מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותאנשים עם טרשת נפוצה אינם מודעים ליכולותיהם

אנשים עם טרשת נפוצה אינם מודעים ליכולותיהם

אנשים עם טרשת נפוצה אינם מודעים למצבם הקוגניטיבי. התנסות במטלות תפקודיות עשויה לשפר את המודעות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אנשים עם טרשת נפוצה יכולים לשפר את המודעות העצמית שלהם באמצעות מטלות קוגניטיביות תפקודיות. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת NeuroRehabilitation.

 

מודעות עצמית בהקשר של טרשת נפוצה, היא היכולת של האדם להכיר בבעיות קוגניטיביות שנגרמו מהמחלה.

 

מחקרים מעריכים כי 45%-65% מהאנשים עם טרשת נפוצה יחוו קושי קוגניטיבי כלשהו. המושג קוגניציה משמש כדי לתאר את "יכולות החשיבה" של האדם ומערב בין היתר את היכולת להתמקד, לשמר קשב ולהעביר את הקשב למוקד חדש, ללמוד, להפנים ולשלוף מידע, לבצע פעולות חשבון ולתכנן.

 

המחקר הנוכחי בחן שני אספקטים של מודעות עצמית בטרשת נפוצה: הראשון הוא מודעות עצמית מקדימה (לפני ביצוע המשימה) ומודעות בזמן אמת של טעויות והשני הוא מודעות מטה-קוגניטיבית (מודעות אינטלקטואלית על המוגבלויות).

 

החוקרים מקרן קסלר בחנו 18 אנשים עם טרשת נפוצה ו-16 נבדקים בריאים בגילאי 27 עד 60. שתי הקבוצות עברו הערכה של שני סוגי המודעות העצמית. המודעות המטה-קוגניטיבית הוערכה באמצעות הפער בין ציוני שאלון FBP (פרופיל התנהגות תפקודית) של הנבדק עצמו לבין שאלון שמילא קרוב המכיר אותו היטב. מודעות עצמית מקדימה ובזמן אמת הוערכה על-ידי בחינת הניבוי של הנבדק לגבי תפקודו בביצוע מטלה הדורשת יכולות קוגניטיביות (במקרה זה רכישת כרטיסי טיסה ועוגיות דרך האינטרנט) מול האופן בו הנבדק העריך את תפקודו בביצוע המטלה.

 

התוצאות הראו כי לאנשים עם טרשת נפוצה מודעות עצמית פחות טובה בהשוואה לנבדקים בריאים, בשני מדדי המודעות העצמית שנבחנו. עם זאת, כאשר נבחנה המודעות העצמית לאחר המשימות התפקודיות נצפה שיפור משמעותי.

 

לדברי החוקרים המחקר מראה כי אנשים עם טרשת נפוצה עשויים לשפר את המודעות העצמית שלהם באמצעות התנסות במשימות מכוונות.

 

 

NeuroRehabilitation, July 2014 DOI: 10.3233/NRE-141113
 

haggit
02/09/14 14:25

אני מסכימה. זה לא פוגע במוח אולי קצת בזיכרון אבל לא יותר מזה.

אני יכולה להעיד על עצמי שפיזית מאד נפגעתי אבל לא בשכלית, אז אני בהחלט מסכימה עם זה.

ערן-ברקוביץ
28/08/14 14:59

מאוד מסכים אתך רונן. הנה מאמר עם קצת רקע ומידע בסיסי על בעיות קוגניטיביות בטרשת נפוצה: http://www.camoni.co.il/index.php?idr=400&p=644

ואכן חשוב להכיר כי קיים קשר בין מודעות, בעיות קוגניטיביות והשלמה עם המחלה, כמו גם עם בעיות רגשיות אחרות בתגובה למחלה כמו דיכאון וחרדה. מידת ההשלמה והמצב הרגשי גם הם משפיעים על המודעות והיכולות הקוגניטיביות. היום כבר מתוארים ומאובחנים מקרים של אנשים שאובחנו בדמנציה בגלל דיכאון (ואכן שהדיכאון טופל, כך גם השתפרו היכולות הקוגניטיביות ונעלמה האבחנה של דמנציה). ההנחה היא שקיימת אינטראקציה משולבת, לפיה קשיים רגשיים גם גורמים לקשיים קוגניטיבים וגם מחמירים את הקשיים שכבר קיימים. במחקרים שנערכו (ובחלקם גם אני שותף) רואים את הקשר שבין מצב רגשי (לרוב דיכאון וחרדה) לפגיעה ביכולות הקוגניטיביות בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. אכן כדאי לבצע גם מחקר שיכלול טיפול וצפייה כי היכולות משתפרות (פשוט דורש יותר זמן, כסף ועוד משאבים...)

זה אולי המקום לציין, שאם יש כל נושא שמעניין ומישהו היה רוצה הרחבה לגביו, כתבו/פנו אלינו ואנחנו נשמח לכתוב ולעדכן.

רונן-חן
28/08/14 9:25

ולי אמרו שאין פגיעה קוגניטיבית... וברצינות: המודעות העצמית היא הצעד הראשון בדרך לרכישת "גלגלי עזר" שיעזרו לפצות (ולו פיצוי חלקי) על הפגיעה הקוגניטיבית. אני חושב שעצם הקריאה של מאמרים בנושא זה תיצור שיפור מדיד. עוד בנושא ה"פונקציות האקזקטיביות" ניתן לקרוא בויקיפדיה. ערן, אשמח אם תוכל לעזור לנו עם "מאמר כניסה" בנושא. מעבר לכן, עניין ההשלמה עם המחלה וההשלכות שלה נמצא (להבנתי) בשדה הקליני. מעניין יהיה לראות עבודה הבודקת את השפעות הטיפול הקליני על הביצוע במבחני "פונקציות האקזקטיביות".