מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותהחיידקים בקיבה משתנים בהתאם לתזונה

החיידקים בקיבה משתנים בהתאם לתזונה

מחקר מצא כי החיידקים ששוכנים במערכת העיכול משתנים בהתאם לדפוסי התזונה שלנו


סוג החיידקים במערכת העיכול משתנה בהתאם לדפוסי התזונה (צילום: Shutterstock)
סוג החיידקים במערכת העיכול משתנה בהתאם לדפוסי התזונה (צילום: Shutterstock)

 

נראה שלבקטריות הקיבה – מושבות של חיידקים שחיים במערכת העיכול האנושית – יש מנהגי אכילה בררניים. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Science מצא כי סוג אחד מעדיף מזון מהיר עשיר בשומן והאחר מעדיף סעודה עשירה בסיבים תזונתיים.

 

בגוף שלנו קיימים טריליונים רבים של מיקרואורגניזמים ששוכנים בכל פינה ופינה. מומחים מנסים להבין את היחסים בין החיידקים למארחיהם – בני האנוש, ולאחרונה יותר ויותר מחקרים מראים כי למגוון של אותם מיקרואורגניזמים השלכות חשובות על הבריאות. מרבית החיידקים חיים במערכת העיכול. הם מסייעים בעיכול האוכל, מסייעים למערכת החיסון, שומרים על בריאות המעיים, מפיקים ויטמינים, עוזרים לחילוף החומרים, מנצלים קלוריות ממזון ועוד.

 

לפני מספר חודשים חוקרים מצאו כי קיימים בקרב בני אדם שלושה סוגים של סביבות חיידקיות, בדיוק כפי שקיימים סוגי דם שונים.

 

במחקר הנוכחי חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה רצו לראות אם הסוגים השונים של סביבות החיידקים קשורים לתזונה שלנו. בחלק הראשון של המחקר, החוקרים גייסו 98 מתנדבים בריאים ואספו דגימות צואה מכל אחד. המתנדבים גם מילאו שאלון מפורט על מנהגי האכילה שלהם. לאחר מכן החוקרים בדקו את הקוד הגנטי של הבקטריות שחיו במערכת העיכול שלהם.

 

הם מצאו כי הבקטריות בקיבה היו מאחת משתי קבוצות כלליות: Bacteroides – סוג חיידקים שהעדיף תזונה מערבית טיפוסית עשירה בבשר ושומן ו – Prevotella – סוג שהעדיף תזונה המבוססת יותר על מאכלים מהצומח, פחמימות וסיבים.

 

בשלב הבא החוקרים רצו לראות אם הם יכולים לשנות את החיידקים בקיבה באמצעות שינויים בתזונה. הם גייסו 10 מתנדבים בריאים ששהו בבית חולים במשך 10 ימים של מחקר מבוקר. מחציתם קיבלו תזונה עשירה בשומן ודלה בסיבים והיתר הקפידו על תזונה דלה בשומן ועשירה בסיבים.

 

תוך 24 שעות, צוות החוקר הבחין בשינויים בהרכב החיידקים בקיבה, אבל הסוג המרכזי נשאר אותו סוג, גם לאחר עשרה ימים.

 

החוקרים אמרו כי הממצאים מראים שחיידקים שחיים בקיבה רגישים לשינויים קצרי טווח בתזונה, אבל כנראה שיהיה צורך בשינוי ארוך טווח כדי לשנות באופן משמעותי את סוג החיידקים החיים במערכת העיכול.

 

כעת החוקרים בודקים אם להבדלים בין סביבות החיידקים יש השפעה על מחלות מעי דלקתיות כמו מחלת הקרוהן ואם יש סביבה מסוימת הקשורה לסיכון מוגבר למחלה, במטרה לפתח טיפולים חדשים באמצעות תזונה.

 

 

Science, 2011; DOI: 10.1126/science.1208344

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה