מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר גבריאל שחר
שמי ד"ר גבי שחר  הוסמכתי לרפואה באיטליה בשנת 1984 והתמחתי בישראל ברפואת ילדים . עבדתי במספר בתי חולים . כיום אני עובד כרופא ילדים בקופת חולים מכבי ומקדיש את מירב מירצי לאבחון וטיפול בהפרעות קשב . שילוב בין שני התחומים מאפשר ראיה מערכתית הן בתחום הרפואי והן בתחום הקשיים התפקודיים במשפחה בבית ספר ומחוץ לו . מרפאת הקשב שלי נמצאת בתל אביב  אשמח לעמוד לרשות הפונים דרך הרשת - כמוני או במרפאתי בצהלה בתל אביב  לקביעת תור 0549119798
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותאומגה 3 יעילה לטיפול בילדים עם ADHD

אומגה 3 יעילה לטיפול בילדים עם ADHD

מחקר על: חומצת שומן מסוג אומגה 3 עשויה להפחית סימפטומים של הפרעות קשב וריכוז בילדים


החוקרים הופתעו לגלות שלאומגה 3 השפעה קטנה אך משמעותית סטטיסטית (צילום: Shutterstock)
החוקרים הופתעו לגלות שלאומגה 3 השפעה קטנה אך משמעותית סטטיסטית (צילום: Shutterstock)

 

במחקר שפורסם בכתב העת Journal of the Academy of Child and Adolescent Psychiatry הוערכו 10 ניסויים קודמים שכללו יחד 699 ילדים עם הפרעת קשב. החוקרים מצאו כי באלו שקיבלו תוסף אומגה 3 היה שיפור "קטן אבל משמעותי" בחומרת הסימפטומים בהשוואה לאלו שקיבלו פלצבו (תרופת דמה).

 

המחבר הראשי, ד"ר מייקל בלוך מבית הספר לרפואה באוניברסיטת ייל, אמר שהופתע מתוצאות המחקר מכיוון שציפה שתוספי אומגה 3 לא יימצאו יעילים. הוא גם אמר שהוא מקווה שהציבור לא ייטעה לחשוב כי אומגה 3 הינה הפתרון עבור כולם ושהיא באה במקומן של תרופות.

 

הוא מדגיש כי למעשה, המחקר גם הראה שיעילות אומגה 3 הייתה צנועה בהשוואה לשיעורי היעילות של טיפול תרופתי להפרעת קשב כגון פסיכו-סטימולנטים, סטרטרה או אגוניסטים של אלפה 2 (קלונידין).

 

עדיין, בשל פרופיל תופעות לוואי נוח יחסית, החוקרים כותבים שתוספי אומגה 3 עשויים להיות תוספת טיפולית סבירה לטיפול תרופתי או אופציה עבור משפחות שאינן מעוניינות בהתערבויות תרופתיות. "אני חושב שהטיפול התרופתי בו אנחנו משתמשים כעת להפרעות קשב יעיל ביותר, אבל אומגה 3 מציגה באופן פוטנציאלי אלטרנטיבה בטוחה יותר, במיוחד במקרים בחומרה קלה או בינונית" אמר ד"ר בלוך בראיון ל-Medscape Medical News.

 

לדברי החוקרים, מחקרים קודמים הדגימו שונות בכמויות אומגה 3 בדם ובקרום של הכדוריות האדומות אצל נבדקים עם הפרעת קשב לעומת נבדקים ללא הפרעת קשב. לאומגה 3 יכולות אנטי-דלקתיות שעשויות להשפיע על ממברנות של תאים במערכת העצבים המרכזית.

