מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהפרעות בליעה בטרשת נפוצה

הפרעות בליעה בטרשת נפוצה

ניתוח נתונים מ-15 מחקרים חושף כי לפחות שליש מהאנשים עם טרשת נפוצה סובלים מהפרעות בבליעה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אנשים עם טרשת נפוצה עלולים לסבול בין היתר גם מבעיות בבליעה, אך לא ברור עד כמה התופעה שכיחה. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Neurological Sciences בחן את המחקרים הקודמים שתיארו את הסימפטום, כדי להבין עד כמה הפרעות בליעה שכיחות בקרב מאובחנים עם טרשת נפוצה.

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים, בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין.

 

אחד התסמינים עלול להיות הפרעות בליעה (דיספגיה) הנוצרות בעקבות פגיעה בתיאום בין פעולתם של שרירים המעורבים בתהליכי הבליעה. הפגיעה הנוירולוגית עלולה לגרום להפרעות רבות בבליעה בהן האטה במעבר המזון בוושט (הצינור המחבר בין הפה לקיבה) מה שמוביל לשיעול ויריקות, מזון שנתקע בגרון וגורם לחנק ומעבר של מזון לקנה הנשימה (שאמור להיות סגור בעת בליעה) ולריאות - תופעה הנקראת אספירציה.

 

הפרעות בבליעה עלולות להוביל לכך שהמטופל ימנע מאכילת מזונות קשים מידי ואף יצמצם את האכילה עד רמה של תזונה שאינה מספקת. כמו כן ההפרעות עלולות לגרום גם לתחושת חרדה בשל האיום המתמיד שמזון ייתקע בגרון ויגרום לתחושת חנק.

 

במסגרת המחקר החדש, חוקרים מבית החולים Tongji בסין איתרו את כל המחקרים שפורסמו בנושא טרשת נפוצה ובליעה בין השנים 1980 לסוף 2014. לאחר סינון המחקרים על-פי קריטריונים מחמירים, נבחרו 15 מחקרים שכללו 4,510 נבדקים.

 

המחקרים חולקו לשני סוגים - אובייקטיבים וסובייקטיביים - בהתאם לדרך בה אובחנה בעיית הבליעה. בקבוצה האובייקטיבית, הפרעות בבליעה אובחנו באמצעות כלי מדידה אובייקטיבים כמו בדיקה קלינית על ידי רופא מומחה או הערכה מכשירנית כפי שמתבצעת על ידי וידאופלורוסקופי - בדיקה המאפשרת צילום דינמי של מנגנון הבליעה. בקבוצה הסובייקטיבית, הפרעות הבליעה הוערכו באמצעות שאלון מיוחד שמילאו הנבדקים שנועד לזהות את הסימפטום.

 

המחקר מצא שלפחות שליש מהאנשים עם טרשת נפוצה חוו בעיית בליעה. במחקרים בהם האבחון היה סובייקטיבי, 36% מהנבדקים אובחנו עם בעיית בליעה. במחקרים בהם בעיית הבליעה הוערכה באופן אובייקטיבי נמצא ש-81% מהנבדקים סבלו מהפרעות בליעה ברמות חומרה שונות.

 

עוד נמצא כי הפרעות בבליעה שכיחות יותר בקרב נבדקים עם רמת פגיעה נוירולוגית גבוהה יותר (לפי מדד ה-EDSS) ובקרב נבדקים שחיים עם המחלה זמן ממושך יותר.

 

המחקר החדש חושף כי הפרעות בליעה הן תסמין שכיח של טרשת נפוצה וממצאיו מעלים מודעות לתסמין שלא כולם יודעים לקשרו למחלה. עם זאת, החוקרים מציעים להתייחס לממצאים בזהירות, מכיוון שהמאמרים אותם סקרו היו שונים מאוד בגודל המדגם ודרך האבחון של בעיית הבליעה והייתה שונות גדולה בתוצאותיהם. הם ממליצים לערוך מחקרים גדולים ומבוקרים יותר כדי להעריך את הפרעות הבליעה במחלת הטרשת הנפוצה.

 

איך מתמודדים עם הפרעות בבליעה?

 

אנשים עם טרשת נפוצה שחשים קושי בבליעה צריכים לפנות לנוירולוג המטפל בהם, אשר יבצע הערכה ראשונית ויעזור להפנותם לגורמי ההערכה והטיפול המתאימים.

 

אנשים שחווים הפרעות בבליעה צריכים לעבור הערכה אצל קלינאית תקשורת, אשר מבצעת בחינה של יכולת הבליעה. בהתאם להערכה, קלינאית התקשורת יכולה לספק המלצות בנושאים כמו תנוחות, מרקם האוכל, כמויות וסביבת האכילה, ולהציע תרגילים לאימון ושיפור יכולת הבליעה.

 

בעיות בבליעה יכולות להשפיע על כמות האנרגיה שהאדם מפיק מהמזון אותו הוא מצליח לאכול. במקרים כאלו יש לשלב דיאטנית בטיפול. הדיאטנית יכולה להציע מזונות ייעודיים וכן לתת דגשים להכנת המזון כך שיהיה נוח יותר לבליעה וגם ישמור על ערכיו התזונתיים.

 

לעיתים בעקבות תחושת החנק מתעוררת חרדה מפני מזון ובליעה. במקרים אלו כדאי לשלב פסיכולוג רפואי בתהליך ההחלמה וההתמודדות עם הסימפטום.

 

 

Neurological Sciences 2015 Feb 3