מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותאספירין עשוי למנוע סרטן המעי – אבל לא אצל כולם

אספירין עשוי למנוע סרטן המעי – אבל לא אצל כולם

נטילת אספירין באופן קבוע מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס בחצי, באנשים עם רמות גבוהות של אנזים מסוים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקרים רבים מצאו כי שימוש קבוע באספירין עשוי להפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס. כעת חוקרים מהרווארד מצאו כי אספירין עשוי להועיל למניעת סרטן באנשים מסוימים, הרבה יותר מאנשים אחרים. 

 

לפי תוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine, נראה שאספירין מפיק השפעות מגנות רק באנשים עם רמות גבוהות של אנזים גנטי המכונה 15-PGDH. אנזים זה, המצוי בדופן הקיבה, משחק תפקיד בהסרת חומרים המכונים פרוסטגלנדינים שנקשרו לסרטן המעי הגס. ידוע כי אספירין מעכב יצירת פרוסטגלנדין.

 

החוקרים עקבו אחר שימוש באספירין בקרב כמעט 130,000 אנשים שהשתתפו בשני סקרי בריאות לאומיים גדולים בארה"ב ומצאו 270 מקרי סרטן בהם נלקחה ביופסיה מהמעי באמצעותה נבדקו רמות ה-15-PGDH.

 

הם מצאו כי נטילת שני כדורי אספירין בשבוע לא השפיעה באופן משמעותי על הסיכון לסרטן המעי הגס באנשים עם רמות נמוכות של האנזים (הפחתה של 10%). אבל באנשים עם רמות גבוהות של 15-PGDH, אספירין הפחית את הסיכון לסרטן ב-51%. הסיכון ירד ככל שהמינון היה גדול יותר ותקופת השימוש בתרופה הייתה ארוכה יותר.

 

הקשר נותר גם לאחר שהחוקרים נטרלו בניתוח הנתונים את ההשפעות של גורמים בריאותיים והתנהגותיים רבים בהם שימוש בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות אחרות ותזונה.

 

רופאים לא בודקים באופן שגרתי את רמות ה-15-PGDH – הנקבעות לפי ה-DNA – אבל ניתן לבדוק את רמות האנזים באופן בטיחותי באמצעות נטילת ביופסיה נוספת במהלך קולונוסקופיה.

 

מדובר במחקר ראשוני. עדיין אין מספיק מידע כדי לקבוע אם אספירין מהווה טיפול יעיל למניעת סרטן המעי, אם התועלת הפוטנציאלית גוברת על הסיכונים האפשריים ולמי מהאנשים הוא עשוי לעזור. כעת נדרשים מחקרים נוספים בנושא.

 

החוקרים מסבירים כי קיים צורך אמיתי לזהות עם מי יטיב השימוש באספירין, כדי לא להעמיד אדם תחת הסיכונים שבשימוש בתרופה - כמו דימומים במערכת העיכול - כשהתרופה לא יכולה לסייע לו.

 

 

Sci Transl Med 23 April 2014