מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותאיך משפיעה מחלת כליות על הריון?

איך משפיעה מחלת כליות על הריון?

מחקר: מחלת כליות כרונית, גם כשתפקוד הכליות תקין, עשויה להעלות את הסיכון לסיבוכים מסוימים בהיריון


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אפילו מחלת כליות קלה מאוד - שאינה פוגעת בתפקוד הכליות - עשויה להעלות סיכון לסיבוכים מסוימים במהלך הריון באם ובעובר, בהם לידה מוקדמת, ניתוח קיסרי והופעה של יתר לחץ דם. החדשות הטובות: הסיכון למומים עובריים או מוות תוך רחמי אינו גבוה יותר בנשים עם מחלת כליות כרונית בהשוואה לנשים ללא מחלת כליות. וגם: אפילו בנשים עם מחלת כליות מתקדמת הריון יכול להסתיים ללא סיבוכים. ממצאים אלה עולים ממחקר חדש שפורסם בכתב העת של החברה האמריקאית לנפרולוגיה (JASN).

 

המחקר שנערך על ידי חוקרים איטלקים, בראשם חוקרים מאוניברסיטת טורינו, השווה את תוצאות ההיריון של 504 הריונות בנשים עם מחלת כליות כרונית לתוצאות של 836 הריונות בסיכון נמוך של נשים ללא מחלת כליות כרונית.

 

בתחילת המחקר החוקרים בדקו את לחץ הדם של הנשים, אם קיימת פרוטאינוריה (הפרשת חלבון בשתן) של יותר מגרם ליום, אם קיימת מחלה סיסטמית ואת דרגת מחלת הכליות. לאחר מכן הנשים היו במעקב ונבחנו תוצאות שליליות בהן ניתוחים קיסריים, לידה מוקדמת (לפני שבוע 37), לידה מוקדמת מאוד (לפני שבוע 34), ילוד קטן ביחס לשבוע ההיריון, אשפוז של הילוד ביחידה לטיפול נמרץ בילוד, הופעה חדשה של יתר לחץ דם בהריון והופעה חדשה או הכפלה של הפרשת חלבון בשתן בהריון.

 

ניתוח הנתונים חשף כי הסיכון לתוצאות שליליות עלה בהדרגה בהתאם לדרגת מחלת הכליות והיה מוגבר ביחס לנשים ללא מחלת כליות אפילו בנשים עם מחלה בדרגה 1 – זאת למרות שמטופלים עם מחלת כליות בדרגה 1 אינם חווים תסמינים ויש להם תפקוד כליות בטווח התקין. בדרגה 1 הסיכון הכללי לתוצאות שליליות מכל סוג היה 34%, לעומת 90% בדרגות 4-5.

 

במחלת כליות בדרגה 1 לידה מוקדמת (לפני שבוע 37) נקשרה ליתר לחץ דם, מחלה סיסטמית והפרשת חלבון בשתן בתחילת המעקב – כל אחד מהגורמים הללו העלה פי יותר משלושה את הסיכון ללידה מוקדמת בנשים עם מחלת כליות בדרגה 1.

 

עם זאת, מחלת כליות כרונית בדרגה 1 עדיין נקשרה לסיכון מוגבר לתוצאות שליליות גם ללא נוכחות של יתר לחץ דם, מחלה סיסטמית או הפרשת חלבון בשתן בתחילת המעקב. לנשים עם מחלה בדרגה 1 ללא נוכחות של יתר לחץ דם, מחלה סיסטמית או הפרשת חלבון בשתן בתחילת המעקב היה סיכון גבוה ב-88% לתוצאות שליליות בהשוואה לנשים ללא מחלת כליות עם הריון בסיכון נמוך.

 

 הסיכון למומים עובריים או מוות תוך רחמי אינו גבוה יותר בנשים עם מחלת כליות כרונית (צילום: Shutterstock)

 

באופן ספציפי, שיעור הניתוחים הקיסריים היה 48.4% בנשים עם מחלת כליות בדרגה 1, 70.1% בדרגה 2, 78.4% בדרגה 3 ו-70% בדרגות 4-5. שיעור הלידות המוקדמות (לפני שבוע 37) היה 23.5% בדרגה 1, 50.6% בדרגה 2, 78.4% בדרגה 3 ו-88.9% בדרגות 4-5. אשפוז של הילוד ביחידה לטיפול נמרץ התרחש ב-10.3% מההריונות של נשים עם מחלת כליות בדרגה 1, 27.6% בדרגה 2, 44.4% בדרגה 3 ו-70% בדרגות 4-5. גודל קטן בהשוואה לשבוע ההיריון נצפה ב-13.3% מההריונות של נשים עם מחלת כליות בדרגה 1, 17.9% בדרגה 2, 18.9% בדרגה 3 ו-50% בדרגות 4-5.

 

הופעה חדשה של יתר לחץ דם אצל האם תועדה ב-7.9% מהנשים עם מחלת כליות בדרגה 1 בהשוואה ל50% מהנשים עם מחלת כליות בדרגות 4-5. הופעה חדשה או הכפלה של החלבון המופרש בשתן תועדה אצל 20.5% מהנשים עם מחלה בדרגה 1 לעומת 70% מהנשים בדרגות 4-5.

 

לעומת זאת, במחקר נמצא כי הסיכון למוות תוך רחמי של העובר או מומים בעובר אינו שונה בין נשים עם מחלת כליות כרונית לנשים בריאות.

 

החוקרים מסכמים כי ממצאיהם מצביעים על כך שיש להתייחס לכל מחלת כליות - אפילו מחלה קלה כמו צלקת בכליות עקב זיהום בכליות שהתרחש בעבר עם תפקוד כליות תקין - כרלוונטית להריון, וכל המטופלות עם מחלת כליות כרונית צריכות להיות תחת מעקב הדוק.

 

 

J Am Soc Nephrol. Published online March 12, 2015