מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טראומה מטרור ומלחמה

מנהלי קהילה

רמי יולזרי
רמי יולזרי
מתמודד עם פוסט טראומה מאז מלחמת לבנון הראשונה, רץ למרחקים ארוכים , מאד .  אב ל-3 בנים, תושב נס ציונה, יזם חברתי , מנהל חברה משפחתית למחקרי שוק , ועוד 
עמותת נט
עמותת נט"ל
נט"ל, נפגעי טראומה על רקע לאומי, היא עמותה (מלכ"ר) א-פוליטית, אשר הוקמה על ידי ד"ר יוסי הדר ז"ל ז"ל, הוגה המרכז ויוזמו, ויהודית יובל רקנאטי, יו"ר העמותה. נט"ל הוקמה בשנת 1998 מתוך רצון להעלות למודעות הציבורית את תופעת הטראומה על רקע לאומי, קרי השלכותיו של הסכסוך הישראלי-ערבי, ולהבחין בין נפגעיה של טראומה זו לבין נפגעי טראומה כתוצאה מאירועים א
גלי דגן
גלי דגן
גלי דגן -סמנכ"ל שיווק והסברה בנט"ל
כמוניטראומה מטרור ומלחמהחדשותאנשים עם PTSD לא לוקחים תרופות ליתר לחץ דם

אנשים עם PTSD לא לוקחים תרופות ליתר לחץ דם

68% מהאנשים עם יתר לחץ דם הסובלים מתסמונת פוסט טראומטית מדלגים על נטילת תרופות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מטופלים עם יתר לחץ דם שיש להם תסמונת פוסט טראומה (PTSD), נוטים יותר לא ליטול את הטיפול התרופתי ליתר לחץ דם, בהשוואה למטופלים ללא PTSD.

 

ממצא זה עולה ממחקר קטן שפורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine. לטובת המחקר, חוקרים מאוניברסיטת קולומביה גייסו 98 מטופלים עם יתר לחץ דם לא מאוזן ובדקו מי מהם סובל מתסמיני PTSD.

 

אצל 58 לא היו תסמיני PTSD, אצל 21 היו תסמין או שניים ו-19 סבלו משלושה או ארבעה סימפטומים – מה שבאופן כללי מצביע על תסמונת פוסט טראומטית.

 

כדי למדוד באופן אובייקטיבי את ההיענות לטיפול התרופתי, החוקרים השתמשו במכלי תרופות אלקטרוניים שתיעדו את התאריך והשעה של פתיחתם. החוקרים עקבו אחר נטילת התרופות במשך 56 ימים.

 

מטופלים שמכלי התרופות שלהם הצביעו על היענות של פחות מ-80% בנטילת התרופות לפי המינון שנרשם להם, סווגו ככאלה עם חוסר היענות לטיפול התרופתי.

 

נמצא כי 68% מהמטופלים עם PTSD לא הקפידו על נטילת הטיפול התרופתי, בהשוואה ל-26% במטופלים ללא תסמיני PTSD.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו גיל, מוצא ומספר התרופות, מטופלים עם שלושה או ארבעה תסמיני PTSD היו בעלי סבירות גבוהה פי יותר מ-5 לא להיענות לטיפול התרופתי, בהשוואה למטופלים ללא סימפטומים.

 

נוכחות של תסמין אחד או שניים נקשרה לסבירות גבוהה פי יותר מ-4 לחוסר היענות לטיפול התרופתי. באותם 21 מטופלים כמעט 60% לא נענו לטיפול.

 

מחקר זה אומנם קטן, אך הוא מחזק ממצאי מחקרים קודמים שמצאו כי תסמונת פוסט טראומטית מפחיתה את ההיענות לטיפולים תרופתיים.

 

 

JAMA Intern Med. Published online December 02, 2013

 

אבי-1959
05/01/14 18:30

המחקר נערך בקרב חולי לחץ דם גבוה ולהם תסמונת פוסט טראומה . אינני מומחה אבל תחושת הבטן שאם היו בודקים חולים במחלות נוספות היתה מתקבלת תמונה דומה.

לא ברור לי מהמאמר האם היתה חוסר נכונות לטיפול או אולי שכחה וחוסר יכולת להקפיד על לקיחת תרופות בזמן .

זיהיתי שיש לי נטיה לא לקחת כדורים (לא בהכרח של לחץ הדם)  בזמן , למרות הרצון הטוב.

הגורם לכך בדרך כלל אלף ואחד דברים שרצים בראש, במהלך שגרת היום. ולא תמיד זוכר אם לקחתי או לא.

הפיתרון הכי אפקטיבי מבחינתי היה, קנית קופסת תרופות מחולק לימים. פעם בשבוע אני מסדר לי את התרופות בכל תא.

בעבר שכחתי לקחת במועד, או היה נדמה לי שלקחתי כי חשבתי על זה ובדרך לתרופות דעתי הוסכה ועשיתי דבר אחר ושכחתי. בסידור החדש הכדורים בתא או לא בתא המתאים ואז אין מקום לספק.

וטיפ נוסף כאשר לקחתי מספר כדורים במהלך היום שמתי תזכורת בטלפון הנייד .

בריאות ואושר