מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותהתרופה שתשנה את פני הטיפול באוסטאופורוזיס

התרופה שתשנה את פני הטיפול באוסטאופורוזיס

תוצאות מבטיחות לתרופה romosozumab בניסוי. התרופה החדשה עשויה לשנות את פני הטיפול במחלה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תרופה חדשה לאוסטיאופורוזיס מעודדת את הגוף לייצר מחדש עצמות ויש לה פוטנציאל לחזק את השלד מפני שברים. כך מדווחים חוקרים בכתב העת New England Journal of Medicine.

 

החוקרים מסבירים כי רוב התרופות לטיפול באוסטאופורוזיס הן תרופות אנטי-קטבוליות הפועלות באמצעות עצירת ההתקדמות של איבוד עצם, אבל אין להן את היכולת לבנות את השלד מחדש. לתרופה פורטאו - תרופה אנבולית שמגבירה את קצב בניית העצם - חסרונות רבים בהם מחיר גבוה ואזהרה על סיכון לסרטן העצמות.

 

התרופה הניסיונית romosozumab של חברות התרופות UCB ו-Amgen Inc משחררת את יכולת הגוף לעורר ייצור עצם, על-ידי חסימת אותות ביוכימיים שבאופן טבעי מעכבים היווצרות עצם. המשמעות לדברי החוקרים, היא שינוי פני הטיפול באוסטאופורוזיס ממניעת החמרה ליכולת לגרות ייצור עצם ובניה מחדש של השלד.

 

התרופה משתמשת בנוגדן כדי לחסום את תפקוד הסקלרוסטין - חלבון שהגוף מייצר כדי לעכב גדילת עצם באופן טבעי. ללא סקלרוסטין גדילת עצם פעילה יתר על המידה עלולה לגרום לנזקים כמו פגיעה בעצבים. מצד שני, הסקלרוסטין גם מונע מאנשים עם אוסטאופורוזיס ליצור עצם שתחליף את מסת העצם שאבדה. הנוגדן נקשר לסקלרוסטין ומונע את שליחת האותות על ידיו, מה שמאפשר לאותות המעודדים צמיחת עצם להמשיך ללא הפרעה.

 

הניסוי הקליני החדש – ניסוי שלב 2 – כלל יותר מ-400 נשים לאחר גיל המעבר בגילאי 55 עד 85 שסבלו מאוסטיאופניה - ירידה מתונה בצפיפות העצם. הנשים חולקו באופן רנדומאלי לארבע קבוצות שקיבלו טיפולים שונים במשך שנה: romosozumab במינונים שונים, פלצבו או אחת משתי תרופות עכשוויות לאוסטאופורוזיס.

 

התוצאות הראו כי הטיפול החדש יעיל יותר פי 1.5-3 מאשר התרופות לאוסטאופורוזיס הקיימות היום בבניה מחדש של צפיפות עצם בעמוד השדרה המותני. ה-romosozumab העלה את צפיפות המינרלים בעמוד השדרה ב-11.3% במהלך תקופת המחקר, בהשוואה לעליה של 7.1% עם התרופה פורטאו ו-4.1% עם פוסמקס - תרופה ממשפחת הביספוספונטים. בקבוצת הפלצבו הייתה ירידה של 0.1% בצפיפות המינרלים בעצם.

 

התרופה נקשרה גם עם עליות גדולות בצפיפות המינרלים בעצם באזורים אחרים שנבדקו בגוף. עליות משמעותיות נצפו כבר בהערכה ראשונית שבוצעה לאחר שלושה חודשי טיפול.

 

נראה גם כי התרופה החדשה - הניתנת בהזרקה - בטוחה לשימוש, מאחר ולא דווחו תופעות לוואי משמעותיות. תופעות הלוואי היו דומות בקבוצות השונות.

 

מומחים רבים נלהבים מהפוטנציאל של התרופה, עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים – בהם מחקרים שיוכיחו כי התרופה מגנה מפני שברים באופן ממשי – לפני שהתרופה החדשה תאושר לשיווק.

 

 

N Engl J Med. Published online January 1, 2014