מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
דר-ניסים-אריש
דר-ניסים-אריש
בוגר הפקולטה לרפואה האוניברסיטה העיברית, ירושלים. מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה . רופא בכיר ביחידה למחלות ריאה במרכז הרפואי שערי צדק.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותהאם אסתמה פוגעת בעצמות?

האם אסתמה פוגעת בעצמות?

מחקר מצא כי לאנשים עם אסתמה עשויה להיות נטייה לצפיפות עצם נמוכה יותר וסיכון מוגבר לאוסטאופורוזיס


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לאנשים הסובלים מאסתמה עשויה גם להיות נטייה לאיבוד עצם, אפילו אם הם לא נטלו קורטיקוסטרואידים לטיפול במחלה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי של הקולג' האמריקאי לאלרגיה Annals of Allergy, Asthma & Immunology.

 

החוקרים מסבירים שידוע כי שימוש ממושך בקורטיקוסטרואידים לטיפול באסתמה מהווה גורם סיכון לאוסטאופורוזיס, אבל מחקרם מראה שיש קשר בין מחלת האסתמה עצמה לאיבוד עצם, גם בהעדר שימוש קודם בקורטיקוסטרואידים.

 

המחקר שנערך בדרום קוריאה כלל יותר מ-7,000 מטופלים שעברו בדיקות רפואיות, בהן בדיקות צפיפות העצם ובדיקות נשימה. הנחקרים גם נשאלו אם אובחנו על ידי רופא כסובלים מאסתמה. אנשים שנטלו בעבר קורטיקוסטרואידים סיסטמתיים (לא במשאף) לא נכללו במחקר. לפי בדיקות הנשימה 216 מהנחקרים סבלו מתגובתיות יתר של דרכי הנשימה המאפיינת אסתמה ו-217 דיווחו שאובחנו כחולי אסתמה.

 

נמצא כי באלה עם תגובתיות יתר של דרכי הנשימה, צפיפות העצם בתעלת עמוד השדרה המותני ובעצם הירך הייתה נמוכה באופן משמעותי בהשוואה לאלה שלא הייתה להם תגובתיות יתר.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון בניתוח הנתונים גורמים כמו גיל, מין, משקל ועישון, נמצא ששיעור המטופלים עם אוסטאופורוזיס או אוסטאופניה (מצב בו צפיפות העצם נמוכה מהנורמלי אך לא נמוכה כמו באוסטאופורוזיס) היה גבוה יותר ב-71% בקרב אלה שהייתה להם תגובתיות יתר של דרכי הנשימה בהשוואה לאלה שלא הייתה להם תגובתיות יתר של דרכי הנשימה. בקרב אלה שאובחנו אי פעם עם אסתמה, שיעור המטופלים עם אוסטאופורוזיס או אוסטאופניה היה גבוה ב-52% בהשוואה לאלה שמעולם לא אובחנו כסובלים מאסתמה.

 

לא ניתן להסיק ממחקר זה שאסתמה בפני עצמה גורמת לאיבוד עצם. החוקרים לא בדקו את המנגנון העומד מאחורי הקשר שמצאו בין הפרעות נשימה לאיבוד עצם, אך הם מציעים מספר הסברים אפשריים בהם מוצא, מחסור בוויטמין D שתועד במחקרים קודמים בחולי אסתמה וידוע כי הוא מהווה גורם סיכון משמעותי לפגיעה בעצם, חוסר בפעילות גופנית ושימוש במשאפים המכילים סטרואידים.

 

לפני מספר שבועות פורסם מחקר שמצא קשר בין הפרעת נשימה אחרת – דום נשימה בשינה – לסיכון מוגבר לאוסטאופורוזיס. כעת נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו את הקשר בין הפרעות נשימה שונות לבין בריאות העצמות. 

 

 

Annals of Allergy, Asthma & Immunology Volume 112, Issue 5