מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד״ר הדר מילוא-רז
ד״ר הדר מילוא-רז
מומחית לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה. התמחות: התמחות בפנימית, בית חולים ע״ש שיבא התמחות שניה במכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזם וסכרת, בית חולים ע״ש שיבא נסיון: ניהול מרפאה בקופ״ח כללית הדרכה במרכז לסימולציות רפואיות (מס״ר) בוגרת בית הספר לטיפול בהשמנה ״SCOPE״ עובדת כיום כרופאה בכירה במכון האנדוקריני וב״מרכז הישראלי לטיפול בעודף משקל״ בבית חולים ע״ש שיבא.
ד
ד"ר עידית דותן
מומחית לרפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה ומטבוליזם, והשמנה. מנהלת שירות סכרת והשמנת יתר במכון לאנדוקרינולוגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין לימודים: MD, האוניברסיטה העברית, ירושלים, MSc ברפואה ניסויית, מונטריאול, קנדה התמחויות: תת התמחות באנדוקרינולוגיה ומטבוליזם, ולאחריה תת התמחות שניה במחלות מטבוליות - מונטריאול, קנדה התמחות ברפואה פנימית, סורוקה, באר-שבע מחקר: מחקר בסיסי, Jewish General Hospital, מונטריאול, קנדה. לאחר מכן פוסט דוקטורט באוניברסיטת טורונטו שטחי התעניינות: טיפול בהשמנה, השפעות מטבוליות של ניתוח בריאטרי, סכרת: סיבוכים, אשפוז וסביב ניתוח, ממשק בי"ח-קהילה ותזונה https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/endocrinologi/Pages/dr_i_do
ד
ד"ר שמעון ספוז'ניקוב
מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית, במרכז הרפואי רבין, בית החולים בילינסון. התמחות: כירורגיה בריאטרית וכירורגיה לפרוסקופית. חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית של כירורגיה כללית, החברה הישראלית לכירורגיה קולורקטלית, החברה הישראלית והאירופאית לכירורגיה זעיר פולשנית, החברה הישראלית לכירורגיה מטבולית ובריאטרית, הפדרציה הבינלאומית של כירורגיה להשמנה. ניסיון קליני קודם: מנהל היחידה לכירורגיה לפרוסקופית והמרכז הבריאטרי, מרכז רפואי קפלן, רחובות. כירורג בכיר, מחלקה לכירורגיה כללית וכלי דם, בפועל מנהל יחידת כירורגיה אנדוסקופית, מרכז רפואי ברזילי, אשקלון. התמחות בגסטרואנטרולוגיה, והתמחות בכירורגיה כללית, מחלקה לכירורגיה כללית וכלי דם, מרכז רפואי ברזילי, אשקלון. כירורג בכיר ואחראי על תחום של כירורגיה אנדוסקופית, בית חולים מוניציפלי, מוסקבה רוסיה. כירורג כללי ואנדוסקופי במחלקה לכירורגיה כללית, בית חולים מוניציפלי, נמנגן, אוזבקיסטן. עוד אודותיי: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/surgery/Pages/dr_s_sapojnikov.aspx
ד
ד"ר אפרים סטיבן שמאע
תפקידים ומינויים: מנהל תחום אנדובאריאטריה, רופא בכיר, אנדוסקופיה מתקדמת לימודים: בית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת ברנדייס מקום התמחות: בית החולים Maimonides, ניו-יורק, ארה"ב בית החולים לנוקס היל, ניו יורק, ארה"ב בית החולים של אוניברסיטת שיקגו, שיקגו, ארה"ב השתלמויות: תחום אנדוסקופיה מתקדמת בדגש על השמנת יתר וסיבוכי ניתוחים באריאטריים, חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: חבר האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, חבר ההסתדרות הרפואית בישראל, חבר באיגוד הגסטרואנטרולוגי האמריקאי שטחי התעניינות מיוחדים: EUS, ERCP, כריתת פוליפים (EMR), טיפול בדרך אנדוסקופית בהשמנת יתר, סיבוכי ניתוחים ופתולוגיות במערכת העיכול עיסוק במחקר: Collaborative approach to management of obesity combining medication diet and endoscopic procedures עוד באתר בית החולים בילינסון https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/gastroenterology/Pages/dr_e_s_Shamah.aspx
מירב רבר פרנקנשטיין
מירב רבר פרנקנשטיין
דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בילינסון ניסיון: דיאטנית המרכז לטיפול בהשמנה, בילינסון. דיאטנית אחראית תחום בריאטריה (ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר) במחוז שרון שומרון בכללית. דיאטנית במרפאה לבריאטריה, בבילינסון - במטופלים לפני ואחרי ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. דיאטנית במחוז שרון שומרון בכללית - התמקדות בהשמנת יתר וניתוחים בריאטריים, בשילוב איזון סכרת ושומני הדם. מנחה סדנאות לקידום אורח חיים בריא וירידה במשקל. קורסים: טיפול קבוצתי בטכניקות של NLP-מרכז הדרכה-כללית. הנחיית קבוצות-מרכז הדרכה-כללית. כלים יישומיים להעצמת המטופל-מרכז הדרכה-כללית. הטיפול התזונתי בסוכרת-משרד הבריאות והמועצה הלאומית לסוכרת. הגישות החדשות להתמודדות עם השמנה-"עתיד". השכלה: תואר בוגר בחוג למדעי התזונה בהצטיינות, פקולטה לחקלאות, האוניברסיטה העברית. לימודי תואר שני בבריאות הציבור מסלול מחקרי, פקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת ת"א. תעודת הוקרה מיוחדת מהכללית על פעילות ראויה לשבח (2018) https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
שירי נקש
שירי נקש
אני דיאטנית קלינית בעלת קליניקה בפתח תקווה. בוגרת תואר ראשון בתזונה קלינית (B.Sc) בפקולטה לחקלאות, מהאוניברסיטה העברית. בוגרת סטאז' בבית חולים וולפסון ובעלת רישיון עבודה מטעם משרד הבריאות. מלווה, תומכת, מנחה ומטפלת באנשים (גברים, נשים וילדים) אשר רוצים לעשות שינוי בדרך האכילה שלהם, כל אחד ומטרתו - ירידה ,שמירה ועלייה במשקל. תזונה זהו תחום דינמי מאוד ומתעדכן כל הזמן. במסגרת מחויבותי למטופליי, אני מעורה ומתעדכנת בספרות המקצועית העדכנית ביותר ובמחקרים חדשים מהארץ והעולם. בחיי האישיים אני מיישמת את התורה עליה אני ממליצה למטופליי: מנהלת אורח חיים ספורטיבי עם הרגלי אכילה מאוזנים שהפכו לשגרת חיי וחיי משפחתי. הניסיון הרב אותו צברתי במהלך השנים בעולם העיסקי כמנהלת בכירה, תורמים לי רבות בעיסוקי כדיאטנית בהנעת אנשים להשגת מטרותיהם וביכולתם להשיג תוצאות מיטביות. כל אלו הופכים אותי לדיאטנית יותר טובה ולמטפלת מקצועית ומנוסה. יחד עם המטופלים אנחנו יוצאים למסע שבו הם מאמצים הרגלים נכונים ובריאים בקלות רבה ובהנאה גדולה, תוך השגת המטרות האישיות וקבלת תוצאות וחשוב מכך- שמירה עליהן.
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
ד
ד"ר רן ניסן
רוקח קליני, מרכז רפואי רבין - קמפוס בילינסון ובית חולים גריאטרי-שיקומי "בית רבקה". ניסיון רב שנים כיועץ בתחום הטיפול התרופתי באוכלוסיה הגריאטרית, רפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגר התוכנית ד"ר לרוקחות קלינית (PharmD) של בית הספר לרוקחות, האוניברסיטה העברית ירושלים. עוסק במחקר בתחום הטיפול התרופתי והוראת פרמקולוגיה עבור סטודנטים בתוכנית ההסבה של בית הספר לרוקחות באוניברסיטה העברית בירושלים ובתוכנית בוגר בסיעוד, בית הספר למקצועות הבריאות ע"ש שטייר, אוניברסיטת תל אביב. כמו כן משמש כיו"ר המערך הקליני של ארגון הרוקחות בישראל.

