מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

נזאל פוליפוזיס

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ארקדי יקירביץ'
מנהל היחידה לניתוחי סינוסים ובסיס גולגולת במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בשנת 1997 סיים בהצטיינות ביה”ס לרפואה. ביצע התמחות על בכירורגיה אנדוסקופית של גתות הפנים ובסיס גולגולת בביה”ח האוניברסיטאי ברשיה, איטליה בעל תואר מרצה בכיר באוניברסיטת תל אביב. מדריך בהשתלמויות רופאים באוניברסיטת תל אביב, בטכניון ובמוסקבה. כיהן כמזכיר החוג הרינולוגי הישראלי. ד”ר יקירביץ’ עוסק בטיפול שמרני וכירורגי לכל מגוון המחלות של אף וסינוסים תוך הקפדה על התאמה אישית של הטיפול ומעקב צמוד. תחומי העיסוק העיקריים: • טיפול במחלות האף והסינוסים • ניתוח מחיצה וקונכיות • סינוסים בהיבט שיקום שיניים • ניתוחי סינוסים מורכבים • טיפול בגידולים של חלל האף, סינוסים ובסיס הגולגולת • ניתוח דרכי הדמעות
ד
ד"ר רמית מעוז סגל
מומחית לרפואה פנימית, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית, מכהנת כרופאה בכירה במכון האוטואימוני בבית חולים שיבא, תל השומר. בוגרת הפקולטה לרפואה של הטכניון מכון טכנולוגי לישראל 2001. סיימה התמחות ברפואה פנימית באיכילוב בשנת 2004. התמחות באלרגיה ואימונולוגיה קלינית ב2011. תחומי עניין: -סינוסיטיס כרונית עם וללא נאזאל פוליפוזיס -רגישות לנוגדי דלקת לא סטראדליים בחולי אסטמה מתווכת עי חומצה סליצילית (אספירין) (AERD) , טיפול באמצעות דהסנסטזציה לאספירין. --מחלות אלרגיות של דרכי הנשימה, נזלת אלרגית ואסטמה אלרגית, שיעול כרוני -מחלות אאזינופיליות (וסקוליטיס ואחרות מתווכות אאזינופילים) --אורטיקריה כרונית/אוטואימונית - אבחון וטיפול באלרגיה למזון , טיפול באמצעות ORAL IMMUNOTHERAPY באלרגיה למזון -אבחון וטיפול ברגישות יתר לתרופות -בירור חסר חיסוני של הגיל המבוגר. -מחלות עור על רקע אלרגי (אסטמה של העור -ATOPIC DERMATITIS ודלקת עורית שממגע - CONTACT DERMATITIS ) -טיפולים ביולוגיים.
כמונינזאל פוליפוזיסחדשותהגורם למוות: שטיפת אף

הגורם למוות: שטיפת אף

תושב פלורידה מת בעקבות שטיפת אף וסינוסים במי ברז שהכילו אמבה אוכלת מוח. איך מכינים תמיסת מי מלח בטיחותית?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שטיפות של האף והסינוסים מסייעות לטיפול במצבים רפואיים רבים הקשורים לאף ולסינוסים, ומהוות במצבים מסוימים חלק מהטיפול הרפואי. עם זאת, אם לא מבצעים את השטיפות בצורה נכונה, הן עלולות להיות מסוכנות, בעיקר בשל סיכון לזיהומים.

 

כעת מדווח המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (ה-CDC) על מקרה שמזכיר את הסיכונים בשטיפה של האף והסינוסים – גבר מפלורידה מת בחודש שעבר לאחר שנדבק באמבה הקטלנית נגלריה פאולרי. לפי רשויות הבריאות בפלורידה, האדם שנפטר נדבק בזיהום ממי ברז בהם השתמש לשטיפת האף והסינוסים.

 

משמידה רקמות מוח

 

נגלריה פאולרי (naegleria Fowleri) המכונה בציבור, "אמבה אוכלת-מוח" היא אורגניזם חד-תאי שחי באדמה ובמים שאינם מלוחים – לרוב במאגרי מים חמימים כגון אגמים או נהרות, אך גם בבריכות שלא מכילות מספיק כלור ואפילו במי ברז.

 

לפי המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (ה-CDC), לא ניתן להידבק באמבה אוכלת מוח בשתיית מים מזוהמים, אך זיהום עלול להתרחש כאשר מים מזוהמים חודרים לאף בשחייה או צלילה במקורות מים לא נקיים ובשטיפת האף במים מזוהמים. האמבה עולה דרך האף ומגיעה למוח - שם היא הורסת את הרקמות.

 

זיהום של נגלריה פאולרי (PAM) הוא נדיר יחסית, אך קטלני בדרך כלל. התסמינים הראשונים מתחילים בדרך כלל תוך יום עד 9 ימים לאחר חשיפת האף למים הנגועים וכוללים כאב ראש חמור, חום, בחילות והקאות ובהמשך קשיון עורף, פרכוסים, שינויים במצב הנפשי, הזיות ותרדמת.

 

לפי נתוני ה-CDC בארה״ב בין השנים 1962 ל-2022 התרחשו 157 מקרים ידועים של זיהום שנגרם מנגלריה פאולרי בארה״ב, ושיעורי התמותה עמדו על 97%.

 

בישראל דיווח משרד הבריאות ביולי 2022 כי גבר תושב מחוז הצפון, בן 36, ללא מחלות רקע, נפטר מדלקת מוחית כתוצאה מהידבקות באמבה הקטלנית.

 

כך מכינים תמיסת מי מלח בטיחותית

 

שטיפה של האף והסינוסים במי מלח מומלצת לטיפול במצבים שונים כגון נזלת כרונית או אלרגית, חסימה אפית, סינוסיטיס חריפה או סינוסיטיס כרונית עם פוליפים באף (נזאל פוליפוזיס), דלקת אף (ריניטיס), אלרגיות ולאחר ניתוחי אף וסינוסים, והיא גם עשויה גם לסייע בהקלה בתסמינים של זיהומים בסינוסים, אלרגיות, צינון או שפעת. עם זאת, אם לא מבצעים אותה נכון היא עלולה להיות מסוכנת.

 

הדבר החשוב ביותר הוא לדאוג שהתמיסה תהיה סטרילית / מעוקרת או לאחר הרתחה מלאה. מים מהברז שלא עברו הרתחה עלולים להכיל רמות נמוכות של מזהמים כמו חיידקים ואמבות שאומנם הם בטיחותיים לבליעה כי חומצות הקיבה לרוב הורגות אותם, אבל בתעלות האף הם עלולים לחיות ולהתרבות ולגרום לזיהומים חמורים. זיהום באמבה נגלריה פאולרי אומנם נדיר, אך קיימים מגוון מזהמים נוספים שעלולים לגרום לסיבוכים קשים אם אלה אינם מושמדים בהרתחה. 

 

לאחר הרתחה מלאה של המים יש להוסיף מלח דק - ללא יוד או חומרים משמרים שעלולים לגרות את ריריות האף. לכמות של חצי ליטר מים יש להוסיף כפית שטוחה של מלח. לאחר הוספת המלח יש לצנן את התמיסה לטמפרטורת החדר. את התמיסה ניתן לאחסן בכלי סטרילי וסגור - לשימוש תוך 24 שעות מהרתחתם. יש לבדוק שהמכשיר בו משתמשים להחדרת המים לאף נקי ויבש לגמרי לאחר ולפני כל שימוש.

 

עוד על שטיפה של האף והסינוסים במי מלח