מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשותהנחיות חדשות לטיפול במחטים בכאבים ממקור שרירי

הנחיות חדשות לטיפול במחטים בכאבים ממקור שרירי

נייר עמדה חדש של ההסתדרות הרפואית מבקש לעודד בישראל טיפול ב''דיקור מערבי'' לסובלים מכאב מיופציאלי


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כאב מיופציאלי הוא כאב שמקורו בשרירים וברקמות הרכות הסובבות אותם העלול להוביל לקיצור השרירים ו/או להגבלה בטווחי התנועה שלהם.

 

כאב מיופציאלי עשוי להופיע בכל אחד משריר הגוף, ונחשב לנפוץ מאוד באוכלוסייה. הכאב המיופציאלי הרווח ביותר מתבטא בכאב גב תחתון, ממנו צפויים לסבול 80% מהאוכלוסייה לפחות פעם בחיים, כש-70%-30% צפויים לסבול מכאבי גב חוזרים. חבלה, תאונה או הרמת משקל בצורה שאיננה נכונה עלולים לגרום ללחץ על שרירי הגב, מחסור בזרימת דם באזור וכאב מיופציאלי.

 

כאב בשריר מסוים עשוי להיות מקומי, ובדומה לפריצת דיסק, הוא אף יכול להקרין לאזור אחר בגוף - למשל כאב שמקורו בלחץ על שרירי הגב המקרין לגפיים. כאב גב מיופצאלי עשוי להתבטא בכאבים מתמשכים בשינוי תנוחות הגוף, ואף בכאבים עמוקים ביותר לרבות כאבים דוקרים כמו נעיצת סכין וכאבים המונעים יכולת תזוזה, וכאבים עזים בעת שיעול או התעטשות. כאבים מיופצאלים נפוצים גם בצוואר, בראש ובכתפיים, ועלולים לגרום לכאבי ראש הדומים במאפייניהם למיגרנה ולכאבי כתפיים המדמים מצב של כתף קפואה.

 

נייר עמדה חדש של החברה הישראלית לרפואת שריר ושלד בהסתדרות הרפואית קובע לראשונה קווים מנחים לטיפול באמצעות גירוי תוך שרירי במחטים כנגד כאב מיופציאלי ממקור שרירי. בנייר העמדה קובעת החברה כי מאחר והטיפול באמצעות גירוי תוך שרירי הוכח מחקרית ומבוסס מדעית, ראוי שהוא יילמד ויינתן על ידי רופאים ראשוניים, דהיינו רופאי משפחה, וכן רופאים מתחומים אחרים, כמענה לסובלים מכאב.

 

הטיפול בגירוי תוך שרירי (IMS, Intra Muscular Stimulation) מבוצע על ידי החדרת מחטים לתוך השרירים הגורמים לכאב, באופן המוביל להפחתה בעוצמת הכאב ולשיפור ביכולת התנועה של השריר. לשיטת הטיפול שהוכחה במספר רב של מחקרים מדעיים יש שמות מקבילים בעולם, לרבות דיקור יבש (dry needling) , דיקור קנדי ודיקור מערבי (western acupuncture).

 

אחד החלוצים שתיארו את הטיפול בכאב מיופציאלי באמצע המאה ה-20 היה הריאומטולוג הבריטי ג'ונס קלגרן (Jonas Kellgren) שהראה כי הזרקת תמיסת מלח לשרירים מייצרת כאב מקומי וכאב מוקרן, ואילו הזרקת חומר להרדמה מקומית לאותו המקום מובילה לשיכוך הכאב. בשנת 1979 תיאר רופא צ'כי בשם קרל לוויט (Karel Lewit) טיפול בכאב שרירי באמצעות דיקור במחטים ללא הזרקה של חומר כלשהו - מה שהוליד את המונח 'דיקור יבש'. במחקר שביצע בקרב 250 מטופלים הצליחה שיטה זו להוביל לשיכוך כאב בקרב 74% מתוכם.

 

למרות שההשפעה המדויקת של גירוי תוך שרירי במחטים על שיכוך כאב מיופציאלי איננה ברורה, מחקרים בבעלי חיים כבר הצליחו להראות כי דיקור השריר מוביל להפעלה של רפלקס הכולל שידור אותות מהשריר לחוט השדרה - אותות שעולים בהמשך לכיוון המוח, ומפעילים על פי ההשערה תאים מעכבים במערכת העצבים (נוירונים אינהיביטוריים) המביאים להרפיית השריר.

 

מספר מחקרים נרחבים הצביעו בשנים האחרונות על יעילות הטיפול בגירוי תוך שרירי לסובלים מכאב מיופציאלי. סקירה של מאגר המחקרים קוצ'ריין (cochraine) שפורסמה בשנת 2005 בכתב העת Spine העלתה כי טיפול זה מוסיף ליעילותם של הטיפולים התרופתיים הקיימים לכאב גב תחתון כרוני שמקורו בשרירים. מטא אנליזה שהופיעה בשנת 2013 בכתב העת Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy הצביעה על גירוי תוך שרירי כיעיל יותר כנגד כאבים בגב ובכתף ממקור שרירי, בהשוואה לטיפולי דמה, אם כי תועלת נוספת זו פחתה בהדרגה במשך מעקב של ארבע שבועות.

 

כל רופא יכול 

 

לפי נייר העמדה, הטיפול בגירוי תוך שרירי צריך להינתן כחלק מתכנית טיפולית כוללת בכאבים מיופציאלים ממקור שרירי, תכנית שאמורה לכלול גם פעילות גופנית לשיפור תבניות תנועה וחיזוק והארכת השרירים המעורבים בכאב, מתיחות, מניפולציות ידניות, טיפול ישיר בשריר באמצעות הזרקה לנקודות מסוימות של חומרים להפחתת כאב והגדלת טווח התנועה של השרירים, וכן נטרול גורמים המעצימים את הכאב - לרבות גורמים אגרונומיים (למשל החלפת כיסא ישיבה או מיטה) וגורמים פסיכו-סוציאליים ומטבוליים (באמצעות הקפדה על תזונה בריאה שתשפר את חילוף החומרים בגוף). "ככל שהתסמינים ממושכים יותר, נדרשת תכנית רחבה וכוללת יותר המתייחסת להיבטים ביו-פסיכו-סוציאליים של המטופל ומחלתו", נקבע בנייר העמדה.

 

המסמך קובע כי כל רופא בישראל מוסמך לטפל באמצעות מחטים בגירוי תוך שרירי, וקורא לעודד טיפולים אלה בקרב רופאי משפחה במרפאות ראשוניות בקהילה הנותנות מענה לטיפול בכאבים כרוניים. "עמדת החברה הישראלית לרפואת שריר ושלד כי על מנת לבצע גירוי תוך שרירי ברמה יעילה ובטוחה, על הרופא המטפל לעבור הכשרה מלאה בקורס המוכר על ידי החברה ולהוכיח ידע מספק לטיפול בחולים", נקבע. החברה אף יוזמת הנחיות מקבילות באיגודים מקצועיים פארה-רפואיים, לרבות של פיזיותרפיסטים, כירופרקטים ואוסטיאופתים.

 

המסמך קובע כי לפני תחילת הטיפול בגירוי תוך שרירי, המטפל יעריך את הכאב ממנו סובל המטופל וישלול קיומן של מחלות קשות - לרבות גידולים סרטניים. בהמשך יינתן הטיפול בכפוף להסכמה בכתב בלבד, ולאחר חיטוי ידי המטפל, ותוך שימוש במחטים חד פעמיות סטריליות חדשות שנלקחות ממארז אטום. ניתן להשתמש במחט יותר מפעם אחת על אותו מטופל, בתנאי שהכנסתה נעשית לפי כללי הזהירות. נקבע כי המחטים יוחדרו לאזור השרירי אולם המטפל לא יכניסן עד הסוף, כדי לאפשר להוציאן בבטחה. הטיפול המועדף, לפי ההנחיות, יבוצע בשכיבה, לפחות כשמדובר בטיפול ראשון. כמו כן, בתום הטיפול אחראי המטפל לאסוף את המחטים והפדים המוכתמים ולהשליכם במכלים ייעודיים.

 

נקבע כי טיפול בגירוי תוך שרירי לכאב מיופציאלי או למטרה אחרת לא יבוצע במקרה של תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים באזור הראש - מחשש לפגיעה במוח דרך אזורים שטרם נסגרו בגולגולת, וכן לא יבוצע לחולים עם דיכוי חיסוני חמור, הפרעות קרישה ומטופלים בנוגדי קרישה שאינם מאוזנים (ערכי INR מעל 3), לא יבוצע על אזורים שיש בהם זיהומים מקומיים, שומות ויבלות או בקרבת שתלים וגופים זרים שהוכנסו לגוף, לרבות קוצבים.

 

בנוסף נקבעו התוויות נגד יחסיות לטיפול, ולפיהן יש לשקול באופן מעמיק מתן הטיפול לנשים הרות, לאנשים המטופלים בתרופות נוגדות קרישה ומאוזנים וכן בשרירים באזורים שבהם בוצעו טיפולים רפואיים להוצאה (דיסקציה) של קשריות לימפה.

 

hagib
12/05/22 10:06

האם דיקור מערבי מתאים לטרשת נפוצה?

OZen
13/07/16 14:00
dvora30 -
לא רק שמדקרים יכולים לתת אותו. הם "המציאו" אותו.
טכניקת הטיפול הזו קיימת ברפואה הסינית בערך אותה כמות הזמן שהדיקור קיים בה.. אלפי שנים, ואלו לא אגדות, הסיניים אהבו (ואוהבים) לתעד מידע.

הטכניקה והטיפול בכאב מיופציאלי הוא אחת מהטכניקות הבסיסיות ביותר ברפואה הסינית. תלמידים לרפואה סינית בישראל לומדים כ- 5000 שעות לימוד על גבי מינימום של 4 שנים.
את יכולה להרגיש דווקא בטוחה יותר לגשת למדקר מוכר לבצע את הטיפול הזה.

דווקא תמוהה לי הקביעה כי כל רופא (אפילו רופא שיניים? עיניים? משפחה? זה לא מוגדר כאן) יכול לבצע החדרת מחטים לגופו של מטופל. בכל מקום בגוף? 
ללא הסמכה מוקדמת? ללא תרגול? ללא תרגול הפעולה הפולשנית בהשגחה? 
כן?
כ-ל רופא יודע אנטומיה ברמת דיוק של מ-ח-ט? ככה על עיוור, ומה אם סיים לימודים לפני 25 שנה?
ומה עם טכניקת ההחדרה של המחט? זה לא חשוב?
ומה עם זה שמדובר על כל איזור בגוף? הרי זה לא בדיוק כמו לתת עירוי... אפילו עירוי דורש תרגול.

כל מקצוע או תחביב דורש "שעות טיסה" - תרגול , אז רפואה? ועוד רפואה פולשנית עם מחטים עבות וארוכות?
Medicine is something you practice

נראה אם כך שהתשובה לשאלתך היא -  במקרה הזה, אל תעשי את זה אצל רופא ובמיוחד לא אצל פיסיותרפיסט.
תעשי את זה אצל מי שלמד אלפי שעות תחת השגחה מקצועית כיצד עושים בדיוק את זה, וזה דווקא מדקר.

נ.ב - בתי המשפט במדינות קליפורניה ו-וושינגטון בארה"ב הוציאו צו האוסר על רופאים, פיסיותרפיסטים ורופאים כירופקטורים לבצע "דיקור-יבש". והדגישו כי היחידים המורשים על פי חוק לבצע דיקור כלשהו, הם המדקרים המוסמכים.
זאת עקב ריבוי פציעות במשך הטיפולים (איבר פנימי מנוקב זה לא חגיגה וזה לא דבר להקל בו ראש).

יתרה מזו, גם נאסר על החברות שמייצרות את המחטים לטיפולים האלה להמשיך לשווק אותן.
ההסבר הוא ששיווק המחטים כ-"מחטי דיקור-יבש" (הטכניקה שעליה המאמר הזה נכתב) הוא כמו כיבוס השם של "אקופונקטורה", מעשה לא חוקי על פי תקנות מנהל התרופות הפדרלי, ה- FDA. וכי מחטי אקופנקטורה צריכות להיות משווקות כמחטי אקופונקטורה.

ולא סיפרתי לך כמה עוד משפיע הדיקור כשאתה דוקר את נקודות הדיקור המוכרות בגוף, ולא רק תוקע מחטים איפה שהכי כואב.

 
dvora30
19/02/15 16:08

תודה על המאמר.

האם מטפלים בדיקור יכולים לתת טיפול כזה?