מובילי קהילה

razm121
razm121
עברתי ניתוח מעקף קיבה לפני כשבע שנים .הדרך הניתוחית שלי, הייתה רצופה בעליות רבות ומורדותמהם למדתי רבות על סוגיי  הניתוחים הבריאטרים ועל המעקף בפרט.מזמין אותכם, להצטרף יחד למסע ולדרך אשר אתם עושים בקבוצה לניתוחים בריאטרים.רק יחד נגיע למטרה אשר הצבנו לעצמנו.  
Ruths
Ruths
סובלת מדלקת מפרקים שיגרונית וניוונית, ומחפשת להחליף מידע בנושא
כמוניהשמנהחדשותהאם שתיית קפה יכולה לעזור להוריד במשקל?

האם שתיית קפה יכולה לעזור להוריד במשקל?

במחקר נרחב מארה"ב נמצא כי שתיית קפה לא ממותק עשויה לסייע לירידה קלה במשקל. איך זה קורה? ומה קורה אם מוסיפים חלב?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

קפה הוא אחד המשקאות הנפוצים בעולם. בארה"ב, לפי מחקרים, כ-85% מהבוגרים צורכים קפאין מדי יום, כשקפה הוא המקור המשמעותי לכך. שתיית קפה יכולה להשתלב בתזונה בריאה, כאשר שתייה מתונה של 3 עד 5 כוסות קפה ליום נקשרת במחקרים לירידה בסיכון למחלות כרוניות שונות, בהן סוכרת סוג 2, מחלות לב, וסוגים שונים של סרטן. ההשפעה המיטבית של קפה על הבריאות מוסברת חלקית בהשפעות הקפאין על שיפור חילוף החומרים (מטבוליזם) בגוף, לצד השפעה על מערכת העצבים הסימפטטית והגדלת ההוצאה האנרגטית.

 

שתיית קפה מלווה לעתים גם בהוספת סוכר, ממתיקים מלאכותיים וחלב מוקצף או חומרים מלבינים אחרים, והשפעותיהם של מרכיבים אלה על הבריאות אינן ברורות לאשורן. בעוד שתוספת סוכר מווכרת בהשפעתה השלילית על הבריאות הכוללת, בשנים האחרונות מתפרסמים גם מחקרים שמצביעים על האפשרות להשפעה שלילית של ממתיקים מלאכותיים וחלב.

 

עתה מצא מחקר אמריקאי נרחב כי שתיית קפה ללא תוספת סוכר יכולה לסייע בהורדה של המשקל העודף. החוקרים מאוניברסיטאות הרווארד ונבדה בארה"ב, לצד חוקרים מספרד וקנדה, ביקשו לבחון את הקשר בין שינויים בצריכת הקפה לבין ההשפעות על שינויים במשקל, תוך התייחסות למרכיבים המוספים לקפה – סוכר, חלב מוקצף וחומרים מלבינים.

 

יותר קפה - פחות קילוגרמים 

 

המחקר כלל איסוף נתונים משלושה מחקרי מעקב פרוספקטיביים מקיפים בארה"ב – מחקר האחיות הראשון שאסף נתונים על 48,891 נבדקים בשנים 1986 עד 2010, מחקר האחיות השני שאסף נתונים בקרב 83,464 נבדקים בשנים 1991 עד 2015, ומחקר עובדי הבריאות שאסף נתונים על 22,863 נבדקים בין השנים 1991 ל-2014. כל הנבדקים מילאו שאלונים שבחנו את הרגלי שתיית הקפה ועברו מדידות קבועות למשקלם. המחקר בחן קשר בין שינויים בהרגלי שתיית הקפה לבין שינויים במשקל הגוף במרווחי זמן של ארבע שנים.

 

ככלל, הנבדקים בשלושת המחקרים שתו כ-2 כוסות קפה בממוצע ליום, וכשליש מתוכם המתיקו את הקפה בכפית סוכר בממוצע. כמות הקפאין הממוצעת עמדה על 210 עד 259 מ"ג ליום בשלושת המחקרים.

 

בניתוח הנתונים, נמצא כי שתיית כל כוס של קפה ליום ללא תוספת סוכר הייתה מלווה בירידה ממוצעת של 0.12 ק"ג במשקל כל ארבע שנים. גם שתייה יומיומית של קפה נטול קפאין הובילה לאותה ההשפעה. וגם לקפאין עצמו, המרכיב המרכזי בקפה, הייתה השפעה מיטיבה על המשקל, ונמצא כי כששתיית הקפה היומית עלתה בכמות של 100 מ"ג קפאין ליום – תועדה ירידה נוספת של 0.08 ק"ג במשקל.

 

הוספת חלב מוקצף או מלבינים למיניהם לקפה לא השפיעה באופן מובהק על שינויים במשקל הגוף של הנבדקים. עם זאת, הוספת כפית סוכר לקפה בשתייה יומיומית הייתה מלווה כעבור ארבע שנים בעלייה ממוצעת של 0.09 ק"ג למשקל - כלומר שהוספת סוכר למעשה מנטרלת את השפעתו המיטיבה של הקפה על המשקל.

 

החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בגיליון אוקטובר 2023 של כתב העת American Journal of Clinical Nutrition, מסכמים כי "שתיית קפה או קפה נטול קפאין, כשאלה אינם ממותקים, נקשרו בירידה בנטייה לצבור משקל, כאשר הוספת סוכר לקפה נטרלה השפעה מיטיבה זו, אולם הוספת חלב מוקצף או מלבינים למיניהם לא הייתה קשורה לעלייה נוספת במשקל".

