מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותהאם משככי כאבים מפחיתים סיכון לסרטן העור?

האם משככי כאבים מפחיתים סיכון לסרטן העור?

משככי כאב נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) כמו אספירין עשויים להפחית סיכון למלנומה


דרושים מחקרים נוספים (צילום: panthermedia)
דרושים מחקרים נוספים (צילום: panthermedia)

 

שימוש בתרופות לשיכוך כאבים ממשפחת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) כמו איבופרופן (אדוויל) ואספירין עשוי למנוע מלנומה של העור. כך עולה ממחקר של חוקרים מאוניברסיטת הרווארד. מחקרים קודמים בנושא הגיעו לתוצאות סותרות.

 

כ-1,000 גברים ונשים מעל גיל 40 השתתפו במחקר וענו על שאלות בנוגע לשימוש נוכחי ושימוש בעבר בתרופות ממשפחת ה-NSAID.  מהנבדקים 400 היו חולי מלנומה ו-600 היו ללא המחלה והיוו קבוצת ביקורת. החוקרים השוו את שיעור השימוש בתרופות אלו בין חולי המלנומה לבין קבוצת הביקורת.

 

מהתוצאות שפורסמו בכתב העת Journal of Investigative Dermatology עלה שבקרב הנבדקים ללא מלנומה היה שימוש רב וארוך יותר בתרופות ממשפחת ה-NSAIDs. למעלה מ-40% מהנבדקים ללא מלנומה דיווחו על שימוש בתרופות לפחות פעם בשבוע, במשך למעלה מ-5 שנים, לעומת 28% מחולי המלנומה. נראה, כי שימוש קבוע בתרופות אלו במשך למעלה מ-5 שנים, הפחית את הסיכון לפתח מלנומה ב-43%.

 

מסקנת המחקר היא ששימוש קבוע, לטווח ארוך, בתרופות ממשפחת ה-NSAIDs עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מלנומה של העור. יחד עם זאת, מחקרים קודמים בנושא הגיעו לתוצאות מנוגדות ויש צורך במחקרים נוספים כדי לבדוק את הסוגיה.

 

יש לזכור שלשימוש בתרופות אלו יש סיכונים ועלולות להופיע תופעות לוואי. כיום ניתן להשתמש בהן כדי לבחון במחקרים קליניים את האפשרות למניעת מלנומה בקרב קבוצות בעלות סיכון גבוה למחלה וכן בקרב אנשים הנוטלים אותן גם כך למטרות בריאותיות אחרות.

 

מחקר אחר שפורסם לאחרונה מצא כי נטילת אספירין לפחות פעם בחודש מפחיתה סיכון לסרטן הלבלב ב- 26%. יחד עם זאת לא נמצא קשר בין נטילת תרופות פופולאריות אחרות נגד כאב לסיכון לסרטן הלבלב. מחקר נוסף שפורסם בשנה שעברה מצא סיכון מופחת לתחלואה בסוגי סרטן שונים וסיכון מופחת למוות מסרטן, בקרב אנשים שנטלו אספירין כל יום במשך חמש שנים לפחות. בעקבות הפרסום משרד הבריאות הזהיר את הציבור מפני נטילת הכדור ללא יעוץ רפואי.

 

שבוע המודעות למניעת סרטן העור ולגילויו המוקדם יצוין בין ה- 15/5 ל– 20/5

 

Journal of Investigative Dermatology doi: 10.1038/jid.2011.58

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה