מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהתרופות הטובות ביותר לטרשת נפוצה

התרופות הטובות ביותר לטרשת נפוצה

סקירת מחקרים על 11 טיפולים לטרשת נפוצה העלתה כי רביף וטייסברי הן התרופות היעילות ביותר


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

קיימות מספר תרופות לטיפול בטרשת נפוצה, אך יעילותן היחסית במניעת התקפים והחמרת הנכות אינה ידועה, מכיוון שלא נעשו מספיק מחקרים השוואתיים - כאלו שבחנו טיפול מול טיפול.

 

קוקריין (Cochrane) הוא גוף בינלאומי עצמאי, שמטרתו לפרסם סקירות מחקרים אובייקטיביות על נושאים רפואיים שונים, על מנת לאפשר לקהילה הרפואית לקבל החלטות טיפוליות מבוססות ראיות. הארגון יזם מחקר שמטרתו להעריך את היעילות של התרופות לטרשת נפוצה ביחס לאלטרנטיבות.

 

לטובת הסקירה סוננו מחקרים שבחנו את יעילות התרופות בהשוואה לפלצבו או בהשוואה לתרופה אחרת. בסקירה נכללו רק מחקרים קליניים העומדים בסטנדרטים המדעיים הגבוהים ביותר. הדירוג שניתן לתרופות לקח בחשבון את יעילותן ובטיחותן.

 

בניתוח הסופי נכללו 44 מחקרים שיחד בחנו 17,401 אנשים עם טרשת נפוצה. במחקרים נבחנו 11 סוגי טיפולים לטרשת נפוצה: בטאפרון (בטאסרון), רביף, אבונקס, קופקסון, טייסברי, מיטוקסנטרון, methotrexate, ציקלופומיד, azathioprine, וטיפול ארוך טווח בסטרואידים. התרופות האוראליות החדשות לא נכללו במחקר. המעקב אחר הנחקרים במחקרים השונים נמשך עד שנתיים.

 

ניתוח המחקרים העלה כי רביף וטייסברי הן התרופות היעילות ביותר להפחתת כמות ההתקפים והפחתת הנכות המצטברת בעקבות המחלה, מבין התרופות שנבחנו.

 

הסוקרים מציינים כי לתרופה טייסברי תופעת לוואי מסוכנת, ה-PML, אשר הסיכון לה גובר באופן משמעותי לאחר שנתיים רצופות של שימוש - תקופת המעקב המקסימלית במחקר.

 

גם התרופות בטאפרון, קופקסון ומיטוקסנטרון נמצאו יעילות בסקירה, אך דירוגן נמוך מזה של הרביף והטייסברי.

 

באשר לאבונקס, אימנוגלובלינים, ציקלופומיד, וטיפול ממושך בסטרואידים, החוקרים מציינים כי קיים ספק בכדאיות הטיפולים - אם בשל יעילות נמוכה או בשל תופעות לוואי חמורות.

 

אף אחת מהתרופות שנבחנו לא נמצאה יעילה למניעת התקדמות הנכות במטופלים עם מהלך פרוגרסיבי של המחלה.

 

לסקירה זו מספר מגבלות שחשוב להכיר. ראשית, כל המחקרים שנכללו בה בחנו את יעילות ובטיחות התרופות למשך שנתיים בלבד, לכן אין מידע מדעי מבוסס לגבי השפעתן מעבר לתקופת זמן זו. מידע לגבי ההשפעות ארוכות הטווח של התרופות הוא חיוני במחלה כרונית כמו טרשת נפוצה והחוקרים קוראים לעמיתיהם לערוך יותר מחקרים ארוכי טווח בנושא.

 

שנית, בעוד שהסקירה עצמה נערכה על ידי גוף ללא אינטרסים, 70% מהמחקרים שנכללו בה מומנו על-ידי חברות תרופות.

 

בנוסף, כיום ישנן תרופות חדשות אשר לא הספיקו להיכלל בסקירה המקיפה, כמו התרופות האוראליות לטרשת נפוצה, ואין מידע לגבי יעילותן היחסית.

 

חשוב לציין כי סקירה זו נועדה לעזור לנוירולוגים בקבלת החלטות רפואיות. הסקירה מתארת את ההשפעה והתכונות הממוצעות של כל תרופה, אך בבחירת התרופה המתאימה יש צורך בהתחשבות במאפיינים הספציפיים והייחודים של כל מטופל.

 

 

The Cochrane Library; 2013