מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותבדוק: כך תפיקו מפטריות את מרב ההטבות הבריאותיות

בדוק: כך תפיקו מפטריות את מרב ההטבות הבריאותיות

חוקרים בחנו כיצד שיטות הכנה שונות – בישול, חימום במיקרוגל, צלייה וטיגון עמוק – משפיעות על הערכים התזונתיים של פטריות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אם אתם רוצים לקבל את מקסימום ההשפעות הבריאותיות מהפטריות שלכם, הכינו אותן במיקרוגל או בצלייה. כך ממליצים חוקרים ספרדים שבחנו את ההשפעות של שיטות הכנה שונות על הערכים התזונתיים של פטריות.

 

החוקרים מסבירים כי פטריות, שהערך הקלורי שלהן כמעט אפסי, מכילות כמות גבוהה של סיבים תזונתיים, חלבון בכמות מכובדת (20-30% מהחומר היבש) שכולל את רוב חומצות האמינו החיוניות, ויטמינים – לרבות ויטמינים מקבוצת B וכן ויטמין C, D ו-E ומעט מינרלים. פטריות גם מהוות מקור חשוב לרכיבים פעילים ביולוגית להם פוטנציאל רפואי כגון בטא גלוקנים ונוגדי חמצון שונים. נוגדי חמצון מנטרלים רדיקאלים חופשיים וכך מונעים תהליכי חמצון המזיקים לתאים בגוף, מה שמסייע למנוע מחלות שונות כמו מחלות לב וכלי דם וסרטן.

 

במחקר החדש, שממצאיו פורסמו בכתב העת International Journal of Food Sciences and Nutrition, נבדקו ארבעה זני פטריות שהשימוש בהן נפוץ ברחבי העולם: פטריות שמפניון, פטריות שיטאקי, פטריות צדף ופטריית מלך היער. לאחר בישול פטריות בשיטות שונות, הפטריות שבושלו ופטריות טריות עברו תהליך של הקפאה יבשה ונבדקו בקפדנות.

 

החוקרים מצאו כי טיגון הוביל לאובדן חמור יותר של תכולת חלבון ופחמימות, ובמקביל העלה את השומן והקלוריות ופגע ביכולת נוגדת החמצון של הפטרייה. גם בישול הוביל לירידה משמעותית בפעילות נוגדת החמצון. לעומת זאת, בפטריות שנצלו או בושלו במיקרוגל הפעילות נוגדת החמצון עלתה באופן משמעותי, ולא היו פגיעות משמעותיות בערכים התזונתיים.

 

מעט שמן לא יזיק

 

בהודעה לעיתונות שפרסמו החוקרים הם מסבירים כי טיגון ובישול מובילים לאובדן גדול יותר של חלבונים ורכיבים נוגדי חמצון, ככל הנראה בשל דליפה של רכיבים מסיסים למים או לשמן, מה שעשוי להשפיע באופן משמעותי על הערך התזונתי של התוצר הסופי.

 

עם זאת, הם מבהירים כי הוספה של מעט שמן לפטריות בצליית הפטריות אינה מהווה בעיה. לדבריהם, כמות מינימלית של שמן לא תוביל לאיבוד רכיבים תזונתיים וביכולתה אף לשפר את היכולת נוגדת החמצון של הפטרייה.

 

 

International Journal of Food Sciences and Nutrition 68 (3): 287–297, 2017

 

dr-szpiro
02/06/17 12:28

לפי מחלקה שבדקה אותי באיכילוב וגם בבית חולים ידוע מאד בלונדון, פיטריות אינן טובות לסובלי קרון crohn

shyel
06/06/17 14:28

ומה לגבי התוסף ראיישי...??

יוס-ואחיו
01/06/17 19:43

העיקר שימשיכו להביא עוד פטריות טובות. אחרי 50 שנה עם שמפניון, קיבלנו גם חדשות...

יב-א
27/05/17 20:00

לא מבין את התגובה, מלאה סתירות לוגיות וקביעת עובדות לא מוכחות. חבל. ולנושא עצמו, יש לא מעט מחקרים שמבססים את הטיעון כי "בישול" במיקרוגל אכן לא משנה מבנה כימי וכדומה, בעיית הטעם לא נמדדה .....:shades:

דר-
27/05/17 14:49

לא נשמע רציני. ערך קלורי "כמעט אפסי" לא מתיישב עם נוכחות חלבונים ופחמימות.הרכב הפטריה לא מאפשר פירוק במעי, מלכתחילה. איך מודדים תכונות אנטיאוקסידנטיות? . הרי הכל מתבסס על יכולת כימית. אף אחד איננו יודע איך זה משפיע בגוף ! מוזר שעיתון מפרסם מאמר שאין לו בסיס עובדתי

pfs1
03/06/17 10:23

אם יש תכולה גבוהה של מים - אז הערך הקלורי נמןך. יש סתירות אחרות - למשל בעניין תוספת השמן - שממיס אתהחלבונים בטיגון - אבל לא בצליה.