אאזינופילים) --אורטיקריה כרונית/אוטואימונית - אבחון וטיפול באלרגיה למזון , טיפול באמצעות ORAL IMMUNOTHERAPY באלרגיה למזון -אבחון וטיפול ברגישות יתר לתרופות -בירור חסר חיסוני של הגיל המבוגר. -מחלות עור על רקע אלרגי (אסטמה של העור -ATOPIC DERMATITIS ודלקת עורית שממגע - CONTACT DERMATITIS ) -טיפולים ביולוגיים.
כמונינזאל פוליפוזיסהידעת? פוליפים באף עשויים לחזור גם אחרי ניתוח

הידעת? פוליפים באף עשויים לחזור גם אחרי ניתוח

0 תגובות

מטופלים רבים שעוברים ניתוחים להסרת פוליפים באף עלולים לסבול מהתפתחות חוזרת של פוליפים, לרוב שנים ספורות שלאחר הניתוח.

לפי מטה אנליזה של חוקרים מארה"ב, שפורסמה בפברואר 2020 בכתב העת International Forum of Allergy & Rhinology, בבחינת 45 מחקרים בהשתתפות 34,220 נבדקים, קרוב לחמישית (18.6%) מהמאובחנים עם סינוסיטיס כרונית ופוליפים באף נדרשו לניתוח חוזר. במחקרים שהוגדרו עם מעקב ממושך שארך שבע וחצי שנים, 16.2% נזקקו לניתוחים חוזרים.

יש מחקרים שמתעדים גם שיעורים גבוהים בהרבה. למשל מחקר מבריטניה, שפורסם באפריל 2015 בכתב העת BMJ Open, אשר מצא מתוך 651 נבדקים עם סינוסיטיס כרונית ופוליפים באף כי קרוב למחציתם (46%) נזקקו לכריתות פוליפים חוזרות בניתוח אנדוסקופי. מבין אלו שנדרשו לניתוחים חוזרים, מספר הניתוחים הממוצע עמד על 3.3 ניתוחים בפרק זמן של כעשר שנים, באופן שלדברי החוקרים עשוי להטיל מעמסה כבדה על מערכת הבריאות.

צמיחה חוזרת של פוליפים באף לאחר ניתוח אורכת לרוב מספר שנים. לכן, במחקר אמריקאי מהמרכז הרפואי 'מאיו קליניק' שאמד את הסיכוי לניתוחים חוזרים פוליפים באף כעבור שנתיים מהניתוח הראשון, וממצאיו פורסמו בספטמבר 2018 בכתב העת International Forum of Allergy & Rhinology, תועד שיעור נמוך יחסית של 3.5% שנזקקו לניתוח נוסף.

בסיכון גבוה במיוחד להישנות של פוליפים באף לאחר ניתוח מצויים מטופלים שמאובחנים עם התהליך ביולוגי של דלקת סוג 2, ובהם אלו שמאובחנים במקביל עם אסתמה, אטופיק דרמטיטיס, נזלת אלרגית, דלקת ושט אאוזינופילית, ובייחוד כאלו שמאובחנים במקביל עם רגישות לאספירין. במצב רפואי שמכונה 'מחלת AERD' – המתאפיין בשילוב של אסתמה אאוזנופילית, פוליפים באף ותגובה נשימתית לאחר נטילת אספירין – מחקר מקנדה שפורסם במארס 2011 בכתב העת Annals of Otology, Rhinology & Laryngology מצא שיעור של 89% עם הישנות פוליפים במעקב 10 שנים לאחר הניתוח.

במטה אנליזה מארה"ב תועדו שיעורים גבוהים של ניתוחים חוזרים בקרב מעל לרבע (27.2%) מקרב אלו שמאובחנים עם מחלת AERD, וקרוב לרבע (22.6%) מאלו שמאובחנים עם אסתמה.

מפחיתים סיכון לפוליפים חוזרים

מסיבה זו, במקרים מסוימים של אבחון מספר מחלות שמאפיינות מנגנון דלקת סוג 2, ובעיקר במקרים של מחלת AERD – יש מצבים בהם מומלץ לטפל בפוליפים באף ישירות באמצעות התרופות הביולוגיות החדשות שפותחו למטרה זו. מחקרים גם מראים כי התרופות הביולוגיות עשויות להפחית גם את הסיכוי להישנות של פוליפים באף ומהצורך בניתוח חוזר. כך, למשל, במחקר מגרמניה שפורסם באוקטובר 2022 בכתב העת Oto Rhino Laryngology נמצא כי טיפול בתרופה הביולוגית 'דופילומאב' לאחר ניתוח להסרת פוליפים באף מפחית מהצורך לטיפול סיסטמי בסטרואידים ומהצורך בניתוח חוזר.

ישנם מספר אמצעים נוספים שעשויים להפחית את הסיכון לחזרה של פוליפים לאחר ניתוח, ובהם: שטיפת האף במי מלח; טיפול בתרסיסי סטרואידים לאף הוכח במחקרים כמגן מפני התפתחות פוליפים חוזרת בשנה הראשונה לאחר הניתוח; טיפול הולם במחלות נלוות נוספות שמאופיינות במנגנון של דלקת סוג 2 כמו אסתמה; הימנעות מעישון; ואצל אנשים עם רגישות לאספירין – טיפול יומיומי באספירין אף הוא עשוי לסייע. חוקרים מאיטליה דיווחו באפריל 2023 בכתב העת Journal of Clinical Medicine, כי מצאו שגם לתרופות נוספות מקבוצת NSAIDs (מעבר לאספירין) עשויה להיות השפעה מיטיבה כנגד חזרה של פוליפים באף.


הידעת? פוליפים באף עשויים לחזור גם אחרי ניתוח

תגובות