מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-1

מנהלי קהילה

דר' זהר לנדאו
דר' זהר לנדאו
מומחית ברפואת ילדים ובאנדוקרינולוגיה וסוכרת בילדים ומתבגריםמנהלת השירות לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בילדים במרכז הרפואי 'וולפסון'.בנוסף, עובדת במכון לסוכרת נעורים של 'מכבי' ברעננה ומקבלת במרפאתי בצפון תל אביב באופן פרטי ומבוטחים של 'כללית מושלם'.יש לי הרבה ניסיון בטיפול בסוכרת מסוג 1 בילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים. כמו כן אני יוזמת ושותפה למחקרים רבים העוסקים בסוכרת מסוג 1 ואנדוקרינולוגיה.כל הצדדים הקשורים לטיפול בסוכרת מסוג 1 (טכנולוגיה, היבטים רגשיים ותזונתיים) מאד קרובים לליבי. 
ד
ד"ר מיכל גילאון
דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית. בעלת תואר ראשון בתזונה קלינית מהאוניברסיטה העברית, ודוקטורט בחוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת באוניברסיטת תל אביב.עובדת במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים ובקליניקה פרטית בגבעתיים.בעלת ניסיון רב בהתאמת הטיפול התזונתי בסוכרת מסוג 1 בגילאים השונים, באופן אישי לכל אחד בהתאם לצרכיו ולהעדפותיו. הטיפול כולל התאמה של התזונה לטכנולוגיות החדשות בטיפול בסוכרת (משאבות אינסולין, סנסורים) ובסוגים חדשים של אינסולין.בנוסף לעבודה הקלינית, מרצה במסגרות אקדמיות שונות ומרכזת מקצועית של הקורס הטיפול התזונתי בסוכרת לדיאטניות באוניברסיטת תל אביב.  
ד
ד"ר אביבית כהן
רופאה פנימית ואנדוקרינולוגית ביחידת הסוכרת בהדסה עין כרם ומנהלת מכון סוכרת של מכבי שירותי בריאות בירושלים.
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.

מובילי קהילה

בתיה קריטי
בתיה קריטי
אחראית תחום זכויות באגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) הנגשת זכויות בסוכרת סוג 1 לכלל הקהילה ועזרה במצוי הזכויות מול גופים ממשלתיים שונים. מתן מענה לקהילת הסוכרתיים סוג 1 בכל הגילאים ובני משפחותיהם
כמוניסוכרת סוג-1חדשותהחשש: היפוגליקמיה במהלך סקס

החשש: היפוגליקמיה במהלך סקס

חוקרים ישראלים זיהו פחדים מקיום מגע מיני בקרב בוגרים צעירים שאובחנו עם סוכרת סוג 1. חשש מהיפוגליקמיה במהלך סקס זוהה אצל כשליש מהנבדקים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

סוכרת סוג 1 היא מחלה כרונית וככל המחלות הכרוניות משפיעה על היבטי חיים רבים, לרבות קיום קשרים רומנטיים וחיי המין. בהיותה מחלה הפוגעת בין השאר בתפקוד כלי הדם, סוכרת עלולה להוביל להפרעות בתפקוד המיני ובחשק המיני. בנוסף, אנשים עם סוכרת סוג 1 חשופים לסיכון של היפוגליקמיה (צניחת סוכר). לכן, אצל חלקם עלולים להתפתח פחדים וחששות סביב קיום מגע מיני.

 

מחקר ישראלי חדש שבחן את החששות מיחסי מין אצל אנשים עם סוכרת סוג 1, העלה סוגים שונים של פחדים הקשורים ליחסי מין בקרב הנבקים, וחשף שכשליש מהם פוחדים לפתח התקפי היפוגליקמיה במהלך סקס, המלווים בתחושות לא נעימות פיזית ונפשית, לרבות רעד, הזעות, סחרחורות, בחילות, קואורדינציה מוטורית נמוכה, בלבול ומצב רוח רע וכן התפתחות חרדה תמידית מהיפוגליקמיה.

 

חוקרים מהיחידה לאנדוקרינולוגיה וסוכרת נעורים בבית החולים ספרא לילדים שבמרכז הרפואי שיבא, בשיתוף צוותים ממכון גרטנר לחקר אפידמולוגיה ומדיניות בריאות בתל השומר, הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, קופת חולים מכבי ובית החולים איכילוב, בחנו את הרגלי המין של 53 מטופלים עם סוכרת סוג 1 בגיל 28 בממוצע, כמחציתם (27) גברים, וזאת על סמך שאלונים האומדים הרגלי מין וחששות מהתקפי היפוגליקמיה.