 

למרות שמספר מחקרים ניסו לבחון השפעת תוספי אומגה 3 על ילדים עם הפרעת קשב, התוצאות היו מגוונות ועם שונות ניכרת שהצריכה את ביצוע המטא-אנליזה הנוכחית. החוקרים ניתחו את תוצאות כל המחקרים המבוקרים שהשוו בין אומגה 3 לפלצבו בילדים עם הפרעות קשב. כל המחקרים בוצעו בין השנים 2001 ל- 2009 ונמשכו בין 7 שבועות ל- 4 חודשים. התוצאה המרכזית שאותם בחנו מחקרים אלו הייתה השינוי הממוצע בשיעורי חומרה של סימפטומים של הפרעת קשב. בניתוח משני, החוקרים העריכו משמעות כמויות ושיעורים שונים של חומצות שומן שונות שהרכיבו את תכשיר האומגה 3: חומצה איקוספנטנואית (EPA), חומצה דוקוסהקסנואית (DHA) וחומצה אלפא לינולנית (ALA).

 

התוצאות הראו יעילות מובהקת סטטיסטית של תוספי אומגה 3 בהשוואה לפלצבו רק בשני מחקרים מתוך העשרה. מבין השאר, 6 לא הראו כל יעילות ושניים הראו יעילות בחלק ממדדי הפרעת הקשב. עדיין, סיכום הנתונים מכל המחקרים יחד הראה שיפור מובהק סטטיסטית בתסמיני הפרעת קשב עבור משתתפים שנטלו אומגה 3 לעומת אלו שנטלו פלצבו.

 

"כשמתסכלים על מחקרים אלו באופן נפרד, רובם לא הדגימו שיפור. רק כשמשלבים את כל התוצאות ההשפעה מקבלת מובהקות סטטיסטית בשיעור קטן" מסביר ד"ר בלוך.

 

עוד עולה מהמחקר כי אומגה 3 שכוללת שיעורים גבוהים יותר של חומצה איקוספנטנואית (EPA), היא משמעותית יותר בהטבה בתסמיני הפרעת קשב. לא נמצאו הבדלים משמעותיים עבור המינונים השונים של יתר חומצות השומן שנבחנו. כמו כן, לא נמצאה עדות להטיית פרסום או הטרוגניות בין המחקרים - הטיות שעלולות להחליש את מובהקותן של התוצאות.

 

עם זאת, לאור איכות מתודולוגית נמוכה של המחקרים, יש צורך במחקרים נוספים על מנת לאשש את התוצאות. החוקרים מקווים שייערך מחקר מבוקר במספר מרכזים רפואיים עם לפחות 400 ילדים על מנת לספק תשובה ברורה לשאלה עד כמה אומגה 3 יעילה באמת.

 

"אני חושב שמדובר בדבר מה בעל ערך פוטנציאלי עבור משפחות שילדיהן אינם מגיבים לטיפול תרופתי עם התכשירים המקובלים אן שמהססות לנסותם בשל תופעות לוואי פוטנציאליות" אמר ד"ר בלוך. 

 

המחקר זכה לשבחים מאנשי מקצוע בתחום פסיכיאטרית הילדים אולם אלו גם ציינו כי הם מוטרדים מהצהרת החוקרים כי לאומגה 3 פרופיל תופעות לוואי שפיר. במיוחד מאחר והחוקרים לא כללו מטא אנליזה של דיווחים על תופעות לוואי מתוך המחקרים שבהם הם השתמשו והם אף לא דיינו את מה עלולות להיות תופעות לוואי אלו. אנשי מקצוע אלו הוסיפו כי אם הורים בוחרים לטפל בילידיהם באומגה 3 יש ליידע אותם לגבי שימוש במינונים מספקים מבחינת היעילות ולהדריך אותם לנטר בזהירות עבור תופעות לוואי אפשריות.

 

 

J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. Published online August 16, 2011

 

האם נוירופידבק יעיל בטיפול בהפרעות קשב וריכוז?

 

שהראה שאחרי 6 חודשים נראה שיפור. מעניין שהאפקט לא היה מיידי שכן אחרי 3 חודשים עדיין לא נראה שיפור.

J Child Neurol. 2012 Jun;27(6):747-53

והנה ההודעה לעתונות...