 

השפעה תרמוגנית ושובע

 

החוקרים לא בדקו כיצד קפה מסייע להורדה במשקל, אך מציינים מספר מנגנונים שיכולים להסביר השפעה מיטיבה זו. ראשית, קיימת הנחה מדעית שנתמכת במחקרים כי קפה משפיע לטובה על האצת שריפת אנרגיה-קלוריות כדי לייצר חום – תהליך המכונה במדע "השפעה תרמוגנית" (Thermogenic Effect). תהליך זה מלווה בעלייה בהוצאה האנרגטית, ובכך עשוי לתרום לירידה במשקל.

 

בנוסף, בעבודות נמצא כי קפה מדכא רעב ומסייע לתחושת שובע. חוקרים מגרמניה ואוסטריה דיווחו בספטמבר 2014 בכתב העת Food Research International כי מצאו ששתיית קפה בקביעות למשך ארבעה שבועות מלווה בעלייה בהפרשת הורמון סרוטונין וירידה בהפרשת ההורמון גרלין – שני אינדיקטורים לעלייה בתחושות שובע וירידה בתיאבון.

 

במנגנון שלישי, לקפה השפעה על זירוז קצב חילוף החומרים (מטבוליזם) בגוף, וזאת בגלל שהוא מכיל מרכיבים בעלי השפעה על המטבוליזם, ובעיקר נוגדי חמצון פוליפנוליים וחומצות כלורוגניות, שהוכחו בהשפעתן על מטבוליזם הסוכרים ועלייה ברגישות לאינסולין. השפעות אלה עשויות לתרום להורדה במשקל.

 

במנגנון אפשרי רביעי, קפאין הוכח כמרכיב שמשפר יכולות גופניות וכושר גופני, וייתכן כי שתיית קפה מובילה באופן עקיף לשיפור בהרגלי פעילות הגופנית, וכך מיטיבה עם משקל הגוף.

 

ובנוסף, חוקרים שהתייחסו לממצאים החדשים בראיון לתקשורת, הבהירו כי שתיית קפה ללא סוכר, כפי שהודגמה במחקר – עשויה להשפיע לטובה על משקל הגוף גם באופן ישיר על רקע תכולה קלורית נמוכה. בעוד שרבים שותים קפה עם סוכר, ממתיקים וחלב מוקצף, הרי ששתייה של קפה ללא תוספות אלה היא בעלת ערך קלורי מזערי. כך, כוס קפה שחור עם מעט סירופ נטול סוכר תורמת לגוף 5 קלוריות בלבד, בהשוואה לכוס מקיאטו בטעם קרמל שמוסיפה לגוף כ-250 קלוריות ו-33 גרם סוכר. "לכן, אם רוצים להוריד במשקל, מוטב לשקול לעבור לסירופ ממתיק ללא סוכר ולהימנע ממשקאות ממותקים בסוכר באופן כללי", אומרים המומחים.

 

הממצאים הנוכחיים מצטרפים לעבודות נוספות בשנים האחרונות שמדברות בשבחו של הקפה. כך, חוקרים מספרד דיווחו בחורף 2021 כי שתיית קפה שחור חזק חצי שעה לפני אימון מאיצה את קצב שריפת השומנים. במחקר מדרום קוריאה שפורסם באביב 2015 נמצא כי לאנשים שנוהגים לשתות 5-3 כוסות קפה ליום יש עורקים נקיים יותר וסיכון נמוך יותר להתקפי לב. במאי 2011 דיווחו גם חוקרים ישראלים מהמרכז הרפואי שיבא בכתב העת American Journal of Cardiology כי שתיית קפה משפרת את תפקוד שכבת האנדותל הפנימית של כלי הדם ומונעת טרשת עורקים. בחורף 2014 דיווחו חוקרים מישראל ואיטליה כי מצאו ששתיית קפה מגנה מפני סיבוכים של כבד שומני והצטלקות הכבד.

 

לצד ההשפעות המיטיבות של קפה, חשוב להכיר בכך שיש למשקה גם השפעות בעייתיות שמוטב להתמצא בהן – בעיקר בקרב חובבי המשקה. קפה נקשר בעבודות להפרעת שינה מסוג אינסומניה (נדודי שינה), דופק לב מואץ, והוא עשוי להיות מלווה בסיבוכים ביטניים עבור אנשים עם בעיות במערכת העיכול, למשל תסמונת המעי הרגיז. יש גם אנשים שמציגים רגישות ביולוגית ספציפית לקפאין. בנוסף, קפה עשוי בשילוב עם תרופות לנטרל השפעות מיטיבות, ולכן יש לבחון שתיית קפה בסמוך לנטילת נוגדי קרישה, נוגדי דיכאון ותוספי ברזל וסידן. מומחים מציינים כי לרגישים לקפאין מומלץ לשתות קפה במתינות ולהימנע מקפה לפני השינה או על קיבה ריקה.

 

American Journal of Clinical Nutrition, doi: 10.1016/j.ajcnut.2023.09.023