 

אף אחד מהנבדקים במחקר לא חווה התקף היפוגליקמיה חריף בעת מגע מיני, אך 40% דיווחו על אירועי היפוגליקמיה מתונים. כשליש מהנבדקים (35%) דיווחו כי הם חוששים מהיפוגליקמיה במהלך סקס. 14% ציינו כי הם עשויים להתקשות להבחין במהלך סקס בין תסמינים של היפוגליקמיה לתסמינים של עוררות מינית.

 

מקרב אלו שדיווחו על חששות ופחדים, 61% העידו כי חוו התקפי היפוגליקמיה מתונים בעת מגע מיני, בהשוואה לרבע בלבד (26.5%) מבין אלו שלא דיווחו על חשש משמעותי מהיפוגליקמיה בעת קיום מגע מיני. כמו כן, רובם המכריע של המטופלים בסוכרת סוג 1 ללא בני או בנות זוג דיווחו על חשש מהיפוגליקמיה במהלך סקס (94.4%).

 

לא עושים הכנה

 

מעל לשני שליש מהנבדקים ציינו כי הם אינם מבצעים פעולה מקדימה כלשהי כדי למנוע אירועי היפוגליקמיה במגע מיני, למשל בהפחתת מינון האינסולין לפני מגע מיני מתוכנן, אכילת חטיפים להעלאת רמות הסוכר בדם ו/או מדידה של רמות הסוכר בדם לפני קיום מגע מיני.

 

מכלל הנבדקים במחקר, 59% דיווחו כי הם כמעט אף פעם אינם מודדים את רמות הסוכר (גלוקוז) בדם לפני סקס, וכשליש (37%) כמעט אף פעם אינם מבצעים מדידות אחרי סקס. כרבע מהנבדקים (27%) העידו כי לעתים הם שוכחים לחבר את משאבת האינסולין אחרי קיום מגע מיני.

 

הנבדקים שמחוברים למשאבת סוכרת אשר העידו על חשש מהיפוגליקמיה בעת סקס דיווחו על אכילת חטיף לפני קיום מגע מיני – כדי להימנע מירידה דרמטית ברמות הסוכר בדם.

 

רוב הנבדקים העידו כי הם לא נוטים להימנע באופן מוחלט מקיום יחסי מין בגלל מחלת הסוכרת שממנה הם סובלים (92%). רובם אף העידו כי הם אינם נוטים להימנע משתיית אלכוהול לפני יחסי מין רק מהסיבה שהם מאובחנים כסוכרתיים (80%).

 

החוקרים מסכמים כי לבוגרים צעירים עם סוכרת סוג 1 יש נטייה מסוימת לפתח חששות מהיפוגליקמיה במהלך סקס, בעיקר לאלו שאין להם בני או בנות זוג ואלו שחוו אירועים שכאלה בעבר. החוקרים קוראים למטפלים באנשים עם סוכרת סוג 1 להגביר את המודעות להפרעות בחיי המין של המטופלים, כדי להציע להם תמיכה או להפנותם לשירותים רפואיים רלוונטיים שיוכלו לסייע להם.

 

במחקר השתתפו פרופ' אורית פנחס חמיאל, אפרת טיש, נעה לבק, ד"ר רחל פרומקין בן-דוד, ד"ר חנה גרף בר-אל, ד"ר מריאנה ירון, ולנטינה בויקו ופרופ' ליאת לרנר-גבע, וממצאיו פורסמו בכתב העת Diabetes/ Metabolism Research and Reviews.

 

השפעתה של סוכרת על חיי המין זוהתה בעבודות שונות בעבר. כך, מחקר אמריקאי מאוניברסיטת וושינגטון מצא בשנת 2013 כי גברים עם סוכרת סוג 1 מדווחים עם הזמן על בעיות גוברות של אימפוטנציה (אין אונות) ששכיחותן עלתה בקרב גברים שהיו במעקב רפואי מ-5.5% בשנת 1994 בתחילת המעקב ובסמוך לאבחנה ועד שהבעיה הקיפה כשליש מהנבדקים (33.6%) בשנה ה-16 למעקב.

 

 

Diabetes/ Metabolism Research and Reviews, DOI: 10.1002/dmrr.2837