מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
דר-ניסים-אריש
דר-ניסים-אריש
בוגר הפקולטה לרפואה האוניברסיטה העיברית, ירושלים. מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה . רופא בכיר ביחידה למחלות ריאה במרכז הרפואי שערי צדק.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותוירוס הקורונה מחזיק מעמד ימים על גבי משטחים

וירוס הקורונה מחזיק מעמד ימים על גבי משטחים

מחקר אמריקאי חדש ומדאיג חושף כי וירוס הקורונה – מחולל המגפה העולמית הנוכחית – יכול להחזיק מעמד שעות באוויר ולמעלה משלושה ימים על גבי משטחים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בעוד מגפת הקורונה מתפשטת בעולם, הולכים ומתבררים תכונותיו המדבקות של וירוס הקורונה החדש: מתברר כי הווירוס מסוגל להישאר פעיל באוויר הפתוח במשך שעות ועל גבי משטחים ביכולתו לשרוד אפילו ימים.

 

על רקע הממצאים, מתחדדת החובה להקפיד על היגיינה, להימנע ממגע ישיר של הגוף עם משטחים בחוץ ולהקפיד לרחוץ ידיים באופן תכוף.

 

צוות חוקרים בכירים מהמכון הלאומי לאלרגיות ומחלות זיהומיות בארה"ב (NIAID) השייך למכון הלאומי לבריאות (NIH), בחן בשבועות האחרונים את תכונות העמידות של וירוס הקורונה על גבי משטחים שנמצאים בשכיחות גבוהה בבתים ובבתי חולים, אליהם עשוי הנגיף להתפזר בשיעול, עיטוש או מגע.

 

החוקרים השתמשו בתרסיס (ארוסול) המכיל טיפות מיקרוסקופיות של וירוס הקורונה המדבק ושמו SARS-CoV-2 ושל וירוס בעל מבנה דומה מאותה המשפחה בשם SARS-CoV-1 שאינו נחשב למסוכן.

 

72 שעות על משטחי פלסטיק ומתכת

 

פיזור התרסיס העלה כי וירוס הקורונה שפוזר בטיפות לאוויר נותר פעיל, באופן שעשוי להמשיך ולהיות מדבק – לפחות למשך שלוש שעות.

 

בהמשך התברר כי לאחר פיזור התרסיס על גבי משטחי פלסטיק ומשטחי מתכת מסוג פלדת אל-חלד ונירוסטה – הווירוס נותר פעיל על גבי המשטחים גם לאחר שלושה ימים (72 שעות) ועשוי להיות מדבק.

 

עוד נמצא כי על גבי משטחי קרטון – הווירוס נותר פעיל עד 24 שעות בלבד, ואילו על גבי משטחי נחושת – הווירוס נותר פעיל רק ארבע שעות עד שחדל מפעילות ומפסיק להוות איום להדבקה.

 

למרות שפעילותו של הנגיף באוויר ועל גבי משטחים נמשכת שעות ואף ימים, ונחשבת לחריגה בהיקפה בהשוואה לווירוסים אחרים מחוללי מחלות קשות, הרי שהמחקר הנוכחי עדיין מצא כי לא כל הנגיפים נותרים פעילים מחוץ לגוף האדם לפרק זמן ממושך. בחישוב במונחי מחצית החיים של הקורונה, נמצא כי כעבור 66 דקות – כמחצית מהווירוסים שפוזרו באוויר יחדלו מפעילות ויפסיקו להיות מדבקים, אולם 50% נוספים ימשיכו להיות פעילים עוד שעות ולהוות סיכון בהדבקה. כעבור שלוש שעות – 12.5% מהווירוסים יוותרו פעילים.

 

על גבי משטחי מתכת כגון נירוסטה ופלדת אל חלד מחצית מהווירוסים יהפכו ללא פעילים כעבור חמש שעות ו-38 דקות, על גבי משטחי פלסטיק – כעבור שש שעות ו-49 דקות, ועל גבי משטחי קרטון – תוך שלוש שעות. במשטחי נחושת הישרדותו של הווירוס הייתה הקצרה ביותר, וכמחצית מהנגיפים הפכו ללא פעילים כעבור 46 דקות בלבד.

 

עם זאת, החוקרים מציינים כי השוני בבדיקות השונות שנאספו מהמשטחים השונים במסגרת המחקר היה גבוה, ולכן יש לפרש את הממצאים בזהירות.

 

המחקר בוצע על ידי צוות בראשות ד"ר נלטיה ואן דורמאלן ממעבדות המכון הלאומי במדינת מונטנה, וממצאיו דווחו אתמול בכתב העת המדעי New England Journal of Medicine.

 

להימנע ממגע ישיר עם משטחים חשודים

 

המחקר מצא כי יציבותו של וירוס הקורונה – SARS-CoV-2 – דומה ליציבותו של הווירוס הדומה לו SARS-CoV-1, כפי שנצפתה על גבי המשטחים בתנאי הניסוי המבוקרים. מכאן מניחים החוקרים כי מקורו של ההבדל בתכונות של וירוסים אלה – כשהראשון נחשב למדבק ומסוכן והשני אינו מהווה סיכון – הוא ככל הנראה בגורמים אחרים שאינם קשורים ליציבותו באוויר ועל גבי משטחים, לרבות הצטברות גבוהה יותר של עומס נגיפי בווירוס הקורונה לאחר חדירתו לדרכי הנשימה העליונות בהשוואה לווירוס SARS-CoV-1, וכן סיכון גבוה יותר להעברה של ווירוס הקורונה מאנשים שנדבקו וטרם פיתחו תסמינים (א-סימפטומטיים).

 

ממצאי המחקר מדגישים את הצורך להקפיד הקפדה יתרה על היגיינה נכונה בימים אלה של התפשטות וירוס הקורונה. בין השאר חשוב להשתמש באמצעי זהירות כדי להימנע ממגע ישיר עם משטחים שייתכן וחולים באו עמם במגע בשעות ואף בימים האחרונים ולא חוטאו, וכן להקפיד על רחצת ידיים בסבון באופן תכוף.

 

 

New England Journal of Medicine, DOI: 10.1056/NEJMc2004973