מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותהאם שברים אוסטיאופורוטיים קשורים לזיהום בשפעת?

האם שברים אוסטיאופורוטיים קשורים לזיהום בשפעת?

חוקרים ישראלים קושרים בין השכיחות הגבוהה של שברים אוסטיאופורוטיים בירך בעונת החורף לבין זיהום בנגיפי שפעת. האם החיסון לשפעת עשוי להגן מפני שברים?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עם בוא החורף גוברת פעילותם של נגיפי השפעת. לשפעת סיבוכים מגוונים מתועדים, ובעיקר מחלות בדרכי הנשימה, דלקות אוזניים וסינוסים, סיבוכים במערכת העצבים המרכזית ומחלות לב וכלי דם. כעת רומז מחקר ישראלי כי ייתכן ששפעת גם עלולה להוביל להתפתחות שברים אוסטיאופורוטיים, וייתכן כי היא הסיבה לעלייה בשכיחותם של שברים בירך בעונת החורף.

 

הנושא נבחן במחקר אקולוגי, הבוחן נתונים על אוכלוסיות נרחבות. החוקרים מהמרכז הרפואי סורוקה ואוניברסיטת בן גוריון, בשיתוף חוקרים מהמרכז הרפואי שיבא, אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת קולומביה בניו יורק, ביקשו לבדוק גורמים אפשריים לעלייה המתועדת בעבודות שונות בשכיחות שברים בירך בתקופת החורף. במחקר נכללו 4,344 אנשים מגיל 50 ומעלה שטופלו במרכז הרפואי סורוקה שבבאר שבע עם שבר אוסטיאופורוטי בעצם הירך בין השנים 2001 ל-2013. נתוני מועדי השברים הוצלבו עם מידע מהשירות המטרולוגי באשר לתנאי מזג האוויר בימים בהם טופלו הנבדקים. המחקר לא כלל נבדקים שאובחנו במקביל עם סרטן ופגיעות טראומה שעלולות לגרום לשברים מסוג אחר.

 

המחקר זיהה דפוס שמתועד במחקרים נוספים של עלייה בשכיחות השברים בעונות החורף לאורך השנים: רוב הנבדקים עם שברים בירך אושפזו בבית החולים בחורף (35.8%), הרוב נשים (69%) בגיל 78 בממוצע. בחורפים תועדה בסורוקה שכיחות של 1.1 שברי ירך ליום, בהשוואה לשכיחות של 0.91 שברים ליום באביב, 0.9 שברים ליום בסתיו ו-0.79 שברים ליום בקיץ. בניתוח ראשוני, הממצאים העלו כי הסיכון לשבר בירך היה גבוה ב-32% בחורף בהשוואה לקיץ, גדל ב-11% ככל שהטמפרטורה החיצונית ירדה ב-5 מעלות וגדל ב-7% בכל שעה של קיצור במשך אור היום.

 

חיסון לשפעת מגן מפני שברים? 

 

ניתוח מעמיק העלה כי טמפרטורה חיצונית השפיעה על סיכון מוגבר לשברי ירך בחורף רק בקרב אנשים שלא חוסנו נגד שפעת (2,939 מהנבדקים), כשבקבוצה זו כל ירידה בטמפטורה החיצונית של 5 מעלות צלזיוס העלתה ב-8% את הסיכון לשבר בירך.

 

כמו כן, בניתוח לשנים 2013-2010 שבהן יש תיעוד לשכיחות השפעת בכל שבוע, הסיכון לפתח שבר בצוואר הירך היה גבוה ב-26% כשבועיים לאחר השבוע שבו תועד עומס של זיהומים בשפעת.

 

החוקרים מסכמים כי על רקע הממצאים, בתנאי החום והיובש המדבריים המאפיינים את ישראל, סיכון מוגבר לשברים בעצמות בחורף עשוי להיות קשור לזיהום בשפעת, ומציינים כי אם כך הדבר – הרי שניתן להפחית סיכון זה באמצעות חיסון לשפעת.

 

במחקר השתתפו ד"ר מרב פרנקל, מעיין יצחק שדה, ליסה ביצ'ר, פרופ' משה כרמלי, ד"ר מיכל מנדלבוים, פרופ' את'ל סיריס ופרופ' ויקטור נובק. ממצאיו דווחו לאחרונה בכתב העת Osteoporosis International של האגודות לאוסטיאופורוזיס באירופה ובארה"ב.

 

הקשר בין עונות השנה להתפתחות שברים בעצמות דווח במחקרים שונים במדינות רבות, ובמרביתן נמצא כי שכיחותם של שברים עולה בחודשי החורף, בימים בהם הטמפרטורות יורדות ובימים עם רוחות סוערות יותר, לרבות במדינות כמו הונג קונג שבהן אין שלג או קרח בחורף, בדומה לישראל. כמו כן, במחקרים עולה כי מעל למחצית מהשברים בעצמות מתרחשים בבית – מה שמצביע על כך שתנאי הסביבה החיצוניים בחורף ככל הנראה אינם הסיבה היחידה למגמה שזוהתה. גורם נוסף שהועלה העשוי להוביל לריבוי שברים בחורף הוא העדר בוויטמין Dויטמין הקשור בבריאות העצמות ונוצר בגוף בשכבת העור בעקבות חשיפה לשמש, אם כי קשר סיבתי בין מחסור בויטמין D לבין סיכון גבוה יותר לשברים בירך עדיין נבחן בספרות הרפואית ואינו חד משמעי. כמו כן, מחקרים נוספים תארו מנגנונים נוספים שעשויים להסביר את הסיכון הגבוה לשברים בחורף, לרבות שינויים בלחץ הדם, ירידה בתפקוד מערכת השריר-עצב ורידה בזמן תגובה.

 

ממצאי המחקר משתלבים בעבודות נוספות שהעלו את תרומתו של החיסון לשפעת כמגן מפני מחלות. חוקרים מקנדה שאספו נתונים מעבודות שונות קבעו בשנת 2013 כי חיסון לשפעת עשוי להגן על הלב ומפחית את הסיכון לפתח בעיות לב חמורות, ומחקר בריטי משנת 2010 קבע כי החיסון מפחית ב-20% את הסיכון להתקף לב ראשון  ומצא אף הוא כי ככך שמתחסנים מוקדם יותר – התועלת במניעת התקפי לב גוברת. בשנת 2015 מצא מחקר בבריטניה כי החיסון לשפעת מגן גם מפני שבץ מוחי.

 

 

Osteoporosis International, doi: 10.1007/s00198-017-4077-1