מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אטופיק דרמטיטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דני בן אמתי
פרופ' דני בן אמתי
בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ירושלים (1979). בוגר התמחות ברפואת ילדים בבי"ח בילינסון, בוגר התמחות ברפואת עור ומין בבי"ח בילינסון (1996) רופא עור בכיר, ומנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים לשעבר. ממייסדי החוג לרפואת עור ילדים, ההסתדרות הרפואית בישראל. ראש החוג לרפואת עור ילדים בהסתדרות הרפואית, ממועד הקמתו ועד 2014. שימש כסגן מנהל מרכז שניידר לרפואת ילדים בשנים .2004-2007 פרופסור חבר קליני, וראש החוג לרפואת עור ומין באוניברסיטת תל אביב.
שולמית בורשטיין MA
שולמית בורשטיין MA
מייסדת ומנהלת מקצועית בעמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, MA בפסיכותרפיה שולמית בורשטיין היא המנהלת המקצועית של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס. שולמית, אם לבת אטופית מזה 23 שנים, וממש לאחרונה גם סבתא לתינוקת אטופית, נסעה במשך השנים לחפש מענה למחלה בכל רחבי העולם. בין השאר בתה טופלה בדאלאס, בלונדון, במינכן, בדאבוס ובאוון. בכל מקום למדה את הידע המקצועי המעודכן ביותר על המחלה ואת הגישות הטיפוליות. תוך כדי למדה פסיכותרפיה והוציאה תואר שני באונברסיטה באנגליה. שולמית ממשיכה ללמוד ולהתעדכן תוך מעקב רציף אחר ספרות מקצועית, והשתתפות בכנסים מקצועיים בינלאומיים.

מובילי קהילה

דבורה וידמן
דבורה וידמן
מידענית וחוקרת בתחום מדעי החברה, מתמקדת בדרך כלל בתחום תעסוקה והכשרות מקצועיות. יוצא מן הכלל תחום עניין מיוחד שחורג ממדעי החברה: עולם המחלות האטופיות (דלקת סוג 2), אטופיק דרמטיטיס, אלרגיה למזון, אסטמה, נזלת כרונית, דלקת עיניים אביבית וכל השלובים שביניהם. העניין בתחום הרפואי הספציפי הזהו הוא מתוך העניין האישי. כאם לחמישה ילדים שרובם מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ברמות שונות, מקל ועד בינוני +. כתבתי את הניוזלטרים המקצועיים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס במשך שנתיים, וכן את אתר העמותה, וצברתי ידע מקיף ומקצועי אודות מחלת עור זו, בנוסף על הידע האישי. ניהלתי במשך שש שנים את קהילות ההורים והמתמודדים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, (בווטסאפ), ואשמח לעמוד לרשותכם גם כאן. זכיתי במלגת קרן רומנו לסטודנטים מצטיינים במדעי החברה, בגין עשייה חברתית בקידום בריאות בקרב מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ובני משפחותיהם.
כמוניאטופיק דרמטיטיסחדשותהנקה עשויה להפחית סיכון לאטופיק דרמטיטיס

הנקה עשויה להפחית סיכון לאטופיק דרמטיטיס

מחקר אמריקאי חדש: ילדים שניזונו מחלב אם בלבד בשלושת החודשים הראשונים לחייהם נמצאים בסיכון נמוך בחצי לפתח אקזמה של העור


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות גוברת המודעות לאטופיק דרמטיטיס – אקזמה בעור שנגרמת משילוב של הפרעה בתפקוד העור והפרעה במערכת החיסון עם גורמים סביבתיים, ומתבטאת בנגעים עוריים, יובש ניכר וגרד קשה.

 

המחלה מופיע לרוב בילדות, ומאופיינת במהלך כרוני (ממושך) וגלי (החמרות והטבות), ובמקרים רבים חולפת עד לבגרות. גורמים שונים – גנטיים וסביבתיים – נקשרו ברבות השנים במחקרים לאטופיק דרמטיטיס, ובמרכזם תאוריית ההיגיינה, ולפיה הסטריליות בה נשמרים הילדים בעולם המערבי היא שגורמת לעליה בשיעורן של מחלות אלרגיות, ובכללן אקזמה של העור. עתה מצאו חוקרים אמריקאים כי ייתכן שהנקה מפחיתה את הסיכון של התינוק לפתח בהמשך את מחלת העור.

 

החוקרים מבית החולים לילדים Children's National בבירת ארה"ב וושינגטון ניתחו מידע רפואי, התפתחותי ותזונתי של 51,520 ילדים אמריקאים שהיו במעקב מלידה במסגרת מחקר שנתמך על ידי המרכז לבקרת מחלות בארה"ב (CDC) ומינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) בשם 'מחקר הזנת ילודים מס' 2' (מחקר Infant Feeding Practices Study II ובקיצור IFPS II). במעקב עד גיל שש, 5,309 ילדים אובחנו לאורך שנות חייהם הראשונות עם אטופיק דרמטיטיס, כחמישית מהמדגם (20.3%). 5,181 מהילדים היו מאובחנים עדיין עם מחלות עור דלקתית בהגיעם לגיל שש.

 

חישוב סטטיסטי העלה כי ילדים שאמותיהן הניקו אותם וניזונו באופן בלעדי מחלב אם בתחילת החיים ולפחות בשלושת החודשים הראשונים לחייהם היו בסיכון נמוך ב-49.6% לפתח אטופיק דרמטיטיס, בהשוואה לאלו שמעולם לא ינקו או שתקופת ההנקה שלהם הייתה קצרה משלושת החודשים הראשונים.

 

אטופיק דרמטיטיס מאופיינת בהתלקחויות של פריחה דלקתית (אקזמה), יובש של העור ובעיקר גרד שעלול להיות קשה מאוד ולגרום לפגיעה באיכות השינה, קושי בריכוז במהלך היום, חוסר יכולת לביצוע פעילות גופנית ועוד.

 

החוקרים, שהציגו את ממצאיהם בכנס השנתי של האקדמיה האמריקאית לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה (AAAAI) שנערך בפברואר האחרון בסן פרנסיסקו, מצאו גם כי ילדים ממשפחות עמידות יותר וילדים למשפחות עם היסטוריה של אלרגיות למזון היו בסיכון גבוה יותר לפתח אקזמה של העור בשלב כלשהו בילדות.

 

החוקרים מסכמים כי "הנקה עשויה להיות בעלת תפקיד מגן בהפחתת ה'כרוניות' של אקזמה בקרב ילדים", וקוראים לביצוע מחקרים נוספים לבחינת ההשפעה של הנקה על אטופיק דרמטיטיס, כמו גם לבחינת ההשפעה של תזונת האם בתקופת ההנקה על הסיכון למחלה ולבחון האם ההשפעה המגנה שזוהתה במחקר נמשכת גם לגילי ההתבגרות שגם בהם עשויה לפרוץ אטופיק דרמטיטיס.

 

ממצאים סותרים

 

בראיון לתקשורת האמריקאית אמרה החוקרת הראשית, קתרין בלאס, כי "העדויות לפיהן הנקה בלעדית מגנה על ילדים מהתפתחות אקזמה של העור בהמשך החיים עדיין מעורבות. מצאנו כי גם אם הנקה בלעדית אינה מונעת לחלוטין את את הסיכון שילדים יפתחו אקזמה של העור, יש ביכולתה להגן עליהם מפני התלקחויות ממושכות של המחלה".

 

עבודות עד כה שבחנו את השפעות ההנקה על מחלות דלקתיות של העור מעלות ממצאים סותרים. חלק מהעבודות מצביעות על ירידה בסיכון לאטופיק דרמטיטיס כתוצאה מהנקה, כמו המחקר הנוכחי וכן מחקרים בעבר שמצאו כי ריכוז גבוה של רכיב CD14 בחלב אם - המשפיע על חיזוק המערכת החיסונית של היילוד להמשך החיים - מסייע גם במניעת אטופיק.

 

באוקטובר 2001 דיווחו חוקרים ישראלים ממרכז שניידר לרפואת ילדים בכתב העת JAAD של האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה כי על סמך סקירת מחקרים, הנקה מפחיתה ב-32% את הסיכון לפתח אטופיק דרמטיטיס בילדות.

 

לעומתם, מחקרים אחרים שוללים קשר מגן זה. כך, למשל, מחקר מגרמניה שפורסם בפברואר 2019 בכתב העת Clinical and Experimental Allergy שלא מצא קשר בין רכיב CD14 בחלב אם לבין הסיכון לפתח אטופיק דרמטיטיס בילדות, וכן עבודה שפורסמה על ידי חוקרים מבריטניה בדצמבר 2011 בכתב העת British Journal of Dermatology, המבוססת על ממצאי מחקר בינלאומי העוקב אחר ילדים מ-21 מדינות, שאמנם זיהתה כי הנקה מגנה מפני צורתה הקשה של אטופיק דרמטיטיס, אולם לא מצאה קשר כולל בין הנקה לבין הסיכון להתפתחות המחלה.

 

סגולות חלב האם

 

המחקר החדש מוסיף לראיות מעבודות רבות שזיהו לאורך השנים סגולות רפואיות להנקה של היילוד, בין השאר בהפחתת הסיכון למחלות כרוניות בקרב ילדים, לרבות אסתמה והשמנה. בין השאר, נמצא במחקר ישראלי שפורסם בשנת 2014 כי הנקה מפחיתה את הסיכון לפתח שתיים ממחלות הסרטן השכיחות בקרב ילדים – סרטן הדם (לוקמיה) ולימפומה, מחקרים שמצאו כי הנקה מגנה על הריאות של ילדים ומונעת התפתחות אסתמה ומחלות ריאה נוספות, ומחקר קנדי שפורסם בשנת 2011 ומצא כי הנקה מקלה על כאב בקרב פגים.

 

הנקה גם נקשרה עם תועלות בריאותיות לאימהות המניקות, למשל במספר עבודות שמצאו כי נשים עם טרשת נפוצה שמניקות את תינוקותיהן נמצאות בסיכון מופחת להתקפי הטרשת בחצי השנה לאחר הלידה, מחקרים שמצאו כי הנקה מפחיתה את הסיכון למחלות לב ושבץ אצל האם, מחקר אוסטרלי מיוני 2010 שמצא כי נשים מניקות נמצאות בסיכון נמוך יותר לפתח סוכרת סוג 2 ומחקר אוסטרלי נוסף מפברואר 2013 שמצא כי הנקה ממושכת מפחיתה את הסיכון לפתח סרטן השחלות.

 

 

 

 

AAAAI Annual Meeting, February 2019' San Francisco USA, Abstract 374

לקריאה נוספת על אטופיק דרמטיטיס והיריון