מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותהליקובקטר פילורי מגן מפני שלשולים

הליקובקטר פילורי מגן מפני שלשולים

חוקרים ישראלים מצאו כי לחיידק שגורם לכיבי קיבה יש גם יתרונות – הוא עשוי להגן מפני שלשולים


להליקובקטר פילורי תפקיד פעיל במניעת מחלות משלשלות (צילום: Shutterstock)
להליקובקטר פילורי תפקיד פעיל במניעת מחלות משלשלות (צילום: Shutterstock)

 

לאנשים הנושאים בגופם את החיידק הליקובקטר פילורי העלול לגרום לכיבים בקיבה (אולקוס), סיכון מופחת למחלות הגורמות לשלשולים. כך מצאו חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב.

 

ההליקובקטר פילורי נפוץ מאוד, אך גורם לתסמינים רק אצל מעטים מהאנשים הנושאים אותו. ידוע כי אנשים עם זיהומים כרוניים של הליקובקטר פילורי, המביאים למצב של חומציות גבוהה בקיבה, נמצאים בסיכון גבוה לכיבי קיבה ולסרטן.

 

מספר מחקרים הראו כי אנשים הנושאים בגופם את החיידק נמצאים בסיכון מוגבר לסבול משלשולים, בעוד שמחקרים אחרים הגיעו לתוצאות הפוכות.

 

המחקר החדש שפורסם בכתב העת Clinical Infectious Diseases מצביע על תפקיד פעיל של ההליקובקטר פילורי בהגנה מפני מחלות משלשלות.

 

המחקר נערך בקרב 595 חיילים, 177 מהם הגיעו למרפאה בבסיס עקב שלשול במהלך אימונים. לפני תחילת האימונים נלקחו דגימות דם מכל החיילים. החוקרים השתמשו בהן כדי לקבוע מי מהחיילים סובל מזיהום כרוני בחיידק הליקובקטר פילורי.

 

ניתוח הנתונים הראה כי שיעור הנשאים של הליקובקטר פילורי היה נמוך יותר באופן משמעותי בקרב חיילים שסבלו משלשולים מאשר בקרב חיילים שלא סבלו משלשולים. רק בין 32% ל-36% מהחיילים שסבלו משלשול בעקבות זיהומים שונים (שאינם הליקובקטר פילורי) וסיבות נוספות שאינן ברורות, נשאו את ההליקובטר פילורי בגופם לפני האימון. לעומת זאת, כמעט 56% מהחיילים שלא סבלו משלשולים נשאו בגופם הליקובקטר פילורי לפני האימון.

 

לאחר שנלקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, החוקרים הסיקו כי נשאות של הליקובטר פילורי הייתה קשורה לסיכון נמוך ב- 60% לסבול משלשול בשל שיגלה – חיידק הגורם לשלשולים. בנוסף, נמצא גם סיכון מופחת לסבול משלשול שנגרם מחיידק האי-קולי - למרות שמבחינה סטטיסטית, ייתכן שהממצא הספציפי הזה הוא מקרי.

 

לדברי החוקרים, זיהום בחיידק הליקובטר פילורי עשוי להשפיע על מידת החומציות במעי וידוע כי רמת חומציות גבוהה מביאה לכך שחיידקים לא ירצו להתיישב שם. גם מערכת חיסון הפועלת בהילוך גבוה בשל זיהום כרוני בהליקובקטר פילורי, יכולה למנוע התיישבות חיידקים אחרים במערכת העיכול.

 

 

Clin Infect Dis. (2011)doi: 10.1093/cid/cir916

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה