מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהסוף לעירויי סטרואידים לטיפול בהתקפי טרשת נפוצה?

הסוף לעירויי סטרואידים לטיפול בהתקפי טרשת נפוצה?

מחקר חדש השווה עירויי קורטיקוסטרואידים הניתנים כטיפול סטנדרטי להתקפי טרשת נפוצה לטיפול סטרואידים בכדורים שאינו דורש אשפוז. התוצאות מפתיעות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הטיפול המקובל היום להתקפים של טרשת נפוצה הוא באמצעות קורטיקוסטרואידים במינון גבוה הניתנים בעירוי מדי יום במשך שלושה עד חמישה ימים. בישראל העירוי ניתן בבית חולים או מרכז רפואי באשפוז אמבולטורי (אשפוז יום בו מגיעים לטיפול שנמשך מספר שעות ובסיומו ניתן לחזור הביתה) או באשפוז מלא.

 

כעת מתפרסם בכתב העת היוקרתי The Lancet מחקר חדש שמצא כי ניתן להשיג את אותה השפעה של שיפור במדדי הפגיעה הנוירולוגית בדרך פשוטה יותר ופחות חודרנית שאינה דורשת אשפוז - באמצעות קורטיקוסטרואידים במינון גבוה גם כן, אך בכדורים לבליעה במקום בעירוי.

 

בשנת 2012 פורסמה ב-The Cochrane Database of Systematic Reviews סקירת מחקרים שכללה 215 מטופלים, שבחנה את הטיפול בהתקף טרשת נפוצה באמצעות עירוי או טיפול אוראלי (בכדורים). הסקירה לא מצאה הבדלים משמעותיים בין הטיפולים ביעילות או בתופעות הלוואי. עם זאת, היו מספר מגבלות מתודולוגיות לסקירה והממצאים לא היו מובהקים דיים, ולכן עלה צורך במחקר גדול ומבוקר יותר.

 

המחקר החדש נערך על ידי קבוצת חוקרים, בראשה עמדו חוקרים מבית החולים רנס בצרפת, ב-13 מרכזי טרשת נפוצה ברחבי צרפת. מדובר במחקר בסטנדרט הגבוה ביותר – מחקר קליני מבוקר, שנערך תחת כל התנאים המחייבים של ניסוי קליני.

 

במסגרת המחקר, 199 מטופלים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית שאובחנו עם התקף חולקו באופן רנדומלי לקבוצה שקיבלה טיפול בכדורים וקבוצה שקיבלה עירוי של סטרואידים (מטילפרדניזון - methylprednisolone), במינון של 1,000 מ"ג ליום, במשך שלושה ימים.

 

כל נבדק קיבל גם עירוי וגם כדורים - אלו שקיבלו עירוי אמיתי של סטרואידים קיבלו כדורי פלצבו (דמה) ואלו שקיבלו כדורים אמיתיים של סטרואידים קיבלו בעירוי תמיסת מלח - כך שהמטופלים, הרופאים והאחיות לא ידעו מי מקבל איזה טיפול.

 

נמצא כי 81% מהמטופלים שקיבלו סטרואידים בכדורים ו-80% מהמטופלים שקיבלו סטרואידים בעירוי השיגו שיפור קליני משמעותי במצבם הנוירולוגי תוך חודש מקבלת הטיפול. גם שכיחות תופעות הלוואי הייתה דומה, למעט הפרעות השינה - 77% מהמטופלים שקיבלו סטרואידים בכדורים דיווחו כי הם סובלים מהפרעות שינה לאחר קבלת הטיפול, לעומת 64% מהמטופלים שקיבלו סטרואידים בעירוי.

 

שיפור באיכות החיים של המטופל 

 

החוקרים מסכמים כי הממצאים תומכים באפשרות לשפר את הטיפול בהתקפי טרשת נפוצה, מאחר והטיפול האוראלי הוא פשוט יותר, פחות חודרני, יותר נוח למטופל שלא נדרש להגיע לאשפוז ולחיבור לעירוי במשך שעות, וקל לתת אותו כמענה מיידי. בנוסף טיפול בכדורים מאפשר חיסכון בעלויות הטיפול והלוגיסטיקה.

 

החוקרים מבהירים כי למרות שהטיפול בכדורים הוא זול ונוח, חשוב להקפיד על כך שהסטרואידים יינתנו למטופלים רק במקרה של התקף ולא יהיה בהם שימוש שלא לצורך.

 

"איכות החיים של המטופל ואשפוזים מיותרים הם בהחלט הכותרת במחקר חשוב זה", אומר ד"ר יובל כרמון, נוירולוג וממנהלי קהילת טרשת נפוצה באתר כמוני. "בעבר טיפולי סטרואידים במינון גבוה היו ניתנים באשפוז מלא. אט אט מרכזי טרשת נפוצה בעולם וגם בישראל, החלו עם השנים לתת הטיפול כבר במסגרת אשפוז יום מבלי להכביד על החולים באשפוזים מיותרים. כעת, בעקבות המחקר שתואר נותר לראות אילו רופאים ומרכזים ישנו מנהגם ויאמצו את שיטת הטיפול בסטרואידים במינון גבוה בכדורים".

 

עם זאת, ד"ר כרמון מבהיר כי במקרים בהם יש מקום לניטור צמוד של מטופלים - כמו למשל במקרה של חולי יתר לחץ דם, סוכרת או חולים עם בעיות לב שיכולים לחוות דפיקות לב - יש מקום לשקול את הצורך בטיפול בעירוי במרכז לעירויים או באשפוז.

 

 

The lancet DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(15)61137-0

 

הטיפול הממושך בסטרואידים אכן עלול לפגוע בעצם, ולעיתים יש צורך בטיפול מונע הטיפול מבוסס קודם כל על השלמת סידן וויטמין D3 ולא אלפא D

MAS
05/08/15 11:12

הטיפול הזה גורם לפגיעה קשה מאד בשלד ולאוסטיאופורוזיס משנית. יש לשלב את הטיפול עם מתן התרופה אלפא-D3