מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהמכניזם שמפעיל את הטרשת הנפוצה

המכניזם שמפעיל את הטרשת הנפוצה

מחקר איטלקי חדש מציג תיאוריה לגבי הסיבה הראשונית להתפתחות הטרשת הנפוצה. החוקרים הצליחו ליישם את התיאוריה בעכברי מעבדה ולהביא לפריצתה של טרשת נפוצה בעכברים. זיהוי המקור או המקורות למחלה יכולים להביא לפריצת דרך משמעותית במניעה וטיפול בהמשך


בקטריה שאינה פתוגנית (שבד"כ אינה מעוררת מחלות) נמצאה כמסוגלת להפעיל מחלה אוטואימונית הדומה לטרשת נפוצה בעכברים, המודל שנמצא בעכברים נמצא בשימוש שכיח במחקר בכדי להסביר תהליכים של המחלה גם בבני-אדם. אלו הממצאים של קבוצת חוקרים מהאוניברסיטה הקתולית של רומא, אשר פורסמו בכתב העת Journal of Immunology.


"אנחנו לא יודעים מה גורם לטרשת נפוצה", הסביר פרנצ'סקו ריה, מומחה לאימיניולוגיה באוניברסיטת רומא. "אנחנו יודעים שקיימים מרכיבים גנטיים בנוסף למרכיבים סביבתיים, אבל לא הצלחנו עדיין להציג תיאוריה מספקת מבחינה מדעית שתסביר כיצד בדיוק המרכיבים הסביבתיים פועלים ומשפיעים".


כיום ישנן 2 תיאוריות מתחרות המנסות להסביר את הגורמים הסביבתיים:
על-פי התיאוריה הראשונה, ישנו וירוס "שמתחבא" במוח. כאשר הגורם להפעלת המחלה הוא תגובה של המערכת החיסונית לגורם זר, תגובה אנטי-ויראלית.
על-פי התיאוריה השנייה, וירוס או בקטריה שיש להם מרכיבים/ מולקולות הדומות למולקולות של מערכת העצבים המרכזית מביאות לתגובה דלקתית, אשר מעוררת תגובה של המערכת החיסונית. תגובה זו של המערכת החיסונית אינה מסתפקת רק בוירוס או הבקטריה, אלא מתרחבת והורסת גם תאים במוח. תיאוריה זו נקראת "התיאוריה האוטואימונית".


תיאוריות אלו נבחנו על-ידי המומחים של אוניברסיטת רומא לאורך שנתיים של מחקר. כדי ליישם את הרעיונות, החוקרים "בלבלו" את המערכת החיסונית של העכברים, הם עיצבו בעדינות בקטריה (ממשפחת ה- mycobacteria), כך שתהיה זהה למיאלין, לפרוטאין העוטף ומגן על תאי העצב. בקטריה זו אינה מזיקה, אך ככל הגורמים החיצוניים הנכנסים לגוף, יש לה את היכולת להפעיל את תאי ה-T של המערכת החיסונית. מכיוון שזו בקטריה שאינה מזיקה, שכיחה מאוד בסביבה ומצליחה להפעיל תגובה של המערכת החיסונית, חוקרים רבים משתמשים בה בכדי ללמוד על האפקט הסביבתי, שביחד עם הגורמים הגנטיים, יכולים לגרום לטרשת נפוצה.


"באופן נורמאלי, תאי ה-T אינם יכולים לחדור למערכת העצבים המרכזית", הוסיף ריה, "מכיוון שמחסום דם המוח (ה- BBB) מונע מהם מלחדור. אבל הבקטריה מצליחה לשנות את המאפיינים של תאי ה-T ומאפשרת להם לגבור על המחסום. תוך 15 ימים הבקטריה נעלמת לחלוטין מן הגוף, אך תאי ה- T יכולים מעתה לחדור בחופשיות אל תוך המוח. בדרך זו הם מתחילים לתקוף את המיאלין העוטף את תאי העצב, וכך פורצת לה מחלה אוטואימונית. אנחנו פשוט הדגמנו, במודל של עכברים, שאפשרי להידבק במשהו שאינו גורם למחלות, אך לאחר מכן לפתח מחלה אוטואימונית".


עדיין, ישנו אלמנט נוסף במחקר מורכב זה, אשר מומן ע"י האגודה לטרשת נפוצה האיטלקית. "באופן נורמאלי – מבהיר ריה – בכדי להבין איזו מחלה יצרנו, אנחנו מודדים את הנוגדנים שיוצרו ע"י הפתוגן הספציפי. אבל ישנו עולם שלם של סוכנים זיהומיים אשר לא מביאים לייצור נוגדנים, כמו במקרה של המחקר הנוכחי: הבקטריה ממשפחת ה- mycobacteria, כמו בקטריות אחרות, מייצרות מספר מועט של נוגדנים. לכן קשה להוכיח ולהבין האם אוכלוסייה מסוימת נדבקה בבקטריה הזו. על-כן, הראנו במחקר הנוכחי, שסוכנים זיהומיים (כמו הבקטריה במחקר) שסביר ויוצרים תגובות ומחלות אוטואימוניות הם אלו שגם אינם מייצרים נוגדנים" (ולכן קשה לזהות או להוכיח זאת בדרך אחרת).


כמובן, שזהו צעד חשוב, אך עם זאת רק ראשוני, להבנה טובה יותר של הדרך בה מחלה מורכבת זו פועלת. החוקרים אינם מתכוונים לעצור: "אנחנו רוצים להבין אילו מאפיינים ייחודים יש לגורמים המזהמים הללו, ולהבין טוב יותר האם זהו באמת ההסבר הנכון שמדגים כיצד מתפרצת הטרשת הנפוצה? אם נאריך את זמן השפעתה של הבקטריה, האם זה יעכב או יחזק את התקדמות המחלה? מה לגבי הפרוטאינים בבקטריה שדומים למיאלין, מה מיקומם הספציפי? אלו השאלות – כך סיכמו החוקרים – שננסה לענות עליהן בשנים הקרובות, בתקווה שנעזור לנצח את המחלה הזו. אנחנו יכולים לדמיין את פיתוחו של חיסון שבאמצעותו נוכל למנוע את התגובה של המערכת החיסונית שמקושרת לטרשת נפוצה".


מתוך THE MULTIPLE SCLEROSIS RESOURCE CENTER

 


תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.