מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותאותרו גנים חדשים הקשורים לטרשת נפוצה

אותרו גנים חדשים הקשורים לטרשת נפוצה

מחקר חדש, בהיקף נבדקים גדול מאי פעם, זיהה 52 גנים הקשורים לטרשת נפוצה ומעלים את הסיכון לתחלואה


זוהו 29 גנים חדשים הקשורים לטרשת נפוצה (צילום: Shutterstock)
זוהו 29 גנים חדשים הקשורים לטרשת נפוצה (צילום: Shutterstock)

 

במחקר הגדול ביותר שנערך בתחום - תוך כדי שיתוף פעולה בין טובי החוקרים והמרכזים לטרשת נפוצה בעולם - זוהו 29 גנים הקשורים לטרשת נפוצה ואושש הקשר בין 23 גנים שזוהו בעבר למחלה. כ- 250 חוקרים היו מעורבים במאמץ המשותף לפיצוח הגנים. ממצאיהם פורסמו בכתב העת המדעי Nature.


עד עתה, תוצאות המחקרים הגנטיים בטרשת נפוצה לא הביאו יכולת להעניק ייעוץ גנטי. ייתכן שמחקר זה יפרוץ את הדרך להבנת הנתיבים הביולוגיים המובילים לטרשת נפוצה ויגביר את היכולת לנבא סיכון לתלואה ולהעניק טיפול מוקדם.

 

כדי לבצע מחקר מסוג GWAS, Genome-Wide Association Screening, בהיקף כה גדול, נעשה איחוד של קבוצות מחקר שונות מ- 15 מדינות, אשר לקחו דגימות DNA מ- 9,772 אנשים עם טרשת נפוצה ומ- 17,376 אנשים ללא טרשת נפוצה.

 

הצוות הצליח לאושש 23 גנים מתוך 26 הגנים שהיה משוער שהם קשורים למחלה בעקבות מחקרים קודמים וגם זיהה 29 מאפיינים גנטים חדשים שנמצאו כמעלים את הסיכון לטרשת נפוצה, אם כי בהשפעה קטנה.


כשצוות המחקר בחן את תפקוד הגנים הוא מצא שחלק גדול מהם קשורים לתפקוד תאי ה- T. תאי ה- T כנראה משמשים כמתווכים מרכזיים בהתקפה האוטואימונית הראשונית הפוגעת במוח ועמוד השדרה בטרשת נפוצה. הגנים שאותרו היו קשורים בעיקרם לתפקוד ואופן ההתרבותם של תאי ה- T. שני גנים היו קשורים לויטמין D, ממצא המחזק קריאות קודמות של חוקרים לייצב את רמות ויטמין ה- D בקרב אלו עם סיכון לפתח טרשת נפוצה.


המחקר שהתמקד בטרשת נפוצה מתחבר למחקר נוסף שבחן את המאפיינים הגנטיים במחלות אוטואימוניות - מחלות בהן המערכת החיסונית תוקפת את הגוף עצמו.


במחקר, שפורסם בכתב העת המדעי PLoS Genetics, נבחנו 107 מאפיינים גנטים בקרב 7 מחלות אוטואימוניות ידועות: טרשת נפוצה, צליאק, קרוהן, פסוריאזיס, דלקת מפרקים שגרונית, זאבת וסוכרת מסוג 1. 47 מאפיינים גנטיים היו משותפים ליותר ממחלה אחת. מאפיין גנטי אחד חזר על עצמו בכל 7 המחלות שנבדקו.


המחקרים אינם מצביעים על כך שישנם גנים "רעים", או סביבה "רעה", אלא שישנה אינטראקציה בין מאפיינים גנטיים מסוימים ותנאים בסביבה החיצונית אשר ביחד מביאים לטרשת נפוצה. תנאים ייחודיים, נדירים, מתרחשים ומביאים להתפרצות המחלה וכיום אנחנו קרובים יותר מתמיד לפצח ולצמצם את השפעתם.
 

כל הזמן ישנם חידושים והתפתחויות גם לטיפול בטרשת נפוצה. אני שומע כמה מאכזב שיעילות התרופות כיום, למרות ההתקדמות, אינן מספקות, אינן מצליחות להביא לריפוי.
תחום המחקר בטרשת נפוצה חייב להיות רחב, כי אין יודעים מהיכן יגיע הפתרון, אולי דווקא באמצעות איתור ומיפוי הגנים המעורבים תבוא התרופה המיוחלת.
כאן במערכת "כמוני" נמשיך, כמו תמיד, לעדכן בכל גילוי והתפתחות, הלוואי ויהיו חדשות טובות יותר בהמשך.

delola
20/08/11 11:16

איך פותרים את הבעיה קרי: טרשת כשהיא כבר נעצה את ציפורניה בקורבן!!!

ואני לא מדברת על תרופות שמאטות את הקצב שבמילא אינן מתאימות לכולם