מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותה-FDA מזהיר מכימיקל המצוי במזונות מסוימים

ה-FDA מזהיר מכימיקל המצוי במזונות מסוימים

מנהל המזון והתרופות האמריקאי מזהיר מפני החומר אקרילאמיד שנקשר לסרטן ומסביר איך להימנע ממנו בתזונה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) פתח במלחמה חדשה – נגד הכימיקל אקרילאמיד. האקרילאמיד נוצר במזונות צמחיים רבים, כאשר מכינים אותם בטמפרטורות גבוהות, באמצעות טיגון, צלייה או אפייה. החומר מצוי לעיתים קרובות בצ'יפס, דגני בוקר, קרקרים, לחמים, קפה, פירות יבשים ומזונות רבים אחרים.

 

הכימיקל אומנם קיים מאז ומתמיד, אבל הוא התגלה במזון לראשונה ב-2002 ומדענים בוחנים את השפעותיו מאז.

 

הכימיקל נוצר מסוכרים וחומצות אמינו שקיימות באופן טבעי במזון. ההיווצרות של הכימיקל יכולה להתרחש בעת הכנת מזון בבית, במסעדות וגם באוכל מוכן מסחרי.

 

דו"ח של ה-FDA מפרט כי מחקרים מצאו שרמות גבוהות של אקרילאמיד עלולות להעלות את הסיכון לסרטן בבעלי חיים, ומומחים רבים מאמינים כי סביר להניח שזהו המצב גם בבני אדם.

 

ב-FDA מסבירים כי באופן כללי, הסבירות שאקרילאמיד יצטבר עולה כאשר מכינים את האוכל במשך זמן רב יותר בטמפרטורות גבוהות. באופן טיפוסי, בישול בנוזלים ואידוי מזונות לא יוצרים אקרילאמיד.

 

לא ניתן להימנע לחלוטין מצריכה של אקרילאמיד בתזונה וגם אין צורך לעשות זאת, אך כדאי מאוד לצמצם את צריכתו. ה-FDA מספק מספר דרכים לעשות זאת:

 

• יש לעקוב אחר הוראות היצרן לגבי זמן וטמפרטורת ההכנה של המזון ולהימנע מטיגון יתר, השחמה או שריפת המזון.

 

• מוצרי תפוח אדמה חתוכים – כמו צ'יפס – יש להכין עד צבע זהוב ולא חום. אזורים חומים מכילים יותר אקרילאמיד.

 

• אל תאחסנו תפוחי אדמה במקרר. זה עלול להגביר היווצרות של אקרילאמיד בעת אפייתם או טיגונים. יש לשמור על תפוחי האדמה במקום חשוך וקריר כמו ארון או מזווה. ב-FDA מציעים להשרות את חתיכות תפוח האדמה במים במשך 15-30 דקות לפי ההכנה, כדי להפחית את כמות הכימיקלים שייווצרו.

 

• כשאתם מכינים טוסט, עשו זאת עד לצבע חום בהיר ולא חום כהה. אם יש אזורים מאוד כהים – הימנעו מאכילתם.

 

 

כך תכינו ברוקולי כדי להפיק ממנו פעילות נוגדת סרטן

 

לפרטים נוספים באתר ה-